<strong>USIKKER:</strong> Listeriabekterien finnes nesten overalt, men det må større mengder til for å bli syk av det. Foto: VadimGuzhva - Fotolia
USIKKER: Listeriabekterien finnes nesten overalt, men det må større mengder til for å bli syk av det. Foto: VadimGuzhva - Fotolia Vis mer

Listeriabakterie

Slik unngår du listeria-smitte

Finnes naturlig i overraskende mange matvarer. Vær litt obs på rå, speket eller gravet kjøtt.

Publisert
Sist oppdatert

Bakterier finnes overalt, og heldigvis har svært mange av dem gode egenskaper.

For eksempel har vi billioner av bakterier på huden vår, og de fleste av dem er nødvendige for oss og forårsaker ikke sykdom. Ja, til og med på maten vi spiser finner vi mange bakterier.

Dette er normalt ikke farlig, men noen ganger kan disse bakteriene føre til sykdom, og i verste fall død, slik utbruddet av listeria nylig gjorde i vårt naboland, Danmark. Der viste det seg at det var et vanlig oppskåret kjøttpålegg som var synderen.

Og selv om kjøttpålegg er særlig utsatt for listeria, er det langt fra det eneste stedet du kan finne denne bakterien.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Noen matvarer er mer utsatt

Listeria finnes naturlig i blant annet rå grønnsaker, fisk, planter, og i tarmen hos dyr og mennesker, men det betyr slett ikke at du skal være redd for å ta deg en rå gulrot skriver det danske nettstedet Videnskab.dk.

<strong>UTSATT:</strong> Oppskåret kjøttpålegg er spesielt utsatt for Listeria, og det var nettopp dette som viste seg å stå bak utbruddet i Danmark nylig. Foto: podm - Fotolia
UTSATT: Oppskåret kjøttpålegg er spesielt utsatt for Listeria, og det var nettopp dette som viste seg å stå bak utbruddet i Danmark nylig. Foto: podm - Fotolia Vis mer

– Ja, vi omgir oss med listeria til daglig og vi tåler som regel ganske mye listeria. Som regel er det flere ulike typer bakterier i mat slik at listeriaen får konkurranse fra de andre bakteriene og derfor ikke kan bli så mange, sier seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon for animalsk mat, Catherine Signe Svindland, til KK.no.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det lite listeria i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter.

Dette inkluderer produkter som kokt kjøttpålegg, kjøtt som er rå, speket eller gravet, røkt og gravet fisk, og meieriprodukter av upasteurisert melk, deriblant flere typer oster.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

Kan forårsake sykdom og død

De fleste mennesker inntar av og til listeriabakterier, men det er i så små mengder at vi sjeldent blir syke.

Derimot er gravide og personer med høy alder eller nedsatt immunforsvar særlig utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, kalt listeriose.

Mennesker i denne risikogruppen bør derfor kun spise de utsatte produktene når de er helt ferske, og aldri etter utgått dato. Og de bør også unngå helt å spise rakfisk og produkter av upasteurisert melk.

<strong>RENGJØRING:</strong> Ved produksjon av for eksempel kjøttpålegg kan listeria også oppstå etter at produktet har blitt varmebehandlet, for eksempel fra en skjæremaskin som ikke er ordentlig rengjort, eller dersom produktet har blitt pakket feil. Foto: LogicheCreative.it - Fotolia
RENGJØRING: Ved produksjon av for eksempel kjøttpålegg kan listeria også oppstå etter at produktet har blitt varmebehandlet, for eksempel fra en skjæremaskin som ikke er ordentlig rengjort, eller dersom produktet har blitt pakket feil. Foto: LogicheCreative.it - Fotolia Vis mer

– Vi får alle i oss litt listeria både fra mat og miljøet rundt oss. Listeria på overflaten av kjøtt og fisk vil dø når du varmer maten over 60 grader. Utsatte grupper som gravide, eldre og immunsupprimerte bør følge rådene på Matportalen.no, sier hun.

Tall fra Folkehelseinstituttet (msis.no) viser at det hittil i år har vært 17 diagnostiserte tilfeller av listeriose her til lands, mens det var 21 tilfeller i fjor, og hele 30 tilfeller i 2012.

Strengt regelverk i matproduksjonen

Varmebehandling av mat er heldigvis en god måte å drepe disse bakteriene på, men ved produksjon av for eksempel kjøttpålegg kan listeria også oppstå etter at produktet har blitt varmebehandlet.

Listeria har nemlig en god evne til å etablere seg i produksjonsmiljøet på fabrikker og andre steder der mat produseres og pakkes.

– Listeria er spesielt flink til å vokse på utstyr i noe vi kaller biofilm, og når den vokser slik tåler den mye vask og desinfeksjonsmidler. Hvis maten varmebehandles over 60 grader drepes de aller fleste bakteriene, men dersom listeria får kommet på maten etter varmebehandlingen, via for eksempel utstyr, kan den vokse godt, forteller hun.

<strong>KONTROLL:</strong> Matvareprodusenter må selv ta ansvar for å produsere trygg mat, men de er underlagt et strengt regelverk med krav til renholdsprøver, produktprøver og miljøprøver. Foto: industrieblick - Fotolia
KONTROLL: Matvareprodusenter må selv ta ansvar for å produsere trygg mat, men de er underlagt et strengt regelverk med krav til renholdsprøver, produktprøver og miljøprøver. Foto: industrieblick - Fotolia Vis mer

Det er virksomhetens ansvar å produsere trygg mat, men Mattilsynet fører også tilsyn og har hatt fokus på listeria i prosjekt og ved flere runder med prøvetaking. De virksomhetene som produserer spiseklar mat der Listeria kan vokse har et strengt regelverk med krav til renholdsprøver, produktprøver og miljøprøver å forholde seg til.

– Slike virksomheter må ha et internkontrollsystem som sikrer at maten ikke inneholder farlige mengder listeria. Fordi listeria finnes i miljøet vårt vil noen virksomheter av og til finne bakterien og vil derfor trekke tilbake produkter, forklarer Svindland.

LES OGSÅ: Eddik tar knekken på bakteriene

<strong>KALDT:</strong> Sørg for at kjøleskapet holder riktig temperatur, 4 grader er anbefalt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
KALDT: Sørg for at kjøleskapet holder riktig temperatur, 4 grader er anbefalt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Vokser godt i kjøleskapet

Oppskåret pålegg kan altså utsettes for listeria i en skjæremaskin som ikke er ordentlig rengjort, eller dersom produktet har blitt pakket feil.

Men det kan også oppstå hjemme hos deg selv dersom du som forbruker ikke oppbevarer det i riktig temperatur.

– Listeria vokser også bedre enn de fleste andre bakterier i kjøleskaptemperatur. Vi kan derfor få store mengder listeria i mat som er varmebehandlet fra produsenten, og som skal spises rett fra pakken.

Dette kan være spiseklar mat som for eksempel salatkjøtt fra kylling, karbonader, kjøttpålegg og pateer.

Listeria har også vist seg å vokse godt i røkt og gravet fisk, fiskefilet, mykoster og cantaloupe melon.

LES OGSÅ: Lar du skjærefjølen ligge framme på kjøkkenbenken?

Dette bør du huske på

– Lagringstemperaturen har mye å si for hvor mye listeria det blir i maten, sjekk at kjøleskapet ditt holder 4 grader. Og vakuumpakket mat må holdes kjølig også når du er på tur. Sjekk også om maten er spiseklar eller om produsenten vil at du skal varmebehandle den først

Her er fire gode råd til hvordan du som best kan sørge for at bakteriene ikke får skadelig høye nivåer.

  1. Kjøleskapet må være kaldt nok – aldri mer enn fem grader. Listeriabakterier utvikler seg nemlig saktere jo kaldere kjøleskapet er. Listeria kan også smitte over fra gamle til nye produkter i kjøleskapet.
  2. Du må overholde holdbarhetsdatoen som står på produktene, og kaste dem når de er for gamle. Dette gjelder særlig produkter som har en klar utløpsdato merket med «brukes innen/siste forbruksdag» Denne typen merking brukes på mat som kan være farlig å spise senere.
  3. Bruk ferskest mulig fiskefilet hvis du skal lage sushi. Vask grønnsaker og frukt godt og ikke oppbevar cantaloupemelon i oppskåret tilstand lenge.
  4. Pass på å ha god hygiene når du arbeider med mat. Vask hendene dine, og sørg blant annet for å ha ren kjøkkenbenk, skjærefjøl og kniv.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer