KK.NO: Sunne og friske tenner er noe vi alle ønsker å ha, derfor føles det alltid som en stor seier hver gang tannlegen kan fortelle at du har null hull.
Dessverre er det ikke alltid like gode nyheter å få ved hvert tannlegebesøk. Hvert fall ikke dersom du har slurvet litt med tannpleien.
Tennene skal helst pusses to ganger om dagen, tanntråd bør brukes hver dag for å fjerne matrester mellom tennene, mens munnskyll gir tennene en ekstra fluorbeskyttelse.
Men visste du at det er ikke det samme hva slags munnskyll du velger?
LES OGSÅ: Pusser du for hardt?
Gå for fluor
Det finnes et stort utvalgt av munnskyll i butikker og apotek, og det er fort gjort å bli forvirret over hva du burde velge. Noen lover hvitere tenner, noen skal gi frisk pust, mens andre lover sterkere tenner, beskyttelse mot ising, eller ekstra beskyttelse mot karies.

Så hva er det egentlig du bør se etter?
Ifølge tannlege Yun Therese Korstadhagen ved Tann-klinikken.no på Smestad bør du sjekke flasken for innholdet av Natriumflorid (NaF) – altså hvor mye fluor munnskyllevannet faktisk inneholder.
– Du bør velge et munnskyll med et litt høyere innhold av fluor. Fluor er det eneste middelet vi vet med sikkerhet at motvirker karies, og har du kariesaktivitet trenger du mer fluor, sier hun til KK.no.
LES OGSÅ: Sjekk fluorinnholdet på tannkremen
Ikke skyll med vann
Ja, fluor spiller en viktig rolle i forebyggingen av kariesangrep og hull i tennene. Og ifølge Store Medisinske Leksikon inneholder nesten all tannpasta som selges, fluor i konsentrasjon fra 0,10 til 0,15 prosent. Likevel er det ikke alltid at dette er tilstrekkelig.

– Mange skyller tennene med vann etter å ha pusset tennene, fordi de føler at de får en ekkel smak i munnen. Dette bør man altså ikke gjøre, for da mister det litt av effekten.
- Da er det bedre å skylle munnen med et munnskyllevann som inneholder fluor, forklarer hun.
For at fluoren skal kunne feste seg på tennene og bekjempe karies bør man heller ikke spise eller drikke noe den første halvtimen etter man har pusset tennene.
Og dette er noe Korstadhagen tror at mange av oss ikke er klar over.
Sterk smak er ikke avgjørende
Det samme gjelder også for fluorskyll, for hvis du skyller hele munnen med vann etterpå, har fluor bare fått virke i den lille tiden du hadde det i munnen. Likevel er det mange som gjør denne feilen.
– Særlig når man bruker sterk munnskyll er det mange som enten skyller med vann etterpå, eller som faktisk blander det ut med vann fordi det er for sterkt. Da blir poenget borte, sier hun og legger til at disse munnskyllene i tillegg inneholder veldig lite fluor.
Det er derimot innholdet av alkohol som gjør slike munnskyll så sterke. Og som vi har skrevet om tidligere kan det være lurt å unngå antibakteriell munnskyll siden de ikke bare fjerner dårlige bakterier, men også de gode bakteriene i munnen.
– Noen liker selvfølgelig at det er sterkt, men det viktigste er ikke hva den smaker eller hvor sterk den er. Det er innholdet av fluor som avgjør hvor bra munnskyllet virker.
LES OGSÅ: Derfor bør du gjøre dette etter lunsj
Hjelper mot hull og ising
Dersom du har påbegynte hull i tennene dine er det ekstra viktig å være nøye med rutinene, og sørge for å bruke tannkrem og munnskyll med fluor.
Fluor kan faktisk reversere påbegynte hull.

På den måten kan du unngå ubehagelige og dyre tannlegetimer med boring i framtiden.
– Om du trenger å bruke munnskyll kommer selvsagt an på hvordan det står til med dine tenner. Har du kariesaktivitet og påbegynte hull vil jeg anbefale at du bruker en med ekstra fluor. Og fluor i seg selv vil også behandle ising i tennene, sier tannlegen.
En munnskyll kan skylle ut alt som er løsnet fra kriker og kroker i munnen etter tannpussen, samtidig som den gir ekstra beskyttelse mot hull. Og siden fluoren går inn i emaljen vil den også hjelpe til med å gjøre tennene mindre sensitive hvis du plages av ising og eksponerte tannhalser.