Grillmat

Slik unngår du svidd grillmat

Triksene som sikrer et vellykket grillmåltid.

TID FOR GRILL: Men pass på å ikke svi maten! Foto: Bernd Jürgens - Fotolia
TID FOR GRILL: Men pass på å ikke svi maten! Foto: Bernd Jürgens - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Svidd mat er bra for sangstemmen, har mange fått høre. Men neida, svidd mat er ikke godt for noe. Ikke smaker det bra, og ikke er det sunt heller.

Svidd mat er faktisk helsefarlig, fordi det dannes skumle, kreftfremkallende stoffer kalt PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) og HCA (heterosykliske aminer). Derfor bør du for all del unngå at maten blir brent, uansett om du steker i panne, ovn eller på grillen.

Det er vanskeligst å unngå at maten blir svidd når du griller. Da har du ikke like god kontroll på temeraturen som når du kokkelerer ved komfyren. 

- Grillet mat er smakfullt, og vi liker å spise al fresco. Men det er en del fallgruver du skal være obs på, og den alvorligste er at du griller ved for høy temperatur,  har Fedon Lindberg uttalt til KK.no i denne saken om grilling.

Lav temperatur er nøkkelen

Hans viktigste råd er å grille sakte på lav temperatur. 

Du bør altså ikke ha hastverk når du skal grille. Da er risikoen større for at maten blir svidd.

PERFEKT GRILLMAT: Lav temperatur på grillen er noe av hemmeligheten bak vellykket grillmat.  Foto: SARA JOHANNESSEN / VG
PERFEKT GRILLMAT: Lav temperatur på grillen er noe av hemmeligheten bak vellykket grillmat. Foto: SARA JOHANNESSEN / VG Vis mer

Et annet godt råd er å marinere kjøttet først - det reduserer risikoen for at de helseskadelige stoffene dannes. Få gode tips om hvordan du marinerer grillmat her.

Best med indirekte grilling

Dette høres avansert ut, men det menes bare at grillen er slik at du ikke trenger legge maten direkte over grillkullet eller gassflammen. Har du en skikkelig grill, er som regel grillflaten såpass at du kan legge maten i hjørnene, eller kanskje i andre etasje av grillen (de største grillene har jo flere grillflater).

Du kan også passe på å bare tenne gassflammen i halve grillen, eller om du bruker kull, samle kullet under deler av grillflaten, ikke spre det ut i hele grillbunnen.

Dette er verre å få til om du bruker engangsgrill, men prøv å riste grillkullet bort i den ene enden av engangsgrillen før du tenner på grillen.

Med gassgrill kan du jo lett regulere temperaturen. Med kullgrill er det vanskeligere, men trikset er å tenne grillen i god tid, slik at kullet har brent godt og er blitt hvitt på overflaten før du legger maten på.

Du kan selv sjekke om temperaturen er passe ved å holde hånden 15 cm over grillen - om du kan holde den der i 4 sekunder eller mer før det blir for varmt, holder grillen medium til lav varme.

Her er de beste tipsene for å unngå svidd grillmat:

I tillegg til å sørge for at du kan grille indirekte, og på lav temperatur, er det en rekke andre triks du kan bruke for å redusere faren for svidd mat:

TA KONTROLL: Det gjelder å holde styring på hva som grilles hvor lenge.
TA KONTROLL: Det gjelder å holde styring på hva som grilles hvor lenge. Vis mer

GRILL MAGERT KJØTT: Kjøttet blir lett svidd om det har mye fett, for når dette fettet smelter og drypper ned på kullet eller gassflammen, tar det fyr, og flammene kan treffe kjøttet og svi det. Gå derfor for magert kjøtt som indrefilet, kyllingbryst og lignende. 

Obs! Ikke ha kjøtt og grønnsaker på samme grillspyd

LEGG PÅ SMÅ STYKKER: Det er lettere å kontrollere grillingen med mindre stykker, og dessuten tar det kortere tid før maten er ferdig, selv om du griller indirekte og på lav temperatur. 

PS! For grillmat som skal ha stekeskorpe, som en biff eller et kyllingbryst, kan du først steke det raskt direkte over kullet/gassflammen til du har fått stekeskorpen du ønsker deg, så flytter du det og griller det ferdig på indirekte varme.

BRUK GRILLKURV: En grillkurv legges direkte oppå grillflaten, og så har du maten oppi den i stedet for å legge den rett på grillen. Dette minsker sjansen for at maten svir seg, og er uansett smart om du griller småting som grønnsaksbiter, kyllingvinger og lignende.

LES OGSÅ: Supermaten du bør legge på grillen

Slik unngår du svidd grillmat

GRILL FISKEN PÅ SITRONSKIVER: Fisk kan være vrient å grille da fiskekjøttet lett fester seg i grillen. Det smarteste her er å skjære en sitron i skiver og legge skivene på grillen, og plassere fisken oppå der. Da blir den perfekt grillet - se bare her.

HA PÅ GRILLSAUS HELT TIL SLUTT: Barbecuesaus og andre remedier som skal smakssette grillmaten bør ikke smøres på før rett før maten er ferdig, ellers vil den svi seg og smaken blir helt annerledes enn du hadde tenkt.

Se flere triks som gjør grillingen vellykket her

Sjekk også disse gode grilloppskriftene:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer