Krangling

Slik vinner du en diskusjon

Blir du overkjørt av partnerens argumenter?

DIALOG? Krangling er slett ikke en dødsdom over forholdet. Det er heller hvordan dere krangler som har mest å si for forholdets framtid.  Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
DIALOG? Krangling er slett ikke en dødsdom over forholdet. Det er heller hvordan dere krangler som har mest å si for forholdets framtid. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Herregud, du er jo helt idiot».

Dette er et klassisk eksempel på hva du ikke bør si under en krangel. Likevel kan slike usaklige og sårende uttrykk lett fly ut av munnen når sinnet står i kok – du mister rett og slett fatningen.

Krangling og diskusjoner er helt vanlig i et forhold, og det trenger slett ikke bety at dere ikke passer sammen. Det er heller hvordan dere krangler som har mest å si for forholdets framtid. Og her er vi forskjellige.

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland hos Åpen Dialog i Sandnes sier til KK.no at alle par møter utfordringer og problemer før eller siden – så det å krangle kan faktisk være et sunt tegn.

– Min kliniske erfaring er at det ikke er et problemfritt forhold som er nøkkelen til et lykkelig og langt samliv, men gode kommunikasjonsferdigheter.

– Noen par trenger krangler for å utvikle seg. Det å finne nye og gode løsninger på krangler og uenighet vil øke din relasjonskompetanse, det er positivt både med hensyn til forholdets kvalitet og levetid, forteller hun. 

LES OGSÅ: Slik takler du hverdagsirritasjonene

OVERKJØRER: Det er ikke lett å komme til ordet når partneren kjefter deg i senk med logikk og rasjonelle argumenter. Foto: Mito Images/REX/All Over Press
OVERKJØRER: Det er ikke lett å komme til ordet når partneren kjefter deg i senk med logikk og rasjonelle argumenter. Foto: Mito Images/REX/All Over Press Vis mer

Ikke kjemp for det «siste ordet»

Dette er altså forutsatt at man diskuterer saken som gjelder, og ikke tyr til meningsløse personangrep om hvor teit og dum den andre er. Men diskusjoner kan være en utfordring for noen, særlig dersom partneren har en tendens til å overkjøre deg med argumenter.

– Dette er et klassisk problem i mange parforhold som kan få relasjonen til å kjølne. Skal forholdet utvikles og ikke avvikles, er det helt avgjørende å få til den gode samtalen om vanskelige tema. I en dialog vil jeg si at det ikke er noe som heter «siste ordet». Det som kjennetegner dialog er at begge sitter igjen med en vinn-vinn følelse.

Mens noen bruker taushet som våpen for å få sin vilje gjennom, kan andre reagere med å blir sinte og kjefte. Da har man ikke en åpen dialog med partneren, og den som ikke blir hørt vil holde «styremøte med seg selv» om det vanskelige.

 

 

 

 – Andre bruker kjefting eller kommuniserer den andre i senk med logikk og rasjonelle argumenter.  Jeg har møtt en del slike menn på kontoret. De sier at den type kommunikasjon fungerer utmerket på jobb, mens det på hjemmebane fører til frustrasjon og en misfornøyd partner, sier samlivsterapeuten.

LES OGSÅ: Passer dere egentlig sammen?

DØVE ØRER: Ønsker du å bli hørt bør du også lytte til partneren din, og ikke presse din vilje gjennom. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
DØVE ØRER: Ønsker du å bli hørt bør du også lytte til partneren din, og ikke presse din vilje gjennom. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

Bruk jeg-setninger 

Så hvordan kan du gå frem for å bli hørt under en diskusjon? Det sies at dersom du vil endre noe så må du starte med deg selv. Søyland anbefaler derfor at du ikke forsøker å presse din vilje gjennom, men heller lytter til det partneren har å si. 

– Det at begge prøver å forstå fører ofte til dialog. Og er du i dialog er det mye lettere å finne gode løsninger. Å utvikle seg som par handler også om å innse at dere begge må «gi og ta», og heller tenke hva er beste løsning for oss? 

Dersom man ikke lytter til partneren og kjører på med personangrep kommer man ingen vei. Så i stedet for å gå til angrep eller i forsvar bør man heller lytte nysgjerrig og stille åpne spørsmål. Unngå også å starte setninger med «du er», og bruk heller «jeg føler».

– Si gjerne at du bare vil at din partner skal tenke på det, altfor mange par hopper rett til løsningsfasen derfor låser det seg når man er uenig i løsningen. Svært mange kvinner sier de bare ønsker forståelse, og ikke løsninger, som mannen ofte kommer med. 

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Vent til sinnet har lagt seg

Kommunikasjon er alltid nøkkelen. Har du en dårlig dag kan det være lurt å informere partneren om dette, så vil man kanskje unngå å ende opp i en krangel.

SKVÆR OPP: Det er viktig å rydde skikkelig opp etter en krangel, da kan dere komme nærmere som par og skape mer gnist i forholdet.  Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press
SKVÆR OPP: Det er viktig å rydde skikkelig opp etter en krangel, da kan dere komme nærmere som par og skape mer gnist i forholdet. Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangler

– Dårlig kommunikasjon handler ofte om misforståelser – så kunsten er å snakke ut om det vanskelige på en god måte. Etterpå er det ikke alle som husker hva de var uenige om engang!

Uansett om uoverenstemmelsen er liten eller stor påpeker hun at det er viktig å rydde skikkelig opp etter en krangel. Er dere flinke til å ta selvkritikk og å prate ut etterpå, kan en slik episode føre dere nærmere som par og skape mer gnist i forholdet. 

– Det er bare flott om du kan ta opp temaet i etterkant når du har fått roet deg ned og tenkt gjennom situasjonen. Tar din kjæreste det som kritikk er parforholdet modent for en servicesjekk! Bli enig om en struktur som gjør at du også blir hørt. Havner dere tilbake til gamle destruktive mønster ta kontakt med en erfaren parterapeut for å få et sunnere samspill.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer