Er du plaget med munnsår? Faktisk så mange som 80 prosent av Norges befolkning sliter med munnsår, men det er ikke alle som er klar over at det også kan smitte til kjønnsorganene. Foto: All Over Press
Er du plaget med munnsår? Faktisk så mange som 80 prosent av Norges befolkning sliter med munnsår, men det er ikke alle som er klar over at det også kan smitte til kjønnsorganene. Foto: All Over Press Vis mer

Herpesvirus

Slik unngår du munnsår

Det er mulig, selv nå i høysesongen.

Publisert
Livet kan være urettferdig. Selv om også de vakreste leppene kan bli utsatt for munnsår, er det ikke alle som får det.

Noen er ofte plaget med munnsår, mens andre ikke merker noe til det. Hvis du ser bort fra svien, kløen og den irriterende blemmen det fører med seg, slår det heller ikke feil at den skal komme rett før julebordet eller en annen begivenhet.

Ja, munnsår er noe herk. Men det finnes metoder du kan bruke for å stoppe utbruddet eller i det minste lindre svien, skriver helseekspertene på WebMD.com.

Les også: Når bør du sjekke deg hos legen?

Forkjølelse er ikke årsaken

Munnsår, eller forkjølelsessår som det også kalles, skyldes hovedsaklig ikke en forkjølelse. De skyldes herpes simplex, virustype 1, og smitter gjennom infiserte sår eller kroppsvæsker.

Viruset skader huden når det reproduserer seg selv. Det gjør at du får et munnsår i omtrent en uke. Mellom utbruddene skjuler viruset seg i nervecellene, hvilket gjør at det raskt kan blusse opp igjen.

Munnsår smitter som oftest gjennom gjennom kyssing, uansett hvor fantastisk det måtte være, men likevel er det ikke alle som blir smittet. Dette kan komme av genene dine. En undersøkelse gjort i 2008 avdekket seks gener som mange med munnsår deler, og dette kan være årsaken.

Det varierer hvor ofte munnsårene bryter ut, men noen av faktorene som kan spille en rolle er blant annet stress, feber, sollys og menstruasjon.

Les også: Det magiske hvite pulveret

Kan også smitte til kjønnsorganene

Munnsår annonserer sin ankomst med rød og irritert hud, før det dukker opp en blemme som så sprekker og etterlater en skorpe. Det er når blemmen har dukket opp, og når den har sprukket, at såret er mest smittsomt. Det er ikke før det er helt borte at du kan være sikker på å ikke overføre viruset til andre.

Enkelte kan likevel smitte deg selv om de ikke er plaget med utbrudd - siden viruset ligger i huden, men ikke bryter ut på alle. Munnsår smitter hovedsaklig gjennom kyssing og du bør derfor holde deg på matta, uansett hvor fristende det måtte være.

I tillegg er det verdt å merke seg at det også kan smitte fra munn til kjønnsorganer.

Les også: Opererer inn plaster på tunge for å bli tynne

Du kan smitte deg selv

For å lindre irritasjon kan det hjelpe med noe kaldt eller varmt på blemmen. Enkelte kremer på apoteket kan også hjelpe ved at de reduserer tiden det tar før blemmen blir borte, hvis du påfører dette med en gang du ser et tegn til et munnsår.

Compeed munnsårplaster kan også legges over såret. Det lindrer utbruddet og hindrer smitte. Du kan også ta leppestift eller dekkkrem over plasteret slik at det ikke synes like godt.

Vær også nøye med å vaske hendene dine hvis du har et munnsår. Hvis du akkurat har tatt på såret og deretter tar på et åpent sår et annet sted på kroppen kan det nemlig smitte, spesielt til områder som øynene og kjønnsorganene, hvor huden er mest sårbar.

Det er ikke så mye du kan gjøre for å unngå munnsår helt, men du kan forsøke å bruke en leppepomade som beskytter mot sollyset, bli flinkere til å takle stress, og holde immunforsvaret ditt oppe med trening og et riktig kosthold.

Det er sjelden du må oppsøke lege som følge av et munnsår, men hvis du opplever store og smertefulle utbrudd, har mange gule sårskorper rundt munn og nese, eller hvis såret ikke gror på to uker kan det være lurt å ta kontakt med lege, råder Apotek1.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer