<strong>BRUNFARGE TIL BRY:</strong> Den gylne gløden gjør seg bedre på huden enn på sengetøyet.  Foto: colourbox.com
BRUNFARGE TIL BRY: Den gylne gløden gjør seg bedre på huden enn på sengetøyet. Foto: colourbox.com Vis mer

Selvbruning

Slik unngår du selvbruningsflekker på klær og sengetøy

Brune laken, putetrekk og klær er ikke stas.

Publisert
Sist oppdatert
Selvbruning er uten tvil den minst skadelige måten å bli brun på, så det er å foretrekke fremfor både solarium og sydensol (eller norsk sol, for den saks skyld).

I teorien er det jo også såre enkelt – smør på, vent, bli brun. Likevel er det mye man bør passe på om resultatet skal bli pent. Du bør skrubbe albuer, knær og ankler før du påfører selvbruningen. Du bør påføre selvbruningen om kvelden. Du bør eksfoliere både før og etter. Du bør ditt, og du bør datt.

<strong>VENT MED Å TA PÅ KLÆR:</strong> Det er lurt å vente en stund med å ta på seg klær, eller legge seg i senga, etter selvburningen er påført.  Foto: Thinkstock
VENT MED Å TA PÅ KLÆR: Det er lurt å vente en stund med å ta på seg klær, eller legge seg i senga, etter selvburningen er påført. Foto: Thinkstock Vis mer

Flekker på sengetøyet

Likevel er kanskje det aller mest irriterende problemet som oppstår når man vil gi gusten hud litt glød, at sengetøyet blir flekkete og stygt.

Siden fargen skal tørke, trekke inn og ikke være i kontakt med vann på minst fire timer, er det altså alltid best å påføre selvbruningen om kvelden. Når du så legger deg, gnis en del av fargepigmentene av og farger sengetøyet.

Visste du forresten at du svetter omtrent en halv liter hver eneste natt? Dette bidrar også til misfargingen, som naturligvis forsterkes av at du har selvbruningspigmenter på huden.

<strong>SKRUBB FØRST:</strong> Du bør alltid skrubbe huden godt før du påfører selvbruningskrem. Foto: Getty Images
SKRUBB FØRST: Du bør alltid skrubbe huden godt før du påfører selvbruningskrem. Foto: Getty Images Vis mer

Slik unngår du det

For å slippe flekker på sengetøyet, er det naturligvis best å påføre selvbruningen tidlig på dagen og så ta en dusj før du legger deg for å skylle av de overflødige fargepigmentene.

Dette gir ikke det beste resultatet, men heldigvis finnes det et triks for deg som foretrekker å påføre produktene før sengetid.

Etter at selvbruningsproduktet har fått tørke godt på huden, kan du bruke en stor, myk sminkekost og børste litt babypudder på huden.

– Dette skaper en barriere som forhindrer avfarging uten å endre brunfargen din, sier selvbruningsekspert Anna Stankiewicz fra Suvara Spray Tan til InStyle.com.

Slik får du finest brunfarge:

1. Skrubb huden godt med hampvott eller kroppsskrubb. Bruk en egen skrubb for ansiktet. Da fjernes den tørre huden som er årsaken til at fargen blir ujevn. Husk å skrubbe ekstra godt på albuer, knær og føtter.
2. Hvis du skrubber deg rett før selvbruningen, bør du unngå oljete sukker- og saltskrubber.
3. Skrubb deg gjerne dagen i forveien eller på morgenen. Da bruker du ikke så lang tid på en gang.
4. Velg deg ett område av gangen, for ekempel den ene leggen, og smør med raske bevegelser. Pass på at alle steder blir like jevnt smurt med lik mengde krem.
5. Vask hendene godt!
6. Beste trikset! Avslutt med et veldig lett lag bodylotion over hele kroppen. Da blir fargen garantert jevn. Fargen blir kanskje bitte litt svakere, men det er bedre enn skjolder. Husk overgangen til føttene, og smør resten av kremen på hendene.
7. La kremen trekke godt inn i huden før du tar på løstsittende tøy.
8. Unngå vann i 4 timer. Derfor er også den beste tiden å ta selvbruning på kvelden slik at du kan sove med den.

Dagen derpå

Dagen etter du har påført kremen eller moussen, bør du alltid dusje av deg overflødige produktrester (det lukter jo som oftest litt vondt, tross alt). Du kan justere eventuelle skjolder ved å få av restene, nemlig.

I tillegg bør du alltid skrubbe huden lett, gjerne bare med en hampklut, et par dager etterpå. Igjen fjerner du døde hudceller og hjelper fargen å slites av penere og jevnere.

Gjenta gjerne påføringen med noen dagers mellomrom. Moderne selvbruningsprodukter er stort sett laget for å gi deg en mer naturlig og gradvis mørkere brunfarge. Det skal se ut som du har ligget i hagen eller parken et par dager, ikke grillet deg selv i Syden-sola i et par uker. Derfor må du også gjenta prosessen for å få en dypere farge.

Tryggeste måte å bli brun på

Ifølge overlege Joar Ausdal på Hudavdelingen Rikhospitalet er selvbruning den sikreste måte å bli brun på. H

an mener også at selvbruning ikke er farlig siden selvbruningen bare oksiderer med de døde hudcellene, og ikke trekker inn i huden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer