Sliter du med januarøkonomien? KK gir deg ekspertens beste tips.  Foto: All Over Press
Sliter du med januarøkonomien? KK gir deg ekspertens beste tips. Foto: All Over Press Vis mer

økonomi

Slik varer lønna lenger

Få tipsene for en knirkefri økonomi.

Publisert

KK.NO: Ja, de høres kjedelig ut, alle disse ekspertrådene i januar for å få pengene til å strekke til. 

Men vent litt, noen er faktisk gode.

For hvem vil vel ikke, sånn egentlig, ha en litt bedre oversikt over hva man har å rutte med, og dermed også få litt færre bekymringer, økonomisk sett?

LES OGSÅ: Derfor bør dere snakke om økonomi

Færre bekymringer med oversikt

Ifølge en undersøkelse som Storebrand har gjort, går halvparten av alle nordmenn av og til tom for penger før neste lønning.

EKSPERTEN: Kristine Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand.  Foto: Storebrand
EKSPERTEN: Kristine Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer

– Hvis du først skal ha nyttårsforsetter, synes jeg godt de kan handle om økonomisk kontroll, sier forbruker­økonom og kommunikasjonssjef Kristina Picard i Storebrand.

– Oversikt og kontroll over egen økonomi gir en god følelse av mestring – og færre bekymringer. Like viktig: Det skaper muligheter. Familien kan lettere nå drømmene sine, enten det er en større bolig, hytte eller feriereise, påpeker hun.

Hytte? Ferier? Med slike utsikter skulle det vel ikke koste mye å sette seg inn i begrepene budsjett og regnskap?

– Et budsjett er selve fyrtårnet i privatøkonomien, og det er ikke vanskelig å sette opp et enkelt budsjett – mye kan gjøres i nett­banken, sier Picard.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å shoppe

Slik får du kontroll

Først må du få kontroll på alle årets utgifter: Faste trekk som husleie og lån, eventuell barnehage og SFO, og alle de regningene som kommer hvert kvartal eller bare én gang i året, som strøm, telefon og tv-lisens, årsavgift på bil og medlemskap, abonnement og kontingenter.

Legg sammen tallene og del summen på 12. Da vet du hvor mye du bør sette av til regninger hver måned.

Disse pengene overfører du til en regningskonto. Litt banalt, men utrolig deilig å ha nok penger til regningene uansett tid på året. Det som står igjen på brukskonto, kan du da bruke eller investere – med langt bedre samvittighet.

LES OGSÅ: Ikke gå i disse økonomifellene

Fordel med nettbank

Fordelen med å bruke nettbankløsningene, er at du enkelt kan bla tilbake og se på det faktiske forbruket ditt før du setter opp budsjett for det nye året.

Se litt kritisk på hva du brukte penger på i 2014. Er det rom for å kutte noe av forbruket?

LAG EN PLAN: Lag en plan over hva dere som familie skal bruke penger på i det kommende året. Et tydelig budsjett er viktig for å holde oversikt.  Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
LAG EN PLAN: Lag en plan over hva dere som familie skal bruke penger på i det kommende året. Et tydelig budsjett er viktig for å holde oversikt. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer

– Programmene i nettbanken foreslår automatisk hvor i budsjettet du skal plassere postene, og flere programmer varsler deg når du har brukt mer enn det du hadde planlagt.
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har også en kalkulator som gir et overslag over hvor mye en husholdning har behov for i løpet av en måned, forteller Picard.

Bruk kontanter

Vel og bra. Men hvordan løse problemet med tom konto midt i måneden?

– Mange synes det er vanskeligere å holde oversikt over privatøkonomien når man aldri ser pengene, men bare bruker kort. Men det hjelper om du kjenner budsjettet ditt godt! Vit hvor mye du har å bruke på for eksempel mat i løpet av en uke. Kikk gjerne jevnlig på budsjettet ditt. Og begrens de daglige innkjøpene til ett eller to kort, råder forbrukerøkonomen.

– Dessuten er det fortsatt mulig å betale med kontanter. Her er et råd som er for dem som virkelig ikke klarer å holde seg til planen: Legg bankkortene hjemme og ta ut de pengene du for eksempel skal bruke på mat i løpet av en uke. På den måten er det enkelt å kikke i lommeboken og se om det er penger igjen.

Virker det litt ekstremt? Da kan Picards tredje råd være en løsning:

– Vil du ikke gå rundt med kontanter på deg, kan du også laste ned budsjett-apper eller kalkulatorer på telefonen din og føre inn hvor mye du bruker etter hvert som du gjør innkjøpene. De fleste går rundt med en smarttelefon og kan følge med i nettbanken sin underveis.

Slik lager du budsjett

KK02, i salg fra fredag.  Foto: All Over Press
KK02, i salg fra fredag. Foto: All Over Press Vis mer

Slik sparer du

Saken er hentet fra KK 2, som er i salg nå. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer