Orgasme

Sliter du med å nå klimaks?

Her er de vanligste årsakene.

ORGASME: Mange kvinner sliter med å få orgasme under samleie. Dette kan blant annet skyldes dårlig kommunikasjon med partneren.  Foto: marinasvetlova - Fotolia
ORGASME: Mange kvinner sliter med å få orgasme under samleie. Dette kan blant annet skyldes dårlig kommunikasjon med partneren. Foto: marinasvetlova - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kvinner strever med å få orgasme, og tror de er unormale fordi «alle andre» får det til.

Slik er det ikke.

Den kvinnelige orgasmen kan være både kompleks og forvirrende, og mens noen når klimaks både titt og ofte, er det andre som aldri klarer å få orgasme under samleie.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

VÆR ÅPEN: Det er viktig at du er åpen med partneren din dersom du ikke klarer å oppnå orgasme under samleie. Sier du ikke noe vet han ikke hva han skal gjøre.  Foto: Getty Images/iStockphoto
VÆR ÅPEN: Det er viktig at du er åpen med partneren din dersom du ikke klarer å oppnå orgasme under samleie. Sier du ikke noe vet han ikke hva han skal gjøre. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Psykologiske sperrer

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, kan det være mange årsaker til at kvinner ikke klarer å nå klimaks under samleie.

– Den vanligste årsaken er psykologiske sperrer av forskjellige slag som gjør at man ikke klarer å slappe av eller gå helt inn for det man holder på med.

– Dette kan skyldes bekymringer for hvordan man ser ut, for å bli gravid, få en sykdom eller at man ikke er «god nok i senga». Men kan også være resultat av mer alvorlige ting som negative erfaringer, for eksempel voldtekt eller overgrep.

Dersom problemet rett og slett skyldes dårlig teknikk fra din eller partneren din sin side, mener Kjøs det er viktig å være åpen om dette.

– Dere bør snakke sammen om dette, så dere får gjort noe med problemet. Dersom du fortsetter å «fake» orgasme tror jo partneren din at alt er helt fint.

LES OGSÅ: Blir sex bedre med alderen?

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet. Foto: Privat Vis mer

Kommunikasjon er viktig

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, forteller til KK.no at det å få orgasme handler mye om å bli kjent med seg selv og sin egen kropp.

For hvordan skal partneren din kunne sende deg til himmels om ikke du vet hvordan det skal gjøres selv?

– Det er ikke mannens oppgave å gi kvinnen orgasme, og derfor må dere bli flinkere til å samarbeide. Alle menn ønsker å gi kvinnene en god opplevelse i sengen, og det er derfor viktig at hun lar han gjøre dette ved å veilede han, sier Ebbestad.

Det å være trygg på partneren din og slappe av når dere er sammen mener Ebbestad er ekstremt viktig for kunne oppnå klimaks.

– Stress og travle hverdager gjør at mange bortprioriterer sexlivet, men enten man er singel, gift, kjæreste eller samboer, er det viktig med orgasme. Både når du er alene og sammen med partneren din. Det å onanere hjelper deg å bli kjent med egen kropp og å finne nye teknikker, forklarer hun.

LES OGSÅ: Fem overraskende sannheter om sex

SEXLEKETØY: Sort klitorisvibrator (kr 899, Kondomeriet), Orgasmekrem (kr 199, Kondomeriet), Klitorisvibrator (kr 199, Kondomeriet).  Foto: Produsenten
SEXLEKETØY: Sort klitorisvibrator (kr 899, Kondomeriet), Orgasmekrem (kr 199, Kondomeriet), Klitorisvibrator (kr 199, Kondomeriet). Foto: Produsenten Vis mer

Prøv med et sexleketøy

Siden vi kvinner ofte er litt mer «kompliserte» når det kommer til sex enn menn og trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme under samleie, mener Ebbestad det kan være lurt å investere i et sexleketøy.

– I dag eier faktisk over 1 av 3 nordmenn et sexleketøy, og siden over 75 prosent av kvinner trenger stimulering av klitoris for å få orgasme, er et leketøy et spennende og nyttig supplement.

– Klitorisvibratorer kommer i alle størrelser og varianter og hva er vel bedre enn en liten leke man kan ha mellom seg og partneren? Slike små vibratorer kan være diskrete men likevel ha en heftig vibrerende motor i enden.

Hun forteller også at glidemiddel absolutt er verdt å prøve.

– Mange forbinder det å bruke glidemiddel med det å ikke være kåt, men slik er det altså ikke. Glidemiddel er et supplement til kvinners naturlige fuktighet, og er med på å gjøre noe som er godt, enda bedre.

– Onani blir en helt ny opplevelse med glidemiddel, så det er absolutt verdt et forsøk om du ikke har testet det ut enda. Et annet produkt som har blitt utrolig populært er orgasmekrem som gir økt blod blodsirkulasjon og lenger, sterkere og raskere orgasmer, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer