Finne Den Rette

Slik vet du at han er den rette

Du bør ikke la den biologiske klokken påvirke valget ditt.

ER HAN DEN RETTE?: Det er umulig å si 100 prosent sikkert om han er den rette for deg eller ikke, men det finnes noen indikatorer som kan gi deg en god pekepinn.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
ER HAN DEN RETTE?: Det er umulig å si 100 prosent sikkert om han er den rette for deg eller ikke, men det finnes noen indikatorer som kan gi deg en god pekepinn. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du nettopp begynt å date en skikkelig drømmemann, men er likevel usikker på om han er den rette? Da er du ikke alene.

Vi kvinner er kravstore når det kommer til menn, og det er nok derfor vi gjerne kysser én  frosk eller ti fremfor å ta til takke med den første og beste mannen vi møter.

Men hvordan kan du egentlig vite om han er verdt å satse på eller ikke? Ekspertene forteller at man aldri kan vite hundre prosent sikkert om han er «den rette», men at det likevel finnes et par indikasjoner du kan se etter.

LES OGSÅ: Kan du finne kjærligheten via mobilen?

Ikke la den biologiske klokken styre deg

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at det er viktig å ikke slå seg til rette med en mann kun fordi en føler at tiden begynner å renne ut.

- Hastverk og ikke minst den biologiske klokken hos kvinner kan skape krøll for ditt mål om å finne en potensiell livspartner – husk, hastverk er lastverk.

- I tillegg vil negative tanker som for eksempel «nå må jeg finne meg en mann før det er for sent», skape stress og dårlig karma, som igjen kan gjøre at du tiltrekker deg feil person eller at du ikke ser prinsen som står rett foran deg, forklarer hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, mener i likhet med Søyland at det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man velger sin utkårede.

- Du bør ikke ta store, betydningsfulle valg uten å kjenne personen godt, og det tar tid – selv om det kanskje føles som om man er sjelevenner etter to uker. Noen tenker også at det er viktigere å få barn enn å finne den rette partneren, men da må man huske at man må forholde seg til barnefaren i lang tid fremover, forteller han til KK.no.

IKKE VELG DEN FØRSTE OG BESTE: Det er viktig at du ikke velger den første mannen du møter fordi du kjenner at den biologiske klokken din tikker. Da vil du mest sannsynlig ikke være lykkelig i lengden.  Foto: Rido - Fotolia
IKKE VELG DEN FØRSTE OG BESTE: Det er viktig at du ikke velger den første mannen du møter fordi du kjenner at den biologiske klokken din tikker. Da vil du mest sannsynlig ikke være lykkelig i lengden. Foto: Rido - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Velger du alltid feil partner?

Se om han har verdier som er viktig for deg

Dersom du har truffet en mann, men er usikker på om han er den rette fordi han ikke oppfyller alle kriteriene på listen din, mener Søyland du bør gå gjennom listen og fokusere kun på de punktene som er viktigst for deg.

- Det kan være lurt å ta en seriøs evaluering av kriteriene dine – har du for høye krav? Finn ut hva som er viktig og hva som faktisk er mindre viktig for deg – «kill your darlings».

Hva bør man se etter i en livspartner?

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat Vis mer

- Det som er viktig er at han matcher deg på noen av dine viktige verdier, for eksempel hvis du ser frem til å stifte familie, så velger du ikke en som bare jobber og som blir uvel når du tar opp familie-temaet.

I tillegg mener Søyland at det er viktig å finne en partner som kan kommunisere. Det betyr ikke at han må være veltalende, han kan godt være en mann av få ord, men at dere kan ha gode samtaler og du føler deg sett og hørt.

- Har dere en god kommunikasjon vil dere kunne løse floker og problemer mye lettere og mange kriser kan dermed unngås. Det er også viktig at dere har samme mål med forholdet, det må sjekkes ut tidlig slik at du unngår å bli skuffet.

- Tillit, ærlighet og respekt er viktige verdier som er helt avgjørende om man har seriøse intensjoner med partneren. At han også er åpen er viktig for at kjærligheten skal utvikle seg.

LES OGSÅ: Kjærlighet ved første blikk - er det mulig?

Ta tiden til hjelp

Hvis man dater en mann som innfrir noen av de viktigste kriteriene,  men er likevel usikker på om han er den rette, hvor lenge bør man vente før man bestemme seg? Søyland forteller at dette kan variere veldig fra person til person.

- Noen bare vet det samme dag som de møtes, mens andre bruker måneder på å bli kjent og finne ut av det. Dersom du syns det tar for lang tid kan det være en god ide å prate med en parterapeut – for å se på hvorfor du er usikker.

- Det kan faktisk handle om naturlige følelser som oppstår på grunn av at du er på vei inn i et seriøst forhold – men det kan også være et tydelig signal på at han ikke er den rette for deg, sier hun.

KJÆRLIGHET: Kjærlighet handler ikke om å være hundre prosent sikker, men å satse hundre prosent. Har du funnet den rette så vil du ifølge eksperten merke det.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
KJÆRLIGHET: Kjærlighet handler ikke om å være hundre prosent sikker, men å satse hundre prosent. Har du funnet den rette så vil du ifølge eksperten merke det. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten

Kjærlighet handler ikke om å være sikker

Så hvordan kan du vite om han er den rette for deg? Søyland forteller at kjærlighet handler ikke om å være 100 prosent sikker, men å satse 100 prosent.

- Kjærlighet handler ikke om å være 100 prosent sikker, men å satse 100 prosent. Så dersom han har den x-faktoren du ser etter, er det viktigere å være den rette enn å gruble over om han er den rette. For kjærlighet er ikke en flyktig affekt som plutselig bare oppstår eller enda verre - forsvinner. Kjærlighet er hva dere to skaper sammen.

- Dersom dere passer sammen vil du merke det - selv om det er kjipe dager, har du likevel lyst å være sammen med den personen og bli enda bedre kjent. Dere får frem de beste i hverandre, men det betyr ikke at relasjonen er problemfri. Noen personer er så analyserende at de faktisk kan tenke bort de varme kjærestefølelsene.

Kjøs mener i likhet med Søyland at man aldri kan vite helt sikker om han er den rette eller ikke.

- Nei, helt, helt sikker blir man aldri på noe her i livet. Men du bør ha en god følelse, ikke for mye tvil og «hvis bare», og han må være ålreit i mange situasjoner, ikke bare i visse snevre sammenhenger. Ikke minst må han fungere sammen med vennene dine. De liker jo deg, så hvis han er helt umulig for dem kan det godt hende at han egentlig ikke passer så bra til deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer