HOVEN?: Det kan det være flere grunner til. Dette kan du gjøre for å dempe det! Foto: Adam Gregor - Fotolia
HOVEN?: Det kan det være flere grunner til. Dette kan du gjøre for å dempe det! Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

Føtter

Sliter du med hovne sommerføtter?

Slik får du bukt med problemet.

Publisert

Mange av oss glemmer å sjekke hvordan det står til med føttene på jevnlig basis. De er liksom bare der. Det kan være veldig lurt å følge litt med, da de faktisk kan avsløre hvordan det går med helsen din! 

Du vet sikkert at kalde føtter kan gjøre deg syk, og at du skal være forsiktig med føttene dine på trening, men vet du hva som er grunnen til at du ofte får hovne føtter om sommeren?

Ifølge Fox News kan saltinntaket ditt være et av punktene du bør være obs på. Og det er som kjent ikke bare føttene som kan vinne på å kutte saltet, du kan også redusere sjansen for hjertesykdom!

LES OGSÅ: Har føttene dine blitt større?

Kan være flere grunner

Alle har vel opplevd å bli litt hovne i føttene, men har du noen gang virkelig tenkt over hva som forårsaker det?

SMERTEFULLT: Hovne føtter kan være særs ubehagelig og slitsomt, særlig når du skal prøve å få på deg skoene igjen... Foto: David R. Frazier Photolibrary, Inc. / Alamy/All Over Press
SMERTEFULLT: Hovne føtter kan være særs ubehagelig og slitsomt, særlig når du skal prøve å få på deg skoene igjen... Foto: David R. Frazier Photolibrary, Inc. / Alamy/All Over Press Vis mer

Det kan være flere ting, noen mer åpenbare enn andre. Det kan være lurt å finne den underliggende grunnen før du starter på behandlingsdelen.

De vanligste grunnene til hovne sommerføtter: 


Akkurat graviditet er vel noe de fleste er klar over, og hovne føtter i den forbindelse er midlertidig. La oss derfor konsentrere oss om de andre. 

Et for høyt saltinntak kan være grunnen dersom du opplever væskeansamlinger ellers i kroppen, da natrium ofte bidrar til nettopp dette

Dersom du opplever unormalt stor hevelse, kan det altså være et resultat av væskeoppbygning i kroppsvevet.  Dette er ofte en normal følge av betennelser eller skader. Tilstanden, som kalles ødem, er vanligst å få i hender, føtter, ben og ankler.

LES OGSÅ: Slik blir du enkelt kvitt tørre føtter

DEILIG: Alle elsker litt massasje! Har du hovne føtter? Da kan denne herligheten hjelpe på det, også. Enda en grunn til å unne seg det! Foto: Valua Vitaly - Fotolia
DEILIG: Alle elsker litt massasje! Har du hovne føtter? Da kan denne herligheten hjelpe på det, også. Enda en grunn til å unne seg det! Foto: Valua Vitaly - Fotolia Vis mer

Gjør noe med det!

Du kan prøve å bruke kompresjonstrømper, som øker blodsirkulasjonen din og hindrer væske fra å samle seg nederst i beina. 

I tillegg er det lurt å unngå ekstreme temperaturer, så langt det lar seg gjøre, og det å sitte altfor lenge sammenhengende. Kontorjobb? Pass på at du tar deg små gårunder rundt på kontoret regelmessig. Ta en omvei til kaffemaskinen, eller dra med deg dine kolleger opp og ned trappene en gang om dagen. 

Løft beina dine! Prøv å holde dem høyt i rundt 30 minutter fire ganger daglig, og du vil raskt merke forbedringer.

Massasje er vel ingen imot? Litt god, gammeldags fotmassasje kan hjelpe på hovne føtter! En perfekt unnskyldning for å tvinge din utkårede til å bruke hendene litt. 

Trening kan også hjelpe. Å miste overflødig vekt hjelper på blodsirkulasjonen din, og får systemet ordentlig i gang. Ta deg en lang, deilig joggetur i sommerværet, og føl deg super etterpå! 

Hvis ingenting ser ut til å hjelpe, kan det være lurt å besøke fastlegen din. Der får du all den hjelpen du trenger til å finne ut hva som virkelig er galt. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer