Skulle uhellet være ute, kan ribbetelefonen være kjekk å ha. Lille julaften og julaften mellom 09.00 og 17.00 kan ribbekrisa reddes av kokker og mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag. I fjor fikk de inn flere hundre henvendelser fra stressede julekokker, og i år venter de enda flere.
– Kokkene får spørsmål om det meste, og for å si det sånn: det disse ekspertene ikke kan om ribbesteking og ribbeberging, er ikke verdt å vite, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen, i en pressemelding.
Vil du unngå krise, kan det være greit å notere seg Ribbetelefonens fem vanligste spørsmål før ovnen settes på.
1. Spørsmål: Jeg har fått ansvar for ribbe for første gang og har prestasjonsangst. Hjelp!
Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.
2. Spørsmål: Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?
Svar: Ja, det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.
3. Spørsmål: Hvor mye ribbe trenger jeg per person?
Svar: Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokost også.
4. Spørsmål: Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?
Svar: Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.
5. Spørsmål: Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.
Svar: Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.