Sexliv

Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Har sengekosen begynt å dabbe av? Ikke fortvil – det finnes løsninger!

SEXLYST: Etter å ha vært i et forhold i noen år opplever mange at sexen begynner å dabbe av. Da er det viktig å snakke med partneren din om det.   Foto: andreusK - Fotolia
SEXLYST: Etter å ha vært i et forhold i noen år opplever mange at sexen begynner å dabbe av. Da er det viktig å snakke med partneren din om det. Foto: andreusK - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du og partneren din har vært sammen i en del år, har dere sikkert merket at forholdet kanskje ikke er som det en gang var.

Dere har ikke sex like ofte som du skulle ønske, flørten mellom dere har visnet og gnisten som var der i begynnelsen er langt tammere enn i starten.

Lar dere være å ta dette på alvor, kan det i verste fall ende i brudd mellom dere.

LES OGSÅ: Halvparten vil ofre sex for dette

IKKE FORELSKET LENGER: Etter to år vil forelskelsen dabbe av, og det du likte ved partneren din før kan bli irritasjonsmomenter.  Foto: Monkey Business - Fotolia
IKKE FORELSKET LENGER: Etter to år vil forelskelsen dabbe av, og det du likte ved partneren din før kan bli irritasjonsmomenter. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat Vis mer

Forelskelsen varer ikke evig

Ifølge det danske nettstedet Oestrogen.dk produserer kroppen sexhormonene testosteron, østrogen, dopamin og oxytocin når du er nyforelsket.

Det er denne gode cocktailen av hormonene som gir deg opplevelsen av intens lykke og velvære når du er forelsket i noen.

Dessverre varer ikke denne lykkerusen evig, og etter omtrent to år vil hormonene stabilisere seg og gå tilbake til sitt normale mønster.

Forskere vet ikke nøyaktig hvorfor dette skjer, men det kan visstnok kobles til utviklingen vår. Det er nemlig slik at nyfødte barn har større sjanse for å overleve dersom de har foreldre som holder sammen de første årene av livet deres.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det er svært vanlig at forholdet sklir over i vennskap etter noen år.

– Når vi er nyforelsket er faktisk tiltrekningen og sexlysten mellom kvinner og menn likere enn det den er senere. Vi husker alle hvor berusende herlig det er i begynnelsen av et forhold. Man kan ikke få nok av hverandre, snakker sammen i timevis, kjærtegner, kysser sender søte SMS og flørter.

– Det er nettopp disse aktivitetene som tenner kvinnen som har et litt mer flyktig tenningsmønster enn mannen. Hun må kjenne en riktig stemning for å tennes.

Når forelskelsen dabber over i vennskap forsvinner en del av disse aktivitetene, og ifølge Schmidt er det da vanskeligere for kvinner å være «preppet» for kjærlighet og sex til enhver tid.

– Mannen skjønner ofte ikke hva som skjedde med damen som alltid hadde lyst på kos og sex. Menn har ofte et litt mer forutsigbart og direkte tenningsmønster. Det gjør at hans tilnærmelser kan virke litt brå når hun ikke er i riktig stemning, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor tror han du er keen

ULIKE BEHOV: Det er svært vanlig at partene i forholdet har ulike seksuelle behov. Foto: Hugo Félix - Fotolia
ULIKE BEHOV: Det er svært vanlig at partene i forholdet har ulike seksuelle behov. Foto: Hugo Félix - Fotolia Vis mer

Ulike seksuelle behov

Dersom du og partneren din har mistet den nyforelskede gnisten og har ulike seksuelle behov kan dere ifølge Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, møte på utfordringer.

– Den ene parten vil kunne oppleve prestasjonsangst ved å føle at han eller hun aldri tilfredsstiller nok, hvor den andre parten til enhver tid har et sterkt begjær av lyster. Fraværet av nok sexlyst kan være så mangt, men noen av hovedgrunnene kan være dårlig sex, hvorav mannen og kvinnen tenner på ulike måter.

– Kvinnen bruker som regel lengre tid på å bli tent og må ha den riktige spenningsoppbygningen i forhold til en mann. Et lavere testosteronnivå og ytre påvirkningsfaktorer som utroskap, misbruk eller et generelt dårlig forhold kan ha en innvirkning på sexlysten, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Kvinner som «faker» er oftere utro

VIS OMTANKE OG NÆRHET: Når man har vært sammen er det viktig å vise at dere fortsatt setter pris på hverandre. Hva med en romantisk middag for to? Foto: Andres Rodriguez - Fotolia
VIS OMTANKE OG NÆRHET: Når man har vært sammen er det viktig å vise at dere fortsatt setter pris på hverandre. Hva med en romantisk middag for to? Foto: Andres Rodriguez - Fotolia Vis mer

Vis omtanke og nærhet

Sexlysten vår kan minske enten vi er i et bra eller et dårlig forhold. Uansett hvilken type forhold du er i gjelder det ifølge Ebbestad å gi lysten nytt liv ved hjelp av omtanke og nærhet.

– For mannen gjelder det å vise at han vil partneren sin vel, oppvarte henne og gjøre ting for henne han vanligvis ikke gjør i hverdagen, som for eksempel å lage en romantisk middag.

– Kommunikasjon er også svært viktig. Ved å snakke sammen vil dere kunne få tilbake sexlysten. Snakk sammen om hva som kan være grunnen til at lysten ble borte og hvorfor dere har seksuelle problemer. Sex kan fort bli et overskuddsprosjekt, så det er viktig å sette det tilbake på dagsordenen igjen.

Selv om dere kanskje ikke har lyst til å ha sex flere ganger i uka, mener Ebbestad dere fint kan vise hverandre nærhet og omtanke på andre måter.

– Par som ikke har sex kan gi hverandre nattakyss, ligge nakne ved siden av hverandre eller rett og slett bare sitte og holde hender i sofaen.

– På denne måten viser du at du setter pris på partneren din, og gnisten som en gang forsvant kan da komme tilbake. Selv om det ikke trenger å være et mål i seg selv å ha sex, vil nærhet og intimitet gjenskape spenningen mellom dere, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

EKSPERTEN: Peder Kjøs,  spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Sjekk partneren din opp

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det er viktig å ta vare på sexlivet, men det må ikke pleies som om det var en døende pasient.

– Det er bedre å ha sex og være opptatt av hverandre, enn å «jobbe» med sexlivet eller parforholdet. Å ha sex fordi dere «bør» blir veldig sjeldent særlig godt.

– Forholdet blir gjerne ganske hverdagslig og preget av «teamarbeid» mer enn romantikk. I tillegg blir vi mer vant til hverandre, og da er det kanskje ikke like spennende lenger. På en annen side blir forholdet dypere, og det er jo minst like bra.

Videre forteller Kjøs at dersom du ønsker å gi forholdt litt ekstra gnist, kan et godt råd være å vise mer interesse for partneren din.

– En venn av meg gikk til en samlivsterapeut som sa «Du må vel sjekke henne opp, da!». Det er et godt råd. Vis interesse for kjæresten din. Prøv å være litt positiv og gjør samlivet lystbetont, heller enn til en plikt og et «prosjekt».


– Veldig mange som har vært sammen over lengre tid slutter helt å ta vare på hverandre og kline - unntatt når de har sex. Du kan ikke ha kjølig avstand hele dagen, for å så forvente glødende lidenskap om kvelden, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer