Hudpleie

Sliter du med kvisete, fet hud?

Det kan være renseproduktene som har skylda.

FRUSTRERENDE: Fet hud som renses for mye eller med feil produkter kan fort bli bare fetere. For å minimere hudens produksjon av overflødig talg, bør du sørge for at balansen i huden er optimal. Det kan faktisk være at du trenger en olje for å bryte ned oljen i huden, og du bør for all del unngå alkoholbaserte produkter, sier hudpleieren.   Foto: Dmitriy Melnikov - Fotolia
FRUSTRERENDE: Fet hud som renses for mye eller med feil produkter kan fort bli bare fetere. For å minimere hudens produksjon av overflødig talg, bør du sørge for at balansen i huden er optimal. Det kan faktisk være at du trenger en olje for å bryte ned oljen i huden, og du bør for all del unngå alkoholbaserte produkter, sier hudpleieren. Foto: Dmitriy Melnikov - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fet, oljete hud kan være frustrerende. Det hjelper lite å få lagt sminken perfekt om du to minutter senere har sminke rennende nedover ansiktet.

Det er naturligvis forståelig at du vil fjerne oljen når du vasker ansiktet om morgenen og kvelden, men det kan altså hende at dette bare gjør vondt verre.

LES OGSÅ: Rens huden din to ganger

Stripper huden

– Det stemmer at du kan bruke renseprodukter som stripper huden for så mye olje/fett at det faktisk fører til at underhuden desperat forsøker å smøre overhuden ved å produsere mer fett/talg, sier Anki Hansen, hudterapeut og PR-konsulent hos Dermanor.

For at huden skal beskytte seg selv best mulig, må den være i balanse. Når huden kommer i ubalanse, begynner den å kompensere.

Når du stripper huden for oljer, begynner den altså å produsere mer talg/fett for å gjenopprette balanse.

– Dette kan ofte føre til en fetere hud enn du hadde i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Selv fet hud kan bli tørr

FEIL RENSING?: Det er mulig at morgen- og kveldsrensen er årsaken til kvisene dine.  Foto: All Over Press
FEIL RENSING?: Det er mulig at morgen- og kveldsrensen er årsaken til kvisene dine. Foto: All Over Press Vis mer

Ikke frykt olje!

Mange som har en naturlig fet hudtype, er redde for å bruke produkter med olje. Frykten er at oljebaserte produkter skal gjøre huden mer oljete, så derfor unngår mange alle slike produkter.

Men olje er ikke fienden!

Frykten for olje er så å si ubegrunnet. Det finnes til og med oljer som er positive for uren hud, sier Hansen.

– Essens av ylang-ylang brukes for eksempel innen hudpleien fordi den virker regulerende på talgproduksjonen og viser god effekt på fet hud.

Olje bryter ned olje

Om du har malt med oljemaling eller fått bensinsøl på bilen, vet du sikkert at du kan bruke olje til å løse opp olje.

Slik funker det også med oljen i huden.

Renseprodukter med oljer kan være effektivt på fet hud, fordi olje «tiltrekker seg» olje og faktisk fjerner overskuddsfett fra huden, forklarer Hansen.

Unngå alkoholer

For å redusere mengden talg som produseres i huden – eller i det minste ikke oppmuntre huden til å produsere mer, bør du likevel holde deg unna noen typer produkter.

Det du bør unngå er alkoholbaserte produkter som forstyrrer pH-balansen i huden, fjerner for mye fett og dermed setter i gang denne beskyttelsesmekanismen som øker talgproduksjonen, sier Hansen.

Også når det kommer til sminkeprodukter, bør du sjekke ingrediensene før du handler.

– Ingredienser som kaolin og talkum, ofte brukt i makeup, er også en idé å unngå.

LES OGSÅ: Slik sminker du fet hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer