KK.NO: Tretthet og hodepine, kvalme og skjelvinger, pustevansker og hjertebank – dette er bare noen av de mange symptomene på angst.
Angst er en form for irrasjonell frykt, og kan oppleves svært forskjellig hos ulike mennesker. Men som regel handler det om at lageret av bortgjemte følelser er blitt for stort, og kroppen sier ifra.
Dette er altså kroppens primære varselsystem.
Angst rammer langt flere enn du kanskje tror, og selv ressurssterke mennesker som ser ut til å ha det bra kan plutselig oppleve en slik smell. Men hvordan kan man egentlig ta kontroll over angsten?
LES OGSÅ: Så mange nordmenn har diagnosen hypokondri
Mange muligheter for hjelp
– Angstsmerten kan være overveldende og stor, og når man er på det verste føler man at man trenger hjelp med en gang.
- Noen ganger kan angst komme som lyn fra klar himmel, og du forstår kanskje ikke hva som skjer med deg. Dette kommer ofte av ting man har skjøvet unna i lang tid, sier daglig leder av Angstringen, Manuela Wanneck til KK.no.

Angstringen driver informasjonstelefon og selvhjelpsgrupper uten leder over hele landet. Der har alle deltakerne personlig erfaring med angst, og de skal jobbe med å bearbeide angsten i samspill med andre.
– Ønsker du informasjon om angst og selvhjelp eller trenger å snakke med noen om selvhjelp kan være noe for deg, kan du ringe vår informasjonstelefon. Og hvis du trenger noen å snakke med over tid kan du ringe hjelpetelefonen til Mental Helse. Men vi anbefaler alltid at du også tar kontakt med fastlegen din om angsten, forklarer hun.
Jo mer forståelse du har for hva som skjer i kroppen og i tankene under et angstanfall, jo lettere blir angsten å takle. Derfor er informasjon og veiledning viktig for å lære seg å mestre angst.
– Å gå i grupper uten leder kan være uvant for noen, men her er alle i samme båt. De fleste føler også at de får bedre utnytte av terapi når de kombinerer det med selvhjelpsgrupper.
LES OGSÅ: Fikk angst for å være alene med babyen
Aksepter angsten
Det er dessverre ikke slik at noen enkle grep kan hjelpe deg til å bli kvitt angsten for alltid. Når ting har bygget seg opp over tid vil det ofte ta tid å bearbeide det også.
Men er du bevisst på angsten og lærer deg hvordan du kan takle den vil du likevel kunne bli langt bedre.
– Man kan i hvert fall komme seg ut av den lammende angsten. Du lærer deg hvordan du skal takle det slik at du ikke havner helt nedi dumpa igjen. Det er viktig å la angsten slippe til, og ikke stritte imot. Når angsten banker på døren bør du spørre deg hva den vil fortelle deg?

– Det første du bør gjøre er å akseptere at noe er galt, og innrømme for deg selv at du har det fælt. Noen kan føle selvforakt og ser på angst som en personlig svakhet, men det er vanskelig å få hjelp når du rakker ned på deg selv, forteller hun.
LES OGSÅ: Pleier du å våkne med fylleangst?
Ta hensyn til deg selv
Ifølge Wanneck er det lurt å starte med selvrespekten, og ikke sette for høye krav til seg selv. Mange som sliter med angst er også såkalte ja-mennesker som stiller opp mye for andre, men glemmer seg selv.
– Man må tillate seg å kjenne på ting man har gjemt bort, det kan være misunnelse, at man er redd sitt eget raseri, at man har opplevd noe traumatisk, eller at man generelt er for selvkritisk. Ofte er det noe i livet ditt du ikke forholder deg til som kan være utløseren.
– I en selvhjelpsgruppe kan det ofte oppstå uenigheter og da må man tørre å være ærlig, og si ifra for seg selv. Det handler om å jobbe med holdninger, og etter hvert vil det skje en endring og symptomene vil slippe taket.
LES OGSÅ: Sliter du med tvangstanker?
Vil du vite mer? Ta kontakt med Mental helse på deres nettsider, eller Angstringen på angstringen.no!