Munnsår

Sliter du med munnsår?

Kan doble risiko for en alvorlig sykdom, hevder ny forskning.

MUNNSÅR: Visste du at munnsår kan føre til Alzheimers? Det hevder ny forskning.  Foto: uwimages - Fotolia
MUNNSÅR: Visste du at munnsår kan føre til Alzheimers? Det hevder ny forskning. Foto: uwimages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ofte er plaget av munnsår? Da er du ikke alene. De aller fleste munnsår skyldes herpes simplex type 1, som hele tre av fem personer har liggende i kroppen - men som ikke bryter ut hos alle.

Det sviende såret kan være svært ukomfortabelt og irriterende, men visste du at det også kan føre til alvorlig sykdom? Det stemmer.

Ny forskning viser nemlig at herpesviruset kan doble risikoen for å utvikle Alzheimers. 

LES OGSÅ: Sliter du med blemmer i munnen?

Viruset sprer seg til hjernen

Herpes simplex type 1 forsvinner ikke etter infeksjon, men lagres i vevet hos den som er smittet, og det særlig i nervecellene.

Forskerne har tidligere trodd at virus kan øke risikoen for å utvikle Alzheimers, da eldre mennesker har svekket immunforsvar, noe som gir viruset mulighet til å spre seg til hjernen og starte utviklingen av sykdommen, skriver Forskning.no.

Denne teorien kan nå bekreftes av to nye studier (les mer om studiene her) utført av forskere ved Umeå universitet i Sverige, hvor det vises en tydelig sammenheng mellom Alzheimers og herpesviruset.

I den første studien ble 3432 personer fulgt i 11 år. Undersøkelsen viste at en reaktivert herpesinfeksjon kan fordoble risikoen for å utvikle Alzheimers.

I den andre undersøkelsen ble det forsket på prøver fra 720 personer, der halvparten hadde Alzheimers. Prøvene ble tatt over 10 år. Også denne studien viste at bærere av herpesviruset var mer enn dobbelt så utsatt for utviklingen av Alzheimers.

ALZHEIMER: Herpes viruset kan øke risikoen for å utvikle Alzheimers, da eldre mennesker har svekket immunforsvar, noe som gir viruset mulighet til å spre seg til hjernen og starte utviklingen av sykdommen.  Foto: pathdoc - Fotolia
ALZHEIMER: Herpes viruset kan øke risikoen for å utvikle Alzheimers, da eldre mennesker har svekket immunforsvar, noe som gir viruset mulighet til å spre seg til hjernen og starte utviklingen av sykdommen. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Enkle grep for å redusere risikoen for Alzheimers

Studien kan gi nye behandlingsmuligheter

I dag finnes det ingen behandling som kan stoppe forandringene i hjernen som fører til den alvorlige demenssykdommen.

Symptomene og sykdommen kan til en viss grad utsettes ved hjelp av medisiner, men den kan ikke reverseres eller stoppes.

Resultatene fra de nye studiene gjør at forskerne nå kan begynne å lete etter nye behandlinger i kampen mot sykdommen.

- Vårt resultat viser tydelig at det finnes en sammenheng mellom infeksjoner av Herpes simplex-virus og risikoen for å utvikle Alzheimers. Dette betyr at vi nå har nye muligheter til å utvikle behandlingsmetoder som kan stoppe sykdommen.

- Hvis vi kan identifisere personer som har Alzheimers som er forårsaket av herpes, og behandle dem med antivirale midler for å holde tilbake herpesviruset, bør dette kunne påvirke sykdommen, sier forskeren Hugo Lövheim..

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer