Vaske Dunjakke

Slik vasker du dunjakken din

- Det er veldig viktig at du følger jakkens vaskeanvisning, sier eksperten.

DUNJAKKE: Er du usikker på hvordan du skal gå frem når du skal vaske dunjakken din? Vi har spurt vaskeekspertene om deres beste tips!  Foto: Ronja Rognmo
DUNJAKKE: Er du usikker på hvordan du skal gå frem når du skal vaske dunjakken din? Vi har spurt vaskeekspertene om deres beste tips! Foto: Ronja Rognmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du brukt dunjakken din flittig og føler nå at den trenger en skikkelig vask?

Vask og behandling av dunjakker kan være svært forvirrende, da det er en del ulike meninger om hvordan man skal gå frem. Skal man ta jakken i vaskemaskinen, sende den til et renseri eller kun gå over den med en fuktig klut?    

Her er ekspertenes tips som hjelper deg mot en vellykket dunjakkevask.

LES OGSÅ: Slik unngår du at jeansen mister farge

Vask i maskin uten tøymykner

Ifølge Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, kan de aller fleste dunjakkevarianter maskinvaskes.

- Du kan fint vaske dunjakken din i vaskemaskinen så lenge du følger jakkens vaskeanvisning - det er det veldig viktig at du gjør. Stort sett kan man vaske jakken på normalt program på 40 grader. Husk å bruke Milo slik at dunen beholder varmeegenskapene sine.

- Når det kommer til tøymykner anbefaler jeg deg å droppe dette, da det kan «tynge» dunen. Skulle du glemme deg og bruke tøymykner er det bare å vaske jakken på nytt. Da vil ingen skade ha skjedd.

Hvor ofte er det greit å vaske dunjakken?

- Man maskinvasker dunjakker etter behov. Noen ganger vil det holde å gå over de mest skitne områdene med en fuktig klut - som for eksempel kragen eller ermene, sier hun.

Det du imidlertid må være oppmerksom på er at enkelte dunjakkevarianter, som for eksempel modellene fra Canada Goose, ikke tåler maskinvask og må sendes på rens.

Derfor er det som Skaar forteller ekstra viktig at du leser jakkens anvisning før du putter den i vaskemaskinen.

VASKEANVISNING: Husk alltid å følge vaskeanvisningen i jakken. Gjør du ikke dette risikerer du å ødelegge plagget.  Foto: Ronja Rognmo
VASKEANVISNING: Husk alltid å følge vaskeanvisningen i jakken. Gjør du ikke dette risikerer du å ødelegge plagget. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense vaskemaskinen

Ha tennisballer i tørketrommelen

For at du skal få best mulig resultat etter vasken, anbefaler Skaar at du tørker dunjakken din i tørketrommelen.

- Når det gjelder vask av dunjakker, er tørkingen det aller viktigste. For å få jakken fin igjen er man nesten avhengig av å ha en tørketrommel. Tørk jakken med to til tre tennisballer inni – bruk gjerne de som er laget for tøyvask-formål.

- Tennisballene sørger for at innholdet ikke klumper seg, og «puffer opp» dunen i jakken.

Det kan også være en fordel å ta ut jakken en gang i blant, for å sjekke at dunen fordeler seg godt.

Kan man vaske dunjakken hvis man ikke har tørketrommel?

- Ja, det kan du, men da må du være flink til å riste og fordele dunen gjennom hele tørkeprosessen – noe man sjeldent får bra til dessverre, sier hun.

TØRKETROMMEL: For best resultat er det viktig å ha jakken i tørketrommelen etter du har vasket den. Gjør du ikke dette er sjqansen stor for at jakken blir stygg.  Foto: Kzenon - Fotolia
TØRKETROMMEL: For best resultat er det viktig å ha jakken i tørketrommelen etter du har vasket den. Gjør du ikke dette er sjqansen stor for at jakken blir stygg. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske skijakken

Maskinvask kan ødelegge dunen 

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), er det imidlertid ikke særlig bra å vaske dunjakken i vaskemaskinen for ofte.

- Du kan vaske dunjakken din, men resultatet vil ofte bli dårlig – det kan føre til at jakken blir stygg. Dun har ikke godt av å bli vasket, ei heller renses for ofte, da det reduserer dunets funksjon, og gjør den mindre varm og luftig.

- Det mest problematiske er kombinasjonen av dun og vanntette stoff, da disse er ekstra vanskelig å tørke.

Videre forteller hun at det beste du kan gjøre for å holde dunjakken din fin, er å unngå at den blir skitten slik at du slipper å vaske den i maskinen.

- Derfor anbefaler jeg deg å velge en jakke med farge og utforming som kan brukes til tross for at den er skitten, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer