FLASS: De fleste som tror de har det, har egentlig bare tørr eller sensitiv hodebunn. Flass er en type sopp og er lett gjenkjennelig med sine store flak. Det er heller ikke smittsomt, slik mange tror.
FLASS: De fleste som tror de har det, har egentlig bare tørr eller sensitiv hodebunn. Flass er en type sopp og er lett gjenkjennelig med sine store flak. Det er heller ikke smittsomt, slik mange tror. Vis mer

Flass

Sliter du med flass?

Da kan det være greit å være obs på dette.

Publisert

Mange som tror de lider av flass, lider faktisk bare av tørr og irritert hodebunn.

Forekomsten av flass er nemlig forbundet med en helt bestemt type sopp, og dermed er det ikke sikkert at du har flass, selv om hodebunnen er tørr og klør.

Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på soppen. Dette fører til at hodebunnen skaller av og faller ned på skuldrene som små hvite korn eller flak.

LES OGSÅ: Enkle hjemmebehandlinger for problemhud

Hva er egentlig flass?

– Flass som oppstår hos de fleste tenåringer og voksne er hvite hudflak med fettete utseende, som vises i håret og på skuldrene. Personer som har flass sier ofte at det klør. I alvorlige tilfeller viser hodebunnen tydelige tegn på betennelse, har doktor Thomas Schmidt-Rose tidligere uttalt.

Schmidt-Rose er leder for Niveas forskningslaboratorium for hår og hodebunn og har forsket på ulike hodebunnstilstander, mest av alt på flass, i en årrekke. I et intervju på Niveas hjemmesider har han forklart nærmere hva flass egentlig er.

SKYLL GODT: For å unngå flass, bør du alltid sørge for å skylle sjampoen godt ut hver gang du vasker håret. Foto: AltoPress / Maxppp
SKYLL GODT: For å unngå flass, bør du alltid sørge for å skylle sjampoen godt ut hver gang du vasker håret. Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer

– Det er mange forskjellige årsaker til flass. Flass kan oppstå når håret ikke vaskes ofte nok. Men selv om du vasker håret ofte, kan malassezia-gjærsoppen påvirke hudfettproduksjonen og føre til flass hos personer som er utsatt for dette, har han sagt.

Siden oppveksten av denne såkalte malassezia-gjærsoppen i hodebunnen avhenger av sammensetningen til hudfettet, er det altså genetisk betinget om du er spesielt utsatt for flass. Er du genetisk betinget, er også flass et langvarig problem.

– I alvorlige tilfeller kan dette føre til lidelsen seborré, som også være plagsom på andre områder som øyenbryn, sidene av nesen, bak ørene og på brystbeinet, forklarer Schmidt-Rose.

Dette gjør en antiflass-sjampo

For å kontrollere flass, anbefaler han å bruke antiflass-sjampo regelmessig. I de fleste tilfeller vil dette være nok til løse problemet.

Antiflass-sjampoer fjerner hudfettet fra hodebunnen, redusjerer inflammasjonen og kontrollerer forekomsten malassezia-gjærsoppen, som altså er et viktig element i utviklingen av flass, forteller han.

– Effektive ingredienser mot malassezia er moderne antimykotika, som climbazole og pircotone olamine. Faktorer som økt hudfettproduksjon og kolonisering av malassezia-gjærsoppen kan ikke stoppes helt. Derfor er det avgjørende med regelmessig bruk av antiflass-sjampo, også når man ikke har flass.

POPULÆR: Cirka 110 flasker med Head & Shoulders flassbekjempende sjampo selges hvert eneste minutt, ifølge Daily Mail. Foto: Per Ervland
POPULÆR: Cirka 110 flasker med Head & Shoulders flassbekjempende sjampo selges hvert eneste minutt, ifølge Daily Mail. Foto: Per Ervland Vis mer

Dersom du opplever et spesielt alvorlig tilfelle av flass, kløe i hodebunnen og rødhet, bør du kontakte dermatolog og få en mer grundig diagnose. Det kan ofte være snakk om seborré, men andre hudlidelser, som for eksempel psoriasis, kan også forårsake flass, sier Schimdt-Rose.

LES OGSÅ: Vasker du håret feil?

Bør ikke brukes hver dag

– Hvis ikke flass behandles ordentlig, vil det fort komme tilbake, har trikolog Tony Maleedy tidligere uttalt til Daily Mail.

Sjampoer som inneholder zink pyrition (blant annet funnet i Head & Shoulders) er noe av det vanligste å bruke mot flass.

Ifølge dr. Russell Emerson fra the Hove Skin Clinic i Brighton bør du imidlertid ikke bruke sjampoer som Head & Shoulders hver dag over en lengre periode. Da risikerer du nemlig at flasset kommer tilbake.

- Bruk Head & Shoulders først i cirka 14 dager, og deretter kan du bruke det mellom to og tre ganger i uken for å opprettholde behandlingen, forklarer Emerson:

– Hvis du bruker sjampoen oftere enn det, vil flasset komme tilbake og muligens forverres.

LES OGSÅ: - Ikke bruk sjampo hver gang

Gi fuktighet til hodebunn og hår

Tørr hodebunn er en av de medvirkende årsakene til flass.

Heldigvis finnes det noen hjemmebehandlinger som kan hjelpe, og mye av det du trenger finner du i kjøkkenskapet.

Som KK.no tidligere har skrevet kan en blanding av kokosolje, eggeplommer og sitronjuice være en mulig løsning.

Slik gjør du det:
Ingredienser:
¼ kopp med kokosolje (kan kjøpes i noen helsekostforretninger, eller på nettet, som for eksempel på Tidsporten.no – ekstern lenke), to egg og én spiseskje fersk sitronjuice.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer