Kviser

Slik unngår du vinterkvisene

Det er flere grunner til at du får uren hud akkurat nå.

VINTERPLAGE: Kan skitten lue være grunnen til at du får kviser i pannen? Foto: All Over Press
VINTERPLAGE: Kan skitten lue være grunnen til at du får kviser i pannen? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vinter betyr tørr hud, blek ansiktsfarge og for de mest uheldige - uren hud.Det er jo typisk at småkvisene dukker opp akkurat nå som vi går inn i julebordsesongen hvor vi skal pynte oss og ha det gøy.

Husk å vaske lua

Det kan være flere grunner til at du får uren hud om vinteren. En av dem kan faktisk være luen du bruker.- Det er viktig å vaske luen jevnlig, for ellers blir den full av bakterier og fett, og dette tetter porer og kan forårsake kviser, sier hudpleier Stephanie Bergsland Haslum.Luen bør heller ikke sitte for stramt, for det kan irritere huden, særlig hvis den beveger seg litt og «skrubber» på huden.– Noen er sensitive til ull rett på huden, og opplever at huden får utslett og klør. I så fall er det lurt å bruke en lue med fleecefôr eller bomullsfôr, sier hun.LES OGSÅ: Aldri mer luesveis

Problemfull pannelugg

Kviser i pannen kan også komme av at du har pannelugg. Fett og hårprodukter fra panneluggen kan irritere huden.– Hvis dette er problemet, bør du bruke hårbånd når du kan for å holde panneluggen vekk fra pannen. Blir du ikke kvitt kvisene, er det kanskje greit å la panneluggen vokse ut, sier Bergsland Haslum.LES OGSÅ: Klem kviser som en proff

Skitten mobil eller sminkekost

Får du kviser på kinnet, kan mobilen din være synderen. Vi legger den fra oss på skitne bord, lar den slenge rundt i veska, og tar på den med skitne hender.– Tørk av mobilen med antibakterielle våtervietter innimellom. Og bruk gjerne handsfree når du skal snakke i telefonen, tipser hudpleieren.Hun nevner videre at håndvask er viktig ikke bare for å unngå at du tar deg til ansiktet med skitne hender, men også i kampen mot forkjølelses- og influensasmitte.Andre grunner til at kinnene får urenheter kan faktisk være at du sover med et skittent putevar, eller bruker skitne sminkebørster.– Sminkebørster og -svamper bør vaskes jevnlig. Du kan bruke ansiktsrens eller sjampo til dette. Bare pass på å skylle godt etterpå.Det kan også være sminken din som tetter porene, og dermed fører til uren hud. – Prøv mineralsminke og se om det hjelper. Noen av disse produktene er laget med tanke på uren hud, og de tetter ikke porene. Det kan være verdt å bruke litt penger på sminke hvis dette er problemet, men test først. Noen har hud som ikke tåler mineralsminke, sier Bergsland Haslum.

Rens huden godt

Uansett hva som er grunnen til at du får kviser, er det beste du kan gjøre å rense den godt både morgen og kveld.– Dette er viktig fordi vi gjerne bruker en litt fetere ansiktskrem nå på vinteren. Om du bruker en krembasert ansiktsrens eller en ansiktsvask spiller ingen rolle. Du velger den som passer din hudtype best, sier hudpleieren.

Festsesongen tar på

I tiden opp mot jul er det høysesong for fest og moro. Det kan også gjøre huden din dårlig. Mye alkohol, fet mat og sene kvelder gjør ikke akkurat vinterhuden vakrere.– Vi bruker gjerne mer sminke enn vanlig i festsesongen. Det er viktig at vi fjerner den skikkelig før vi legger oss. I tillegg er det lurt å drikke mye vann, både under festen og før du legger deg. Å legge en fuktighetsmaske innimellom vil også hjelpe, forklarer Bergsland Haslum:– Ellers er det selvsagt best å vise måtehold i forhold til alkohol og fet mat, og la huden slippe å ha på seg sminke så ofte som mulig.PS! Har du virkelig problmer med kviser, bør du besøke en hudlege. Det finnes reseptbelagte kremer som har god effekt. Les mer om kviser hos Lommelegen.no.LES OGSÅ: Slik sminker du bort kvisen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer