- Vårt råd til forbrukerne er først og fremst at de ser etter merking på produktene, det er det enkleste i en hektisk hverdag, sier rådgiver i Forbrukerrådet Line Andersen. Det finnes tre ulike merkinger som garanterer sunne og miljøvennlige produkter i Norge i dag: Svanen, Blomsten og Økologi-merket.
For å forsikre deg om at du velger sunt og miljøvennlig og unngår farlige stoffer, oppfordrer Forbrukerrådet deg til å følge disse punktene:
1. Still krav når du er i butikken.
- Kjøp miljømerkede og økologiske produkter. Hva angår mat, er det enklest å få fatt i disse varene hvis du går i miljømerkede dagligvareforretninger, sier Andersen.
Oversikt over miljømerkede produkter og butikker finner du på ecolabel.no.
2. Meld fra ved mistanke
- Snakk med Mattilsynet, Statens Forurensningstilsyn eller forhandler og produsent dersom du mistenker at noe er galt med et produkt, råder Andersen.
Hvis det er rimelig etter forbrukerkjøpsloven, kan du også få igjen pengene dine.
- Gå tilbake til butikken med produktet dersom noe du har kjøpt blir kontrollert og funnet farlig, råder Andersen, og sikter til produkter som for eksempel Batman-drikkeflasken, som ble trukket fra markedet fordi den inneholdt farlige stoffer.
3. Levér inn farlig avfall
- Sjekk med kommunen eller se på loop.no derom du lurer på hvor du kan levere inn miljøfarlig avfall. Det er spesielt viktig at elektriske produkter og kjemikalierester leveres inn, sier Andersen.
Butikker som selger elektriske produkter som hvitevarer og mobiltelefoner, plikter også til å ta imot slike produkter i retur.
4. Bruk emballasje til mat og drikke riktig
- En veldig vanlig ting forbrukere gjør, er å oppbevare brød i bæreposer fra butikker. Bæreposer er laget for at du skal frakte matvarene fra butikken og hjem, og er ikke egnet for oppbevaring fordi de kan inneholde farlige stoffer. Se etter informasjon om bruksområde når du kjøper oppbearingsprodukter, det er for eksempel ikke alt du kan kjøre i mikrobølgeovn, sier Andersen.
5. Tenk over forbruksmønsteret ditt
- Forbrukere bør for eksempel følge Mattilsynets kostholdsråd om fisk og sjømat fra fjorder og innsjøer. I tillegg er det viktig at man plasserer kjemiske stoffer der barn kan nå dem, at man er obs på at bruk og kast medfører mye avfall og at man bør redusere bruker av for eksempel vaskemidler med farlig innhold, sier Andersen.
Hun oppfordrer også alle som bruker kosmetikkprodukter om å sjekke innholddeklarasjonen på produktene og oppdatere seg på hvilke stoffer som bør unngås.
Har du spørsmål om sunnhet og miljøbevissthet i forbrukerhverdagen, vil Forbrukerrådet ha stands i flere byer torsdag 15. mars. Full oversikt over steder og tidspunkter finner du her.
