Uren Hud

Slik velger du riktig sminke til uren hud

Sliter du med kviser og urenheter? Her er hudpleiernes beste tips.

UREN HUD: Har du kanskje valgt sminke som ikke er egnet din hud? Å finne riktige produkter til din hudtype er viktig for et godt resultat. Foto: Scanpix
UREN HUD: Har du kanskje valgt sminke som ikke er egnet din hud? Å finne riktige produkter til din hudtype er viktig for et godt resultat. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange av oss sliter med uren hud og kviser, og da er det ikke alltid lett å vite hvilken sminke vi bør velge for å dekke over. 

Er flytende foundation best, eller pudder? Er det noen spesielle ingredienser vi bør se etter?

Å gå uten sminke vil nok være det beste om du har en veldig akneutsatt hud. Likevel er jo ikke dette noe man har lyst til, når de røde prikkene popper opp. Så hvis du først skal bruke sminke - hvordan type er egentlig best?

Se etter dette

Grethe Marie Grimen er hudterapeut og driver Beauty Hudpleiefagskole. Hun sier at du først og fremst bør se etter en foundation som er fri for komedogen.

PLAGSOMT: Det kan være veldig plagsomt å ha uren hud, og det å finne riktig sminke som ikke forverrer akneproblemene kan ofte være vanskelig.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
PLAGSOMT: Det kan være veldig plagsomt å ha uren hud, og det å finne riktig sminke som ikke forverrer akneproblemene kan ofte være vanskelig. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

- Hvis en foundation inneholder dette, vil den kunne tette porene. Da slipper det ikke luft til og bakterier spres lettere ned i porene, kan øke urenheter og gjøre problemet mye større, sier Grimen.

Hun forteller at det å bruke mineralpudder kan være fordelaktig om du har uren hud. Men sørg for at det ikke inneholder et pigment som ofte brukes i mineralsminke -  nemlig Bismuth Oxychloride.

Dette pigmentet har en tendens til å klø når ansiktet blir varmt, og kan skape irritasjon i huden.

Ifølge Therese Gjerstad, ansvarlig hudpleier og trainer hos Shiseido, det finnes flere typer primere, foundation og pudder som er laget nettopp for uren hud.

- Disse produktene er som regel oljefrie og inneholder ingredienser som er med på å roe ned acne, sorte prikker og tørrhet i huden, samt at det matter ned. 

Lurer du på hva som er best, kan det være lurt å rådføre seg med en som jobber på et parfymeri, en hudlege, eller en hudterapeut om hva som er best for din hud. 

LES OGSÅ: Hverdagstabben som gir deg uren hud

RIKTIG SMINKE: Du kan finne produkter egnet for deg med uren hud, men det finnes også mange som har helt motsatt effekt. Foto: DPA
RIKTIG SMINKE: Du kan finne produkter egnet for deg med uren hud, men det finnes også mange som har helt motsatt effekt. Foto: DPA Vis mer

Ikke tørk ut huden mer

Nordisk fagsjef hos Dermanor, Kjersti Johansen, mener det også er lurt for huden å bruke gode, pleiende dagkremer og avslutte med en mineralbasert makeup. 

- Hvis du foretrekker flytende foundation, må du passe på å velge en variant som ikke forstyrrer huden mer. 

Både de med tørr og fet hud kan ha urenheter.

Ifølge Johansen er det mange som tror at vi bør tørke ut huden dersom vi får kviser. Men ifølge eksperten kan dette gjøre saken verre dersom huden i utgangspunktet ikke er fet.

Hun anbefaler at du får hjelp til å analysere hvilken hudtype du har.

VASK KOSTENE: Sminkekostene bør vaskes oftere hvis du sliter med uren hud. Foto: Scanpix
VASK KOSTENE: Sminkekostene bør vaskes oftere hvis du sliter med uren hud. Foto: Scanpix Vis mer

- Tørker man ut en hudtype som i utgangspunktet er litt tørr, vil huden kjempe for å produsere mer talg. Dette kan resultere i utbrudd av urenheter i stedet for den forbedringen du kanskje forventer.

Johansen sier de fleste makeup-merker har sluttet å sette sammen foundations som fremprovoserer urenheter. 

- Men har du anlegg for uren hud kan for rike kremer være nok til at man får utbrudd. For lette kremer kan også bli feil for de med tørr hud.

Vask kostene

Mange av oss bruker nok en svamp eller børste til å påføre sminken, men da er det utrolig viktig at vi passer på hygienen.

Børster eller svamper bør vaskes én gang i uken med en god sjampo eller eget rensemiddel, slik at børstene holder seg fine.

- Mange sliter med urenheter ene og alene fordi de presser bakterier fra børstene sine inn i huden, forklarer Johansen. 

LES OGSÅ: Ta knekken på megakvisen

RENS HUDEN: Eksperten tipser om at dette er grunnlaget til fin sminke og hud. Foto: Scanpix
RENS HUDEN: Eksperten tipser om at dette er grunnlaget til fin sminke og hud. Foto: Scanpix Vis mer

Nøkkelen til at sminken skal bli fin

Kellie Persson, ansvarlig hudpleier og trainer hos Clarins, anbefaler en god rens og riktig hudpleie for å unngå urenheter, og for at sminken skal bli riktig og fin. 

- Rens huden hver dag og beskytt huden din med en krem som er egnet din hudtype.

Ifølge Persson spiller også forurensning en rolle når det kommer til hvorfor du har uren hud. 

- Gasser og røyk som sirkulerer rundt oss legger seg som små partikler på huden og kan faktisk svekke huden svært mye, sier eksperten.

Hvis du er redd for å få uren hud, er en annen viktig ting Persson mener du bør styre unna: Å sove med sminke på.

- Har du gjort det burde du skrubbe huden godt om morgenen og ta på deg en rensende maske hvis du har fet hud, eller et fuktighetsgivende maske, hvis du har tørr hud.

Oppsummert om sminke og uren hud:

  • Pass på at huden får nok fukt i form av riktig hudkrem (bør ikke være for rik, og ikke for lett)
  • Bruk en god rens for din hudtype og rens huden morgen og kveld
  • Finn riktig foundation til din hudtype - har du veldig fet hud kan mineralfoundation være lurt
  • Har du mye urenheter, så se etter sminke som er «non-comedogenic» (ikke-komedogen) og unngå sminke med Bismuth Oxychloride.
  • Husk å rense sminkekostene dine ofte


Sliter du mye med kviser både i ansikt og på kroppen, og lurer på hva du kan gjøre med det, hudpleie- og behandlingsmessig? I denne artikkelen får du tips fra hudlegene Ole Martin Rørdam og Kjetil Guldbakke! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer