Påske

Slik unngår du sol-krise

Med utsikter til en solsterk påske i store deler av landet, er det spesielt viktig å beskytte seg mot solskader.

Publisert
Sist oppdatert
Uansett om du sverger til bypåske eller fjellpåske - pass deg for solen. Nyt den gjerne, men ikke la den skade deg. En ny undersøkelse utført av Norstat for Sunkost viser at 60 prosent av nordmenn ikke vet når solen er på sitt farligste, og at 40 prosent av kvinnene og 60 prosent av mennene ikke bruker solkrem om vinteren. Her er huskereglene for deg som skal ut i finværet:

Dekk øynene - og pass på barna
Å myse er ikke særlig behagelig, men langt viktigere er det at et par snasne solbriller hjelper deg med å unngå skader. UV-strålene som kan være farlige for huden din, kan også skade øynene. Det mest akutte er snøbilndhet, men sol i øynene kan også gi senskader. Vær spesielt obs på å gi barna solbriller.

- En av grunnene til at det er så viktig å beskytte barnas øyne, er at øyelinsene deres ikke er ferdig utviklet. Derfor slipper mer UV-stråling gjennom til netthinnen, sier førsteamanuensis Rigmor C. Baraas ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud i en pressemelding fra nyhetsbyrået Newswire.

Mens 10 prosent av UV-strålene finner veien til netthinnene hos voksne, er tallet for barn 75 prosent.

Det spiller liten rolle hvilket solbrille-design du faller for, men husk at brillene skal være CE-merket. Det garanterer beskyttelse mot skadelige stråler. For barn er det viktig at brillene sitter godt og ikke dugger.

Prøv disse:
 • 50 uimotståelige solbriller
 • Henne.no: Optikerens sjekkliste for solbrillekjøpere
 • Femina.no: Soleklare favoritter

 • Vær en faktor-frik
  Ta hensyn til hudtype, blekhet og værforhold når du velger solkrem. Barn bør beskyttes ekstra. Men det er ikke bare værmeldingen som trenger å styre faktor-valget ditt - nå finnes det også UV-varsel basert på en tabell utviklet av Statens Strålevern, som tas med i enkelte værmeldinger, eller som du kan få på SMS. UV-indeksen forteller deg hvordan du bør beskytte deg mot solen.

  Vil du ha sms med UV-varsel, sender du UV stedsnavn til 1963. (Kr. 3,-)

  Les også:
 • Alt du trenger å vite om solkrem
 • 10 gode hjelpere for påskehuden
 • UV-indeksIntensitetSolingsråd
  1-2LavDu kan trygt være ute uten solbeskyttelse.
  3-5ModeratKlær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse - husk solkrem.
  6-7HøyTa pauser fra solen mellom 12.00 og 15.00. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Bruk solkrem med høy faktor (15) og UVA-beskyttelse.
  8-10Svært høyUnngå solen mellom 12.00 og 15.00, og søk skygge. Bruk klær, solhatt og solbriller.
  Over 11EkstremUnngå solen mellom 12.00 og 15.00, og søk skygge. Klær, solhatt og solbriller er absolutt nødvendig.

  Slik unngår du sol-krise
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer