Listeriabakterie

Slik unngår du listeria-smitte

Finnes naturlig i overraskende mange matvarer. Vær litt obs på rå, speket eller gravet kjøtt.

USIKKER: Listeriabekterien finnes nesten overalt, men det må større mengder til for å bli syk av det. Foto: VadimGuzhva - Fotolia
USIKKER: Listeriabekterien finnes nesten overalt, men det må større mengder til for å bli syk av det. Foto: VadimGuzhva - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakterier finnes overalt, og heldigvis har svært mange av dem gode egenskaper.

For eksempel har vi billioner av bakterier på huden vår, og de fleste av dem er nødvendige for oss og forårsaker ikke sykdom. Ja, til og med på maten vi spiser finner vi mange bakterier.

Dette er normalt ikke farlig, men noen ganger kan disse bakteriene føre til sykdom, og i verste fall død, slik utbruddet av listeria nylig gjorde i vårt naboland, Danmark. Der viste det seg at det var et vanlig oppskåret kjøttpålegg som var synderen.

Og selv om kjøttpålegg er særlig utsatt for listeria, er det langt fra det eneste stedet du kan finne denne bakterien.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Noen matvarer er mer utsatt

Listeria finnes naturlig i blant annet rå grønnsaker, fisk, planter, og i tarmen hos dyr og mennesker, men det betyr slett ikke at du skal være redd for å ta deg en rå gulrot skriver det danske nettstedet Videnskab.dk.

– Ja, vi omgir oss med listeria til daglig og vi tåler som regel ganske mye listeria. Som regel er det flere ulike typer bakterier i mat slik at listeriaen får konkurranse fra de andre bakteriene og derfor ikke kan bli så mange, sier seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon for animalsk mat, Catherine Signe Svindland, til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer