HOVENT: Hovne øyne er et vanlig problem, og årsakene er mange. Heldigvis er det mange av dem du kan gjøre noe med, og dermed kan du også i mange tilfeller fjerne hovenheten helt eller i det minste redusere den dramatisk. Foto: Getty Images/iStockphoto
HOVENT: Hovne øyne er et vanlig problem, og årsakene er mange. Heldigvis er det mange av dem du kan gjøre noe med, og dermed kan du også i mange tilfeller fjerne hovenheten helt eller i det minste redusere den dramatisk. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

øyne

Sliter du med hovne øyne?

En del av årsakene kan du gjøre noe med.

Publisert
En del av oss sliter stadig med hovenhet rundt øynene, og ofte er det verst om morgenen, rett etter vi våkner.

Noe av årsaken kan være arvelig, men det er også en hel rekke ytre faktorer, og disse er det enklere å gjøre noe med.

LES OGSÅ: Ikke bruk for mye øyekrem

HOVNE ØYNE: Ok, nå er dette et veldig hovent øye, men for noen av oss ser ofte øynene slik ut om morgenen... Foto: roblan - Fotolia
HOVNE ØYNE: Ok, nå er dette et veldig hovent øye, men for noen av oss ser ofte øynene slik ut om morgenen... Foto: roblan - Fotolia Vis mer

Fett eller vann?

– Hevelser rundt øynene kan bestå av hevelser med vann eller fett. Hovne øyne på grunn av vannansamling er lettere å bli kvitt enn poser under øynene som skyldes fettansamling, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Hun forklarer at hevelser under øynene som skyldes fettansamlinger utvikler seg langsomt over tid. Har de først oppstått, kan de bare fjernes permanent ved kirurgi.

– Hevelsene kan derimot dempes ved bruk av samme type råd og produkter som hjelper mot hevelser som skyldes vannansamling, sier hun.


Noen årsaker til hovne øyne

 • Søvnmangel
 • Gråt
 • For mye salt i kosten
 • For høyt inntak av alkohol
 • Stress
 • Arvelige faktorer
 • Allergiske reaksjoner
 • Irritasjon på grunn av kontaktlinser
 • Endringer i væskebalanse på grunn av hormonsvingninger
 • Hudaldring (gir redusert elastisitet, noe som gjør posene mer permanente)

 • AVKJØLENDE: En gelémaske kan være fin å ha i kjøleskapet. Da kan du raskt kjøle ned området rundt øynene om morgenen, noe som reduserer hevelsene. Foto: studiovespa - Fotolia
  AVKJØLENDE: En gelémaske kan være fin å ha i kjøleskapet. Da kan du raskt kjøle ned området rundt øynene om morgenen, noe som reduserer hevelsene. Foto: studiovespa - Fotolia Vis mer

  Sjekk saltinntaket

  Har du en tendens til å spise salt mat, særlig like før sengetid, kan det være at du kan redusere hovenheten rundt øynene ved å redusere saltinntaket.

  – Ja, mye salt i maten vil binde vann i kroppen, slik at du generelt ser mer hoven ut, sier Johansen.


  – Under øynene kan dette bli ekstra synlig siden huden der er tynn og ikke motstår trykk innenfra like godt som huden på resten av kroppen.

  Slik unngår du hovne øyne

  – For å unngå å få hovne øyne bør du altså passe på å få nok søvn, ikke gråte for mye, passe på inntak av salt og alkohol og drikke mye rent vann, sier Johansen.

  Opplever du å våkne med hevelser rundt øynene støtt og stadig, bør du dessuten sjekke at det ikke er noe du reagerer allergisk på.

  Vurdér også om kontaktlinser eller sminke bidrar til irritasjon på øynene.

  – Generell antiage-behandling for huden er viktig for å forebygge problemet. Dette vil gjøre huden under øynene fastere og mer motstandsdyktig mot hevelser dersom man får væskeopphopning, forklarer Johansen.

  LES OGSÅ: De fem største skjønnhetsmytene

  AVKJØLENDE: Agurkskiver kan redusere hevelser under og rundt øynene. La dem virke i noen minutter og kombinér gjerne med en avkjølende øyekrem. Foto: malyugin - Fotolia
  AVKJØLENDE: Agurkskiver kan redusere hevelser under og rundt øynene. La dem virke i noen minutter og kombinér gjerne med en avkjølende øyekrem. Foto: malyugin - Fotolia Vis mer

  Når det først har skjedd

  Forebygging er som vanlig det aller beste, men når du først opplever å stå der foran speilet med store poser under øynene, er det greit å vite hva du kan gjøre for å redusere hevelsen.

  Prøv disse rådene:
 • Vask ansiktet med iskaldt vann
 • Legg agurkskiver over øynene
 • Legg avkjølte, fuktede teposer på øynene
 • Bruk øyeprodukter som reduserer hevelsene

 • (Saken fortsetter under bildet.)  Du bør dessuten se på saltinntaket ditt og avklare eventuelle allergier.

  Sørg også for å få i deg nok vann. En godt hydrert kropp er et godt forsvar mot en hel rekke plager, inkludert hovne øyen.

  Produkter som kan hjelpe

  – Alle bør ha en egen øyekrem. Sliter du med hevelser rundt øynene, bør denne øyekremen inneholde ingredienser som demper dette, sier Johansen og gir noen eksempler på slike ingredienser.

  Se kjøpetips her:


  LES OGSÅ: Dette er lurt å gjøre før du står opp

  Ingredienser å se etter

  Koffein: – Virker drenerende og fettforbrennende og motvirker dermed poser av både fett og vann.
  Peptider: – Det finnes flere ulike typer peptider med ulike effekter. Peptider er bygget opp på samme måte som proteiner, men er mye mindre i størrelse og kan penetrere dypt ned i huden for å gi effekt. Peptider kan stimulere mikrosirkulasjonen og redusere lekkasje ut fra blodårene slik at poser motvirkes. Peptider kan også styrke hudens bindevev og gjøre huden fastere slik at poser ikke oppstår så lett.
  Hestekastanje-ekstrakt: – Virker sammentrekkende og drenerende.
   
  OBS! Selv om koffein hjelper når det er en ingrediens i en øyekrem, hjelper det ikke å drikke mer kaffe!

  LES OGSÅ: Derfor får du mørke ringer under øynene

  Supertrikset

  Selv om mange av øyeproduktene er dyre, er det viktig å huske at du trenger veldig lite av dem.

  Makeupartist Lisa Eldridge har dog et billigere supertriks, noe hun forteller mer om i en video på sine hjemmesider. Hun forklarer dessuten mer om årsakene til hovne øyene og måter du kan redusere hevelsen på, så ta en titt på videoen om du sliter med dette problemet.

  Tilbake til trikset! Eldridge anbefaler deg å fryse ned isbiter laget av sterk grønn te. Når øynene trenger litt hjelp til å bli kvitt hovenheten, altså vanligvis med en gang du våkner, pakker du en isbit godt inn i gasbind og presser den lett og forsiktig mot huden der den er hoven.

  Det er viktig å pakke inn isbitene og ikke ha dem direkte på huden, for da er det rett og slett for kalde og kan fryse huden din. Ubehagelig er det også om du dropper å pakke den inn.

  LES OGSÅ: Slik blir du kvitt mørke ringer under øynene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer