Tannhelse

Slik velger du riktig munnskyll

Sterk smak er ikke nødvendigvis det beste.

MUNNSKYLL: Selv om munnskyllet smaker sterkt er det ikke nødvendigvis bra. Det er nemlig innholdet av fluor som er viktig. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
MUNNSKYLL: Selv om munnskyllet smaker sterkt er det ikke nødvendigvis bra. Det er nemlig innholdet av fluor som er viktig. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sunne og friske tenner er noe vi alle ønsker å ha, derfor føles det alltid som en stor seier hver gang tannlegen kan fortelle at du har null hull.

Dessverre er det ikke alltid like gode nyheter å få ved hvert tannlegebesøk. Hvert fall ikke dersom du har slurvet litt med tannpleien.

Tennene skal helst pusses to ganger om dagen, tanntråd bør brukes hver dag for å fjerne matrester mellom tennene, mens munnskyll gir tennene en ekstra fluorbeskyttelse.

Men visste du at det er ikke det samme hva slags munnskyll du velger?

LES OGSÅ: Pusser du for hardt?

Gå for fluor

Det finnes et stort utvalgt av munnskyll i butikker og apotek, og det er fort gjort å bli forvirret over hva du burde velge. Noen lover hvitere tenner, noen skal gi frisk pust, mens andre lover sterkere tenner, beskyttelse mot ising, eller ekstra beskyttelse mot karies.

FLUOR: Tannlegen anbefaler at du sjekker hvor mye Natriumflorid (NaF) munnskyllet innholder, og går for en med litt høyere innhold. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
FLUOR: Tannlegen anbefaler at du sjekker hvor mye Natriumflorid (NaF) munnskyllet innholder, og går for en med litt høyere innhold. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer

Så hva er det egentlig du bør se etter?

Ifølge tannlege Yun Therese Korstadhagen ved Tann-klinikken.no på Smestad bør du sjekke flasken for innholdet av Natriumflorid (NaF) – altså hvor mye fluor munnskyllevannet faktisk inneholder.

– Du bør velge et munnskyll med et litt høyere innhold av fluor. Fluor er det eneste middelet vi vet med sikkerhet at motvirker karies, og har du kariesaktivitet trenger du mer fluor, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Sjekk fluorinnholdet på tannkremen

Ikke skyll med vann

Ja, fluor spiller en viktig rolle i forebyggingen av kariesangrep og hull i tennene. Og ifølge Store Medisinske Leksikon inneholder nesten all tannpasta som selges, fluor i konsentrasjon fra 0,10 til 0,15 prosent. Likevel er det ikke alltid at dette er tilstrekkelig.

IKKE VANN: Unngå å skylle munnen med vann etter tannpussen, for fluoren trenger tid for å kunne trenge inn i emaljen. Foto: face to face Agentur GmbH / Alamy/All Over Press
IKKE VANN: Unngå å skylle munnen med vann etter tannpussen, for fluoren trenger tid for å kunne trenge inn i emaljen. Foto: face to face Agentur GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

– Mange skyller tennene med vann etter å ha pusset tennene, fordi de føler at de får en ekkel smak i munnen. Dette bør man altså ikke gjøre, for da mister det litt av effekten.

- Da er det bedre å skylle munnen med et munnskyllevann som inneholder fluor, forklarer hun.

For at fluoren skal kunne feste seg på tennene og bekjempe karies bør man heller ikke spise eller drikke noe den første halvtimen etter man har pusset tennene.

Og dette er noe Korstadhagen tror at mange av oss ikke er klar over.

Sterk smak er ikke avgjørende

Det samme gjelder også for fluorskyll, for hvis du skyller hele munnen med vann etterpå, har fluor bare fått virke i den lille tiden du hadde det i munnen. Likevel er det mange som gjør denne feilen.

– Særlig når man bruker sterk munnskyll er det mange som enten skyller med vann etterpå, eller som faktisk blander det ut med vann fordi det er for sterkt. Da blir poenget borte, sier hun og legger til at disse munnskyllene i tillegg inneholder veldig lite fluor.

Det er derimot innholdet av alkohol som gjør slike munnskyll så sterke. Og som vi har skrevet om tidligere kan det være lurt å unngå antibakteriell munnskyll siden de ikke bare fjerner dårlige bakterier, men også de gode bakteriene i munnen.

– Noen liker selvfølgelig at det er sterkt, men det viktigste er ikke hva den smaker eller hvor sterk den er. Det er innholdet av fluor som avgjør hvor bra munnskyllet virker.

LES OGSÅ: Derfor bør du gjøre dette etter lunsj

Hjelper mot hull og ising

Dersom du har påbegynte hull i tennene dine er det ekstra viktig å være nøye med rutinene, og sørge for å bruke tannkrem og munnskyll med fluor.

Fluor kan faktisk reversere påbegynte hull.

FOREBYGGE: Fluor spiller en viktig rolle i forebyggingen av kariesangrep og hull i tennene, og kan faktisk reversere påbegynte hull. Foto: (c) Moxie Productions/Blend Images/Corbis/All Over Press
FOREBYGGE: Fluor spiller en viktig rolle i forebyggingen av kariesangrep og hull i tennene, og kan faktisk reversere påbegynte hull. Foto: (c) Moxie Productions/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

På den måten kan du unngå ubehagelige og dyre tannlegetimer med boring i framtiden.

– Om du trenger å bruke munnskyll kommer selvsagt an på hvordan det står til med dine tenner. Har du kariesaktivitet og påbegynte hull vil jeg anbefale at du bruker en med ekstra fluor. Og fluor i seg selv vil også behandle ising i tennene, sier tannlegen.

En munnskyll kan skylle ut alt som er løsnet fra kriker og kroker i munnen etter tannpussen, samtidig som den gir ekstra beskyttelse mot hull. Og siden fluoren går inn i emaljen vil den også hjelpe til med å gjøre tennene mindre sensitive hvis du plages av ising og eksponerte tannhalser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer