Intimbarbering

Slik unngår du nuppetene bikinilinje

Følg disse rådene for glatt og fin sommerhud.

BARBERING SOM KREVER FORSIKTIGHET: - Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i, sier hudlegen. Sjekk hans råd lenger ned. Foto: Thinkstock
BARBERING SOM KREVER FORSIKTIGHET: - Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i, sier hudlegen. Sjekk hans råd lenger ned. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har alle vært der – du våkner om morgenen, solen skinner ute, temperaturen er høy og du vil på stranden. Men akk og ai, du har «glemt» å barbere bein og bikinilinje, og må hive deg inn i dusjen for en liten «kriserunde» med den allerede småslitte høvelen.

Problemet dukker som regel ikke opp før du kommer på stranden, tar på deg bikinien og innser at den sløve høvelen har laget illsinte røde nupper, som synes så altfor altfor godt utenfor trusekanten.

Betennelser i hårrøttene

Nupper og inngrodde hår (hårrotsbetennelser - follikulitt) er nemlig svært vanlige problemer som forekommer ved litt for rask og sløv barbering.

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden. Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett, har hudlege Kjetil Guldbakke tidligere skrevet på Lommelegen.no:

- Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt).

LES OGSÅ: Så ofte bør bladet byttes

Slik unngår du nuppene

Pri én er med andre ord å ha litt god tid når du skal fjerne uønsket hårvekst der nede. Og de beste resultatene får du hvis du gjør følgende:

• Bruk ren og skarp barberhøvel
• Barber med hårene (det vil si i retningen hårene vokser)
• Hvis du blir rød, kan det være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende.

Det er en kjent sak at området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum. Derfor kan det også være lurt å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du barberer deg.

Før barbering:
Kjetil Guldbakke anbefaler blant annet å vaske huden med hibiscrub hudvask før du barberer deg (du kan også bruke andre desinfiserende vaskemidler beregnet for bruk i området rundt underlivet - tilgjengelig på apotek og Kondomeriet).

Under barberingen:
Et annet viktig poeng er å benytte en høvel med et rent og skarpt blad. Som nevnt i en tidligere artikkel her på KK.no bør du bytte barberblad så fort du merker at det begynner å bli litt sløvt (det vil ikke «dra» like godt), og det lengste du bør bruke samme blad er én måned (ifølge både Apotek 1 og barberbladprodusent Gillette er det ideelle faktisk å bytte blad så ofte som etter hver femte til tiende barbering!).

For at bladet ditt skal holde seg lengre, er det også lurt å rengjøre det etter barbering og ikke la det ligge igjen i dusjen eller et fuktig sted, da dette kan gjøre at bladet ruster.

Under selve barberingen bør du passe på at du barberer med hårene, slik at du unngår å få innvendte hår. Rens også barberhøvelen underveis, slik at det ikke fester seg for mye såpe eller barbergelé i bladet.

Du kan også gjennomføre intimbarberingen rett etter at du har dusjet. Da vil huden og hårene være mykere og enklere å få fjernet.

Etter barbering:
Etter at du har gjennomført barberingen, kan det være lurt å tilføre en etterbehandling. Her kan du bruke en slags «aftershave» utviklet for intimbarbering (tilgjengelig på apotek og Kondomeriet). Dette vil gjøre at porene lukker seg, og kan bidra til å forhindre små nupper og irritasjoner.

Eventuelt kan du lukke porene med kaldt vann og smøre deg med fuktighetskrem.

LES OGSÅ: Dropp intimbarberingen her

Dersom «skaden» allerede er skjedd

Har du allerede barbert deg og utviklet nupper og rød utslett? Ikke fortvil. Det finnes faktisk midler du kan bruke til å behandle hårrotsbetennelser og nupper.

Kjetil Guldbakke anbefaler blant annet bruk av Dalacin liniment (fås på resept) morgen og kveld i barbert område i tre dager.

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no), kan du også bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt. I tillegg kan være lurt å unngå bruk av svært tettsittende eller syntetiske plagg i tiden rett etter barbering.

Hvis du føler at hårrotsbetennelsene dine er svært ille og dekker større områder, anbefaler Guldbakke deg å ta en tur til legen. En lege kan nemlig vurdere om du trenger en antibiotikakur.

Ifølge Lommelegen.no vil imidlertid det beste (dersom problemene er ille og vedvarende) være å la være å barbere seg.

Eventuelt kan du også fjerne hårene med laser, forklarer dr. Rørdam.

- Hvis man er mye plaget fungerer laserbehandling utmerket, men sørg da får å gå til en klinikk som har bra utstyr og der virksomheten er tilknyttet lege som faktisk jobber på klinikken, har Rørdam tidligere uttalt.

LES OGSÅ: 10 til 20 prosent sliter med dette

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer