Vår

Sliten av slanking?

Eller er det andre ting som er problemet? Her er løsningene.

Foto: Image SourceAll Over Press
Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I vår hektiske hverdag er det mye som tapper oss for energi. Her er tre av de vanligste energityvene, samt tips til hva du kan fôre dem med slik at de ikke stjeler av ditt overskudd.

Energityv 1: Slanking

Kalorier er energi. Folk som forsøker å gå ned i vekt kutter gjerne ned på kaloriene, i tillegg til at de forbrenner flere av dem gjennom trening. Derfor er det heller ikke underlig at mange som slanker seg blir uopplagte og gretne. Kunsten er å kutte nok kalorier til at kiloene forsvinner, uten at energien og det gode humøret blir med i dragsuget.
 • Slank uten sult
 • Spis mer av dette:Hyppige måltider. Spiser du hver tredje-fjerde time holder du energinivået i kroppen jevnt. Det betyr ikke at du trenger å spise flere kalorier enn om du valgte å spise to-tre store måltider daglig. Når du spiser ofte lærer kroppen at det ikke er lenge til den får mat igjen, og dermed tør den også å forbrenne kalorier. Det skjer ikke alltid når man spiser sjelden; da velger kroppen å lagre energien; den tror ikke det blir mer mat å få på en stund.
 • Ta testen: Hva vet du om forbrenning?
 • Fiber er også viktig å få i seg. De gir ikke energi i seg selv, men bidrar til en langsom fordøyelse, slik at du til fulle utnytter energien i den øvrige maten. Fiber bidrar også til økt metthetsfølelse. Du finner dem for eksempel i fullkornprodukter, fukt og grønnsaker. Les mer om det her.Drikk mer av dette:Vann og andre usøtede drikker. Er du lettere dehydrert senkes forbrenningen din, i tillegg til at du blir uvel og sløv.

  Energityv 2: Stress

  Stress er en av våre største energityver. Og i tillegg til å gjøre oss trøtte kan stress forårsake hodepine, muskelverk, stivhet og ryggvondt, for å nevne noe. Er du stresset er det heller ikke alltid lett å finne tid til å lage skikkelig mat.
 • Fy-maten du trygt kan spise
 • Spis mer av dette:Mat som er rik på karbohydrater kan bidra til å øke nivået av serotonin i kroppen. Det er kjemikalie som virker beroligende på deg. Det er imidlertid forskjell på karbohydrater:
 • Noen er av det kjappe slaget som finnes i sukker og hvitt mel. De gir lite næring, store svingninger i blodsukkernivået, kortvarig energi, lite overskudd og bidrar til overvekt.
 • De langsomme karbohydratene vil vi imidlertid ha. De finnes i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. De gir stabilt blodsukker, godt metthetsfølelse, gir energi og overskudd som varer og er rike på antioksidanter.
 • Ta testen: Hvor stresset er du?
 • Et godt eksempel på et enkelt måltid som kan avhjelpe stressfølelsen er et grovt rundstykke med litt ost, paprika, tomat og agurk.Noen biter mørk sjokolade kan også gjøre godt. Den inneholder blant annet koffein og teobromin, som kan gi humøret og energien et lite kick.
 • Maten som gir feriefølelse
 • Drikk mer av dette:Te. Forskere ved University College London har funnet ut at man blir mindre stresset ved å kombinere inntak av koffein og en aminosyre kalt L-theanine. I tillegg skal man bli mindre mentalt sliten, få bedre hukommelse og reaksjonsevne. I den engelske studien viste det seg at forsøkspersoner som drakk te fire ganger daglig i mer enn seks uker, også fikk lavere forekomst enn vanlig av stresshormonet kortisol i kroppen etter en hektisk hendelse.

  Energityv 3: Søvnmangel

  Er du trøtt kan du føle deg mer sulten enn ellers. Søvnmangel tuller det nemlig til for de hormonene i kroppen din som varsler om sult. Sørger du imidlertid for å få i deg riktig mat kan den gjøre deg mer opplagt og mett, slik at du ikke spiser mer enn nødvendig.
 • 8 knep som gir deg energikick
 • Kunsten å slappe av
 • Spis mer av dette:Mat som er rik på vitamin B6, B12, kalsium, jern oh magnesium. Det er stoffer som birar til et godt søvnmønster. Særlig B12 påvirker hormonet melantonin, som regulerer søvnen vår. Etter hvert som vi blir eldre blir kroppen dårligere til å ta opp dette vitaminet fra maten, slik at det kan bli nødvendig å ta kosttilskudd. B12 finnes kun i mat fra dyr, for eksempel i melk og kylling. Vegeterianere bør derfor i alle fall vurdere å ta vitaminet som kosttilskudd.
 • Slik får du tilbake energien
 • Karbohydrater er også fine saker dersom man sliter med å få sove. Når man spiser dem øker nivået av det beroligende hormonet serotonin i kroppen. En skål med havregrøt eller et par grove kjeks før sengetid kan virke om du ikke får sove.
 • Gode råd for trøtte tryner
 • Søvnmangel gjør kvinner gretne
 • Drikk mer av dette:Drikker som inneholder koffein; det holder deg våken. Kaffe er er naturlig valg her. Alt med måte, selvfølgelig. 3-4 kopper spredt utover dagen er ok. Er du ikke glad i kaffe kan du også velge te, selv om koffeininnholdet er noe lavere.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer