Hjerteinfarkt

Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Når kvinner får hjerteinfarkt, dør de oftere enn menn. Her er symptomene du bør være obs på!

KAN VÆRE TEGN PÅ HJERTEINFARKT: Det er mange kvinner som ikke er klar over at en del vanlige sykdomstegn også kan være symptomer på hjerteinfarkt. Sjekk hvilke symptomer du bør være ekstra obs på i denne saken! Foto: Thinkstock
KAN VÆRE TEGN PÅ HJERTEINFARKT: Det er mange kvinner som ikke er klar over at en del vanlige sykdomstegn også kan være symptomer på hjerteinfarkt. Sjekk hvilke symptomer du bør være ekstra obs på i denne saken! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt mange av oss som ikke er klar over at hjertesykdom er den hyppigste årsaken til dødsfall blant kvinner. Og forskning har tidligere vist at dersom en kvinne først får et hjerteinfarkt, er sannsynligheten for død større enn hos menn.

Hjertesykdom og hjerteinfarkt er med andre ord noe vi kvinner bør være ekstra obs på, og en sunn livsstil - altså riktig kost og mosjon, er blant de viktigste tiltakene vi kan gjøre for å sikre god hjertehelse.

Det er nemlig ikke slik at kun eldre kvinner får hjerteinfarkt. I likhet med menn, kan også yngre kvinner oppleve å få hjerteinfarkt, selv om dette er svært uvanlig (kvinner får - i snitt, hjerteinfarkt cirka ti år senere enn menn).

LES OGSÅ: ALT du bør vite om hjerteinfarkt

Smerter i brystet og tung pust

Cirka 15.000 nordmenn rammes av hjerteinfarkt hvert eneste år, og cirka hver tredje pasient dør av infarktet. Derfor er det viktig å vite nøyaktig hva slags symptomer du bør være obs på, og som kan være tegn på et hjerteinfarkt.

De fleste av oss vet at smerter i brystet er et av de vanligere symptomene, likevel er det faktisk slik at en del ikke får slike smerter i det hele tatt.

– Det er særlig to symptomer du skal ta svært alvorlig når det gjelder hjerteinfarkt. Det ene er plutselige smerter midt i brystet, og det andre er akutt tungpustethet. Har du et større infarkt, vil du automatisk bli tung i pusten.

BRYSTSMERTER: Brystsmerter er blant de vanligste symptomene på hjerteinfarkt, men for mange kan også svært tung pust, være et symptom. Foto: Thinkstock
BRYSTSMERTER: Brystsmerter er blant de vanligste symptomene på hjerteinfarkt, men for mange kan også svært tung pust, være et symptom. Foto: Thinkstock Vis mer

- Og for eldre mennesker kan dette være det eneste symptomet, har Jan Erik Nordrehaug ved Haukeland universitetssykehus tidligere uttalt til NRK.no.

I tillegg vil du ofte kunne føle deg uvel og kvalm, du kan begynne å kaldsvette og få influensalignende, ekstrem sykdomsfølelse.

Ved slike symptomer skal man ikke nøle med å kontakte lege. Mange kan nemlig forveksle hjerteinfarktet med astma, influensa, mageplage, ryggsmerter, muskelsmerter eller angst.

Men er det altså smerter av en type du aldri har kjent før, du kontakte lege med én gang.

LES OGSÅ: Spis deg til et sunnere hjerte

Ta symptomene på alvor

Ifølge ekspertene bør man bli flinkere til å ta slike symptomer alvorlig (dette gjelder særlig for oss kvinner), og spesielt hvis du opplever en type smerter som du ikke har hatt før, bør du kontakte lege raskest mulig.

Dersom du allerede vet at du er disponibel for hjerteinfarkt, bør du også ta litt mer diffuse symptomer på alvor - som smerter mellom skulderblader, i øvre del av magen eller kjeven.

Fullstendig liste over symptomer får du nedenfor:
(Kilde: Lommelegen.no)

 • Smerter midt inne i brystkassen. Smertene er vanligvis klemmende, trykkende eller snørende, og stråler ofte ut til venstre arm. De kan også stråle ut til høyre arm, halsen, kjeven, den øverste delen av magen eller ryggen.
 • Tung pust og rask puls, andpustenhet.
 • Kvalme, oppkast og uro er vanlig.
 • Blek hudfarge og kaldsvett.
 • Ryggsmerte
 • Smerter i nakke, armer og skuldre (ofte om natten)
 • Brystbrann eller ubehag fra magen.
 • Etter hvert stiger kroppstemperaturen, til rundt 38 grader celsius.
 • Noen hjerteinfarkt gir bare milde symptomer, og i opptil 20 prosent av tilfellene er det ikke smerter i det hele tatt. Særlig eldre og personer med sukkersyke kan ha smertefrie hjerteinfarkt.

  Kvinner bør være ekstra obs på:

 • Smerter i rygg og nakke
 • Smerter i armene
 • Smerter i kjeven
 • Smerter i øvre del av magen
 • Utmattelse og svimmelhet

  Flere symptomer som kan være tegn på sykdom hos oss kvinner, finner du i denne saken!


  LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

  Livreddende førstehjelp - dette bør du gjøre

  De fleste dødsfall som følge av hjerteinfarkt skjer innen en time etter infarktet. Å vite nøyaktig hva du bør gjøre dersom du selv, eller noen i nærheten av deg, skulle få et infarkt, er derfor helt alfa og omega.

  Nedenfor får du råd fra Førstehjelp.no:

  Dette bør du gjøre hvis du tror noen har fått/er i ferd med å få hjerteinfarkt, men er fortsatt bevisst:

 • Ring 113 straks
 • Gi pasienten ro. Minst mulig bevegelse
 • La pasienten sitte som han/hun vil
 • Legg i stabilt sideleie hvis personen vil ligge
 • Pasienten skal ikke gå selv. Bæres

  Dette bør du gjøre hvis du tror noen har fått hjerteinfarkt og du ikke får kontakt med ham/henne:

  1. Sjekk bevissthet :
  Sjekk om pasienten er våken ved å rope. rist i skuldrene eller klapp på kinnene.Hvis ikke kontakt: Rop HJELP! 2. Sørg for frie luftveier. Snu pasienten på ryggen og åpne luftveiene (bøy hodet bakover, løft haken frem)

  3. Sjekk om pasienten puster normalt:
  Bruk inntil ti sekunder på å sjekke om pasienten puster. Dersom han/hun puster normalt (8-20 ganger i minuttet), kan du legge personen i stabilt sideleie. Ring 113!

  4. Dersom pasienten ikke puster eller puster unormalt (gispende, sjeldne inndrag):
  Ring 113 (eller få noen andre til å gjøre det) og start hjerte- og lungeredning med én gang. Start med 30 brystkompresjoner, og deretter 2 innblåsninger (alltid start med brystkompresjon først).

  Kompresjonene:
  Trykk midt på brystet. Oftest er det midt mellom brystvortene. Sitt tett inntil pasienten og bruk strake armer. Brystkompresjonene bør være 1/3 av brystkassens dybde, med en takt på 100 i minuttet. Det tilsvarer cirka 2 kompresjoner i sekundet. OBS: Ikke vær redd om ribbein brister. Det er viktig å presse hardt nok.

  Innblåsningene:
  Løft haken opp og klem igjen neseborene. Blås tilsvarende 1 sekund til du ser i sidesynet at brystkassen hever seg. Du trenger ikke blåse kraftig, det er ikke så mye som skal til. Du har kun 2 forsøk på innblåsninger så skal man tilbake til kompresjonene. Får du det ikke til, fortsett med kompresjoner.

  Fortsett med hjerte- og lungeredning til hjelpen kommer.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nytte for nye lesere!

LIVREDDENDE FØRSTEHJELP: Det er ekstremt viktig å vite hva du skal gjøre dersom noen i nærmheten av deg får hjerteinfarkt. Foto: Thjnkstock
LIVREDDENDE FØRSTEHJELP: Det er ekstremt viktig å vite hva du skal gjøre dersom noen i nærmheten av deg får hjerteinfarkt. Foto: Thjnkstock Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer