Grillmat

Slik unngår du svidd grillmat

Triksene som sikrer et vellykket grillmåltid.

TID FOR GRILL: Men pass på å ikke svi maten! Foto: Bernd Jürgens - Fotolia
TID FOR GRILL: Men pass på å ikke svi maten! Foto: Bernd Jürgens - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Svidd mat er bra for sangstemmen, har mange fått høre. Men neida, svidd mat er ikke godt for noe. Ikke smaker det bra, og ikke er det sunt heller.

Svidd mat er faktisk helsefarlig, fordi det dannes skumle, kreftfremkallende stoffer kalt PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) og HCA (heterosykliske aminer). Derfor bør du for all del unngå at maten blir brent, uansett om du steker i panne, ovn eller på grillen.

Det er vanskeligst å unngå at maten blir svidd når du griller. Da har du ikke like god kontroll på temeraturen som når du kokkelerer ved komfyren. 

- Grillet mat er smakfullt, og vi liker å spise al fresco. Men det er en del fallgruver du skal være obs på, og den alvorligste er at du griller ved for høy temperatur,  har Fedon Lindberg uttalt til KK.no i denne saken om grilling.

Lav temperatur er nøkkelen

Hans viktigste råd er å grille sakte på lav temperatur. 

Du bør altså ikke ha hastverk når du skal grille. Da er risikoen større for at maten blir svidd.

Et annet godt råd er å marinere kjøttet først - det reduserer risikoen for at de helseskadelige stoffene dannes. Få gode tips om hvordan du marinerer grillmat her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.