Helse & Livsstil

Slik unngår du ribbekrise

Visste du at det finnes en egen ribbe-krisetelefon for sprøhetsengstelige julekokker? Her er deres beste råd.

Slik unngår du ribbekrise
Publisert
Sist oppdatert
Over halvparten av oss tyr til ribbe i jula, men til tross for årvisse eksperimenter med den glade grisen, sliter vi like mye hvert år med å fremskaffe julematens hellige gral: den sprø svoren. Har du vanskelig for å slippe tak i den sunne livsstilen selv på julaften, bør du antakelig velge juletorsken fremfor ribba - skal du ha sprø svor, er nemlig sjansen for å lykkes langt større hvis du velger en ribbe av det fetere slaget.

Skulle uhellet være ute, kan ribbetelefonen være kjekk å ha. Lille julaften og julaften mellom 09.00 og 17.00 kan ribbekrisa reddes av kokker og mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag. I fjor fikk de inn flere hundre henvendelser fra stressede julekokker, og i år venter de enda flere.

– Kokkene får spørsmål om det meste, og for å si det sånn: det disse ekspertene ikke kan om ribbesteking og ribbeberging, er ikke verdt å vite, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen, i en pressemelding.

 • Nummeret til Ribbetelefonen er 820 30 200

 • Vil du unngå krise, kan det være greit å notere seg Ribbetelefonens fem vanligste spørsmål før ovnen settes på.

  1. Spørsmål: Jeg har fått ansvar for ribbe for første gang og har prestasjonsangst. Hjelp!
  Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

  2. Spørsmål: Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?
  Svar: Ja, det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.

  3. Spørsmål: Hvor mye ribbe trenger jeg per person?
  Svar: Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokost også.

  4. Spørsmål: Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?
  Svar: Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.

  5. Spørsmål: Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.
  Svar: Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer