Glutenintoleranse

Slik vet du om du har glutenintoleranse

Her er symptomene du bør kjenne til.

MAGEPLAGE: Sliter du med fordøyelsesproblemer som kommer og går, uten at du finner årsaken? Kanskje du burde sjekke om du har glutenintoleranse. Foto: Alexander Raths - Fotolia
MAGEPLAGE: Sliter du med fordøyelsesproblemer som kommer og går, uten at du finner årsaken? Kanskje du burde sjekke om du har glutenintoleranse. Foto: Alexander Raths - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med uregelmessig fordøyelse eller luft i magen? Eller har du kanskje jernmangel og tegn på beinskjørhet?

Dette er faktisk noen av de vanligste symptomene på glutenintoleranse. Likevel er det også noen som ikke får særlige symptomer, da er sykdommen straks litt vanskeligere å oppdage.

I den siste tiden har flere og flere begynt å velge glutenfrie produkter fordi de tror det er sunnere. Men dette er det altså ingen grunn til med mindre du har en glutenintoleranse, og da er et glutenfritt kosthold meget viktig.

Men trodde du kanskje at glutenintoleranse og cøliaki var en og samme ting?

Flere ulike typer

Det er viktig å få frem at du kan ha en glutenintoleranse uten å ha cøliaki. Ifølge Norsk Cøliakiforening er glutenintoleranse en fellesbetegnelse på fire ulike typer av intoleranse mot gluten; cøliaki, hveteallergi, den sjeldne dermatitis herpetiformis, og den mer vanlige ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Cøliaki: Dette er en sykdom i tynntarmen som varer livet ut, men ved hjelp av et glutenfritt kosthold vil de fleste ikke merke særlig til sykdommen. Dersom du ikke kutter gluten fra kostholdet ditt vil tarmtottene i tarmslimhinnene bli skadet, og dette fører til at tarmens evne til å ta opp næringsstoffer reduseres. Symptomene kan være individuelle - med plager som periodevis diaré, forstoppelse, luftansamlinger, jernmangel og nervøse plager. I tillegg til infertilitet, beinskjørhet og tannproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.