ÅRSAKEN: - Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden, sier hudlege Guldbakke. Foto: Colourbox
ÅRSAKEN: - Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden, sier hudlege Guldbakke. Foto: Colourbox Vis mer

Barbering

Slik unngår du nuppete bikinilinje

Følg disse rådene for glatt og lekker sommerhud.

Så var den her igjen da – sommeren. Og dersom du ikke allerede har prøvd ut bikinien på stranda eller i parken, byr det seg nok en anledning veldig snart.

I den forbindelse kan det også være greit å stelle litt ekstra «der nede» i de kommende ukene, og hvis du fortsatt benytter den gode, gamle barberhøvelen for å fjerne hår, er det faktisk et par ting du bør være obs på før du gyver løs.

LES OGSÅ: Slik får du fine strandpupper

Derfor får du «nupper»

Først en liten glad-nyhet til høvel-elskerne. Det er nemlig bare en myte at barbering med høvel gjør hårene blir tjukkere og vokser raskere ut igjen.

Antagelig oppfatter mange det slik fordi kortere hår (barbering fjerner ikke hele håret, men skjærer det av ved hudoverflaten) føles tjukkere og stivere ut.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, kan imidlertid barberhøvelen føre til et par problemer der nede, særlig i forhold til huden rundt bikinilinjen din. Og de fleste av oss vet nøyaktig hvor plagsomt, ubehagelig og flaut det kan være å troppe opp på stranda med et kviselignende utslett synlig utenfor trusekanten.

De mest vanlige problemene som kan komme av barbering er nemlig nupper og såkalte «inngrodde hår» (hårrotsbetennelser - follikulitt).

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden. Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett, har hudlege Kjetil Guldbakke tidligere skrevet på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett):

- Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt).

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden

Slik unngår du nuppene

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), bør du følge disse tipsene for å få bedre resultat ved barbering av bikinilinjen:

 • Bruk ren og skarp barberhøvel
 • Barber med hårene (det vil si i retningen hårene vokser)
 • Hvis du blir rød, kan det være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende.

  Det er en kjent sak at området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum. Derfor kan det være best å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du barberer deg.

  Før barbering:
  Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no anbefaler blant annet å vaske huden med hibiscrub hudvask før du barberer deg (du kan også bruke andre desinfiserende vaskemidler beregnet for bruk i området rundt underlivet - tilgjengelig på apotek og Kondomeriet).

  Under barberingen:
  Et annet viktig poeng er å benytte en høvel med et rent og skarpt blad. Som nevnt i en tidligere artikkel her på KK.no bør du bytte barberblad så fort du merker at det begynner å bli litt sløvt (det vil ikke «dra» like godt), og det lengste du bør bruke samme blad er én måned (ifølge både Apotek 1 og barberbladprodusent Gillette er det ideelle faktisk å bytte blad så ofte som etter hver femte til tiende barbering!).

  For at bladet ditt skal holde seg lengre, er det også lurt å rengjøre det etter barbering og ikke la det ligge igjen i dusjen eller et fuktig sted, da dette kan gjøre at bladet ruster.

  Under selve barberingen bør du, som dr. Rørdam nevner, også passe på at du barberer med hårene, slik at du unngår å få innvendte hår. Rens også barberhøvelen underveis, slik at det ikke fester seg for mye såpe eller barbergelé i bladet.

  Du kan også gjennomføre intimbarberingen rett etter at du har dusjet. Da vil huden og hårene være mykere og enklere å få fjernet.

  Etter barbering:
  Etter at du har gjennomført barberingen, kan det være lurt å tilføre en etterbehandling. Her kan du bruke en slags «aftershave» utviklet for intimbarbering (tilgjengelig på apotek og Kondomeriet). Dette vil gjøre at porene lukker seg, og kan bidra til å forhindre små nupper og irritasjoner.

  Eventuelt kan du lukke porene med kaldt vann og smøre deg med fuktighetskrem.

  LES OGSÅ: «Busken» er tilbake

  Dersom «skaden» allerede er skjedd

  Har du allerede barbert deg og utviklet nupper og rød utslett? Ikke fortvil. Det finnes faktisk midler du kan bruke til å behandle hårrotsbetennelser og nupper.

  Kjetil Guldbakke i Lommelegen.no anbefaler blant annet bruk av Dalacin liniment (fås på resept) morgen og kveld i barbert område i tre dager.

  Ifølge dr. Rørdam kan du, som nevnt lenger oppe i saken, også bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt. I tillegg kan være lurt å unngå bruk av svært tettsittende eller syntetiske plagg i tiden rett etter barbering.

  Hvis du føler at hårrotsbetennelsene dine er svært ille og dekker større områder, anbefaler Guldbakke deg å ta en tur til legen. En lege kan nemlig vurdere om du trenger en antibiotikakur.

  Ifølge Lommelegen.no vil imidlertid det beste (dersom problemene er ille og vedvarende) være å la være å barbere seg.

  Eventuelt kan du også fjerne hårene med laser, forklarer dr. Rørdam.

  - Hvis man er mye plaget fungerer laserbehandling utmerket, men sørg da får å gå til en klinikk som har bra utstyr og der virksomheten er tilknyttet lege som faktisk jobber på klinikken, sier Rørdam til KK.no.

  LES OGSÅ: Gir dette deg kaktuslegger?

 • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop