Hjerte

Slik vet du om du har dårlig blodsirkulasjon

Svært mange er ikke engang klar over at de har problemet.

VANLIGERE ENN DU TROR: Dårlig blodsirkulasjon kan komme av flere årsaker, og er mye vanligere enn du er klar over.  Foto: Thinkstock.com
VANLIGERE ENN DU TROR: Dårlig blodsirkulasjon kan komme av flere årsaker, og er mye vanligere enn du er klar over. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dårlig blodsirkulasjon er noe du garantert har hørt om, kanskje hvis du har en tendens til å fryse?

Når vi snakker om dette med dårlig blodsirkulasjon menes som regel nedsatt sirkulasjon i arteriene eller pulsårene utover i kroppen, står det på Trimform.no (ekstern lenke).

Og selv om det er langt større fokus på god helse i dagens samfunn, enn det var før, er det fortsatt mange som ikke er klar over at de lider av dette sirkulasjonsproblemet.

Derfor er det også ekstra viktig at kunnskapen rundt dette blir større.

LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

IKKE SITT SLIK: Hvordan du sitter påvirker også blodsirkulasjonen, og når du sitter med beina i kryss kan du stoppe blodsirkulasjonen i beina.  Foto: Thinkstock.com
IKKE SITT SLIK: Hvordan du sitter påvirker også blodsirkulasjonen, og når du sitter med beina i kryss kan du stoppe blodsirkulasjonen i beina. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Dette øker risikofaktoren

Dr. Frank Veith er professor i kirurgi ved Universitetet i New York «Langone Medical Center», og til FoxNews.com (ekstern lenke) forteller han at en av hovedårsakene til dårlig blodsirkulasjon er aterosklerose, eller åreforkalkning - som fører til blokkeringer.

– Det er mange risikofaktorer. Røyking er en av dem, og det er noe du kan gjøre noe med. Diabetes er en annen, som kanskje også kan gjøres noe med, selv om det er vanskeligere. Gener er også en stor årsak, men du kan ikke velge foreldrene dine, forteller Veith.

Han forklarer videre at sykdommen vil utvikle seg med alderen, så det kan også være en faktor, men som oftest er ikke det den største.

En større risikofaktor derimot er skadelig kolesterol, som i stor grad bidra til dårlig blodsirkulasjon.

Andre ting som naturligvis veier inn på risikoen er overvekt og kosthold.

Veith understreker hvor viktig det er at du blir fulgt opp av en lege. Legen bør følge opp kolesterolet og blodtrykket ditt, om du røyker eller ikke, at vekten din blir vedlikeholdt med en form for trening, og hvis du har diabetes - at sykdommen din blir fulgt opp nøye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Helsefarene som skjuler seg i skapet ditt

Symptomene du bør være obs på

Vanlige symptomer på dårlig sirkulasjon er typiske «røykebein». Dette gir smerter i beina under en treningsøkt, og blir borte igjen når du hviler.

I tillegg forteller Veith at det er vanlig å ha smerter når du går. Ettersom disse smertene kan komme av mange forskjellige årsaker, er det viktig at du har en lege som sjekker opp ulike muligheter.

Et meget alvorlig symptom er misfarging av kroppsdeler som fingre og tær. Dette er et tegn på koldbrann, som forårsakes av at det er redusert tilførsel av blod til kroppsdelen. Ved forandringer i utseende eller smerter bør du oppsøke lege.

De fleste leger kan diagnostisere dårlig blodsirkulasjon bare ved å ta en kikk på deg, ved å se på pulsen i beinet og temperaturen.

Mer info om dårlig blodsirkulasjon, symptomer og behandling finner du også på Lommelegen.no!

LES OGSÅ: Slik kommer du i kolesterolbalanse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer