Menstruasjon

Sliter du med «mensen-svette»?

Derfor svetter mange av oss ekstra mye denne tiden av måneden.

SVETTE: Er du en av mange svetter ekstra mye når du har mensen? Årsaken til dette er kroppens lave østrogennivå.
SVETTE: Er du en av mange svetter ekstra mye når du har mensen? Årsaken til dette er kroppens lave østrogennivå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som svetter ekstra mye når du har mensen, og våkner opptil flere ganger om natten av at både du, puten og dynen din er gjennomvåt. Da er du ikke alene.

Svette er kroppens måte å holde temperaturen stabil på i situasjoner hvor den produserer varme slik at kroppstemperaturen går opp, som for eksempel ved trening eller tungt kroppsarbeid.

Svetteproduksjonen vår kan også påvirkes av hormoner i forbindelse med pubertet, graviditet, overgangsalder - og ikke minst ved menstruasjon.

LES OGSÅ: Gjett hvor mye du svetter her!

Lave østrogennivåer

Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, forteller til KK.no at den økte svetteproduksjonen under menstruasjonen kan skyldes det lave østrogennivået i kroppen din.

SVETTER MER OM NATTEN: Mange av oss svetter ekstra mye om natten under menstruasjon, eller den pille-frie uken på p-pillebrettet. Akkurat silk som når vi er i overgangsalderen.  Foto: (c) Stuart Westmorland/Corbis/All Over Press
SVETTER MER OM NATTEN: Mange av oss svetter ekstra mye om natten under menstruasjon, eller den pille-frie uken på p-pillebrettet. Akkurat silk som når vi er i overgangsalderen. Foto: (c) Stuart Westmorland/Corbis/All Over Press Vis mer

- I dagene før du får menstruasjon og i dagene etter menstruasjonens start, er østrogennivået ditt helt i bunn, nesten som hos kvinner i overgangsalderen. Dette kan blant annet medføre klimakterie-symptomer som nattsvette.

Hvorfor vi svetter mer om natten enn om dagen, mener Haase Moen kan skyldes at vi har mer hjerneaktivitet når vi sover.

- Vi har ikke en fullgod forklaring på hvorfor vi svetter mer om natten enn om dagen, men det er slik at når vi har lave østrogennivåer, så begynner kroppens termostat å gå i feil gir. Om natten er temperaturreguleringssenteret i hjernen vår mest aktiv, og derfor svetter vi ekstra mye da.

- Det er som sagt akkurat som hos kvinner i overgangsalderen, hvor hetetoktene er verst om natten, forklarer hun.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt svettelukten?

MER HJERNEAKTIVITET: Grunnen til at vi svetter mer om natten enn om dagen er at vi har mer hjerneaktivitet når vi sover.  Foto: Mitarart - Fotolia
MER HJERNEAKTIVITET: Grunnen til at vi svetter mer om natten enn om dagen er at vi har mer hjerneaktivitet når vi sover. Foto: Mitarart - Fotolia Vis mer

Hopp over den pillefrie uken

Om du går på p-piller og plages av økt svetteproduksjon når du har mensen, kan det å hoppe over den pille-frie uken være løsningen, forteller Haase Moen.

- Noen kvinner som bruker p-piller, merker at de svetter mer i perioden uten p-pillene, altså når de får menstruasjon. Om dette plager dem kan de korte ned den pillefrie uken til tre til fire dager, eller rett og slett bare hoppe over den.  Det vil si at du fortsetter direkte på neste brett.

Dersom du ikke går på p-piller, mener hun det kan hjelpe å ta et svakt østrogentilskudd når du har mensen.

- Hos de som ikke bruker p-piller, ville det å bruke et svakt østrogentilskudd, som for eksempel tabletter eller plaster, i de aktuelle dagene kunne lindre plagene. Dette er kontroversielt, men ikke farlig.

- Om du ønsker å prøve dette må du oppsøke legen din. Men jeg tror nok leger vil være litt tilbakeholdene med å anbefale hormontilskudd, da dette er et problem som går over av seg selv etter noen dager, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

P-PILLER: Om du går på p-piller og plages med økt svetteproduksjon når du har mensen, kan det å hoppe over den pille-frie uken hjelpe. Foto: All Over Press
P-PILLER: Om du går på p-piller og plages med økt svetteproduksjon når du har mensen, kan det å hoppe over den pille-frie uken hjelpe. Foto: All Over Press Vis mer

Kjerringråd du kan prøve

Om du sliter med økt svetteproduksjon under mensen eller kanskje PMS-plager, anbefaler Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt vest på Røa, deg å prøve nattlysolje eller Vitamin B6.

- Det er en del personer som mener nattlysolje kan hjelpe, og det er det faktisk dokumentasjon på. Dette brukes mye i blant annet arabisk og asiatisk medisin mot svette, hetetokter og PMS. Når det er sagt er det ikke ordentlig stuerent eller medisinsk godkjent, men det ser altså ut til å kunne hjelpe.

- En annen ting du kan prøve er Vitamin B6. Dette er det første rådet jeg fikk, og det er et råd som fortsatt brukes den dag i dag. Det er jo ikke noe farlig medisin, da det er et rendyrket vitamin som vi også finner i ulike grønnsaker. Så jeg mener dette absolutt er verdt et forsøk, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer