Foundation

Slik velger du riktig foundation

Farge, konsistens og ingredienser er viktig - særlig hvis du har fet og uren hud.

UNNGÅ MASKEEFFEKT: Det er ikke bare fargen som er viktig når du velger foundation. Du bør også ta hensyn til hudtypen din og velge et produkt som passer din hud, råder makeupartistene. Foto: Thinkstock
UNNGÅ MASKEEFFEKT: Det er ikke bare fargen som er viktig når du velger foundation. Du bør også ta hensyn til hudtypen din og velge et produkt som passer din hud, råder makeupartistene. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Altfor mange av oss velger helt feil foundation. Ikke bare velger vi feil farge, men ofte bommer vi på konsistensen og de pleiende og dekkende egenskapene også.

– Det er rett og slett ikke meningen at du skal se at du har lagt foundation. Huden skal bare se naturlig jevnere og glattere ut – ikke sminket, forklarer Tone Cascampas, produktansvarlig og daglig leder i Zanzuel.

Hvilken hudtype har du?

Makeup-artisten presiserer at det er utrolig viktig at du finner en foundationkonsistens som er tilpasset din hudtype.

TEST DEG SELV: Hvilken hudtype har du?

Fet hud

Har du fet, uren eller oljete hud, er det særlig viktig å være obs på valg av foundation.

– Er du plaget av blank eller oljete hud, så velger du bort foundation som inneholder nettopp olje, sier hun.

Har du en fetere hudtype, bør du heller velge en foundation som har høyere pudderinnhold. Da vil den både matte ned huden og sitte bedre og lenger.

– Se etter ord som «matte», «longwear», «long lasting» og «powder foundation», råder Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder på makeupskolen Art Complexion:

– Disse produktene har ofte et høyere innhold av pudder, og sitter bedre på huden samtidig som de matter ned.

LES OGSÅ: Fet hud? Husk å sjekke ingrediensene!

Kombinasjonshud

Har du kombinasjonshud, betyr det vanligvis at du har en fet T-sone og ellers relativt tørre partier i ansiktet.

– Da kan du for eks velge en oljefri foundation som likevel gir fuktighet, og så legge litt ekstra pudder i T-sonen, sier Cascampas.

Tørr hud

Om du har tørr eller dehydrert hud, er det viktig å finne et produkt som gir fukt og glød. Det siste du trenger er uttørkende og mattende produkter, så hold deg unna pudderet.

– Se gjerne etter ord som «moisturizing», «glow» og «dewy» på foundationflaska om du har tørr hud, foreslår Presttun Eide.

Makeupartisten forklarer at produkter med disse beskrivelsene ofte er mer fuktighetsgivende og rikere i konsistensen.

Moden hud

En voksen hud bør unngå for tunge og for dekkende kremer, råder Cascampas.

– Altfor mange både unge og voksne kvinner velger kremer som er for dekkende og unaturlige.

Om du har begynt å få små linjer i huden, vil disse bli mye mer fremtredende når du påfører en tykk og dekkende foundation. Resultatet blir at rynkene blir mer synlige – neppe den looken du var ute etter.

Cascampas har et tydelig råd til deg som har begynt å få linjer i huden:

– Tenk først og fremst flytende foundation, og pass på at du ikke legger pudder rundt øyepartiet.

Jo mer du pudrer, jo mer tydelige blir linjene.

– En fast kremfoundation må legges med nennsom hånd og/eller eventuelt brukes bare på glatte partier som kinn, panne og hake, sier hun.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg yngre

DROPP DETTE: Det er ikke noen vits å sjekke foundation på hånda. Den må testes i ansiktet for at du skal finne riktig farge. Foto: Per Ervland
DROPP DETTE: Det er ikke noen vits å sjekke foundation på hånda. Den må testes i ansiktet for at du skal finne riktig farge. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik finner du riktig farge

Når du så har funnet en konsistens som passer din hudtype, gjelder det å finne en farge som passer deg perfekt. Den skal ikke hverken gjøre deg brunere eller endre fargetonenen i huden din, men jevne ut og forbedre hudens utseende.

– Den perfekte foundation fargen er den fargen som smelter helt naturlig inn i huden, uten å etterlate seg en flekk av gult, rosa, brunt eller lignende, sier Cascampas,

– Når du tester foundation i butikken må du alltid prøve den på ansiktet! presiserer Presttun Eide.

Ta deg gjerne en tur ut i dagslys for å sjekke at fargen smelter og forsvinner inn i huden. Det skal ikke være et tydelig skille der foundationen slutter og den bare huden starter.

– Det er lurt å vente rundt 20 minutter etter at fargen er påført, for mange foundations oksiderer og blir litt mørkere en stund etter påføring, legger makeupartisten til.

Også Cascampas presiserer hvor viktig det er å teste foundationfargen på huden før du kjøper produktet. Hun foreslår at du tester den både på pannen, haken og kjeven.

Test for all del ikke foundation på håndbaken – det er helt meningsløst!

(Saken fortsetter under bildet.)


– Ikke tenk for mye på om den er kald eller varm i fargen. Tenk at fargen skal smelte inn i huden og nesten bli usynlig. Da er man trygg på at fargen er perfekt, sier hun.

Flere foundationtips

De to makeupartistene har også følgende råd når du skal legge foundation:

 • For å få huden til å stråle eller se mer opplagt ut, er å bruke highligter på de naturlige highlightpunktene (toppen av kinnbeina, brynbeina, neseryggen og amorbuen). Det kan gjøre underverker med en ellers sliten hud.
 • Du trenger stort sett mye mindre foundation enn du tror.
 • Huden må være ren og renset før du legger en foundation.
 • En foundation blir aldri pen hvis du har en flassete og tørr hud. Da må huden alltid peeles eller behandles først.
 • En flytende foundation blir penest om du påfører den med hendene. Varmen fra fingrene gjør at kremen smelter perfekt inn. Gå gjerne over med en svamp eller pensel for å fjerne overlødig produkt til slutt.
 • Skal kremen sitte ekstra lenge, legg et florlett lag med pudder som «setter» sminken helt til slutt.

 • LES OGSÅ: Slik legger du perfekt foundation

 • Har du en fet hudtype og sliter med at foundationen «sklir av» i løpet av dagen, kan du gjerne starte med en mattende primer før du påfører foundation.
 • Er fargen perfekt, trenger du ikke å tenke på at du skal legge foundation nedover halsen. Da avslutter du bare pent rundt kjevelinjen.
 • Legg gjerne litt foundation på ørene. De har en tendens til å bli røde både i kulde og varme.
 • Bruk gjerne en fuktspray over foundationen og/eller pudderet om huden ser for pudret ut.
 • Om du har mye ansiktshår, er det lurt å børste i retning med hårene til slutt slik at de ikke fremheves. Husk også at for mye pudder kan sette seg i hårene og fremheve dem, og da er det også lurt å ha en fuktspray for hånden.
 • Bruker du en foundation som dekker godt, er det som regel pent å legge en blush og litt solpudder slik at ansiktet blir mer levende og ikke så flatt. Det gir et mye friskere utseende.
 • Om huden er veldig tørr, kan det være en fordel å bruke fuktgivende primer under en oljebasert foundation. Man kan også blande fuktighetskrem inn i foundationen for et fresht og naturlig resultat.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer