Hukommelse

Sliter du med korttidshukommelsen?

Rekke alt, huske alt. Slapp av - det finnes håp!

STRESS NED: Og still deg selv spørsmålet: Hva er viktig for meg å huske i livet mitt akkurat nå? Er det spesielle oppgaver på jobben? Oppfølging av ungenes leksearbeid? Eller å være til stede for den nyseparerte venninnen din? Foto: auremar - Fotolia
STRESS NED: Og still deg selv spørsmålet: Hva er viktig for meg å huske i livet mitt akkurat nå? Er det spesielle oppgaver på jobben? Oppfølging av ungenes leksearbeid? Eller å være til stede for den nyseparerte venninnen din? Foto: auremar - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Jeg har inntrykk av at mange har kaotiske hverdager med mye armer og bein. Dersom vi ikke er helt til stede i situasjonene, hører vi ikke skikkelig etter hva som blir sagt. Og det vi ikke hører, husker vi heller ikke, sier Anita Hager (33), som driver Hukommelsesskolen.

Siden 2010 har hun kurset gjennomsnittsnordmenn i hvordan de kan få hverdagen til å henge bedre sammen.

LES OGSÅ Stress kan gjøre deg mindre attraktiv

Forskere ved Aarhus Universitetshospital har nylig påvist at langvarig stress fører til mindre nydannelse av celler i hjerneområdet hippocampus, som blant annet styrer korttidshukommelsen og innlæringsevnen vår.

Stress er en medfødt refleks, og vår evne til å takle stress er i utgangspunktet genetisk bestemt. Det betyr likevel ikke at du ikke kan endre ditt eget atferdsmønster ved å analysere og trene på stresshåndtering.

Start med å stille deg selv det helt enkle spørsmålet: Hva er viktig for meg å huske i livet mitt akkurat nå? Er det spesielle oppgaver på jobben? Oppfølging av ungenes leksearbeid? Eller å være til stede for den nyseparerte venninnen din?

LES OGSÅ Dette er bra for hjernen din

6 enkle grep som hjelper deg å huske bedre:

1 Ha ting på faste plasser i både huset, veska og på jobb.

2 Vær til stede i situasjonen og lytt til det folk sier til deg. Bestem deg allerede før samtalen begynner at du skal være bevisst på hva folk forteller deg.

3 Si det høyt for deg selv at du har skrudd av kaffetrakteren eller låst døra hvis dette er noe du ofte lurer på om du har gjort. «Nå har jeg låst døra».

4 Ikke gjør ting du mener er viktig på autopilot. For eksempel er det sjeldent lurt å handle på tom mage rett etter jobb, dersom det er mye du trenger. Legg handlingen til andre tidspunkt der du har mer overskudd, eller ta med deg liste.

5 Fjern ting fra lista. Du må bare finne deg i at du ikke alltid har kontroll over alt, at ikke alt blir perfekt eller at noen kan bli skuffet.

6 Jobb med å fjerne stress og bekymring over ting du ikke kan gjøre noe med. Det er bortkastet energi å tenke på fortida eller på framtidsscenarioer som kanskje aldri kommer.

LES OGSÅ: Spis deg mindre trøtt

Hvilken husketype er du?

Det finnes tre grunnretninger for hukommelse og læring: visuell, auditiv og kinestetisk.

Er du auditiv, ser du for deg selve ordet «sofa» når du hører det.

Er du kinestetisk, kjenner du følelsen av hvor godt det er å ligge på sofaen når du hører ordet «sofa».

Er du visuell, ser du for deg en konkret sofa når du hører ordet «sofa».

37 prosent av befolkningen er mest kinestetiske, 34 prosent mest auditive og 29 prosent mest visuelle. Men de fleste har en viss kombinasjon av de forskjellige sansepreferansene.

LES OGSÅ: Føler du deg alltid sulten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer