<strong>TIL BESVÆR:</strong> Vorter er ikke spesielt pent, men går som regel bort av seg selv - om du er tålmodig. Foto: PantherMedia/Maksym Bondarchuk
TIL BESVÆR: Vorter er ikke spesielt pent, men går som regel bort av seg selv - om du er tålmodig. Foto: PantherMedia/Maksym Bondarchuk Vis mer

Vorter

Sliter du med plagsomme vorter?

Se hva som skal til for å bli kvitt dem.

Publisert
Sist oppdatert
Ingen blir spesielt glad i de harde kulene som kan dukke opp på huden, vanligvis på hender og føtter. Men hva er egentlig vorter, og hvordan blir du kvitt dem?

Skyldes virus

Vortene oppstår når et virus får tak, og ødelegger hudcellene. Dermed vokser en hard hudutvekst ut - vorten.

- Vorter skyldes et papillomvirus. Dette viruset ligger i huden inne i cellene, og «gjemmer» seg for immunforsvaret. Årsaken til at man kan ha vorter over flere år er at immunforsvaret ikke har oppdaget viruset, forklarer hudlege Kjetil Guldbakke, som jobber ved Oslo Hudlegesenter og svarer på spørsmål om hudsykdommer på Lommelegen.no.

Det finnes mange forkjellige vortevirus, og de aller fleste av oss kommer i kontakt med dem allerede i barne- og ungdomsårene. Viruset smitter både ved direkte hudkontakt, eller via andre gjenstander. Det er individuelt hvor motstandsdyktige vi er mot viruset, men det estimeres at rundt 7-10 prosent av oss har vorter. Med andre ord er ikke vorter så smittsomt mellom folk som mange tror.

<strong>STYGG SAK:</strong> Her ser du de ørsmå blødningene som kan gi vorten sitt mørke utseende.Det er også tydelig hvordan huden har hardnet. Foto: MAXPPP
STYGG SAK: Her ser du de ørsmå blødningene som kan gi vorten sitt mørke utseende.Det er også tydelig hvordan huden har hardnet. Foto: MAXPPP Vis mer

Ikke ta på dem

Har du vorter, så ikke plukk på dem, bit dem eller gni på dem sånn uten å tenke deg om, for da kan du overføre viruset over til andre deler av kroppen, og få nye vorter andre steder.

Ditt immunforsvar har enten ikke oppdaget viruset, eller har ikke ennå klart å bekjempe det, så det er faktisk stor smittefare på deg selv, for å si det på den måten.

Hva med kjønnsvorter? Lær mer om denne smittsome kjønnssykdomen her
Slik ser den ut

Vorter kan variere i utseendet, men siden det viruset gjør er å skade hudcellene og få dem til å dele seg unormalt mye, vil alle vorter fremstå som en knudrete klump med hud. Som regel vil den stå ut, men den kan også ligge nede i huden, for eksempel hvis den oppstår under fotsålen der presset gjør at den forsvinner innover i stedet for å vokse utover.

Vorter har gjerne mørke flekker som enten sees med det blotte øyet, eller kommer fram hvis det øverste hudlaget på vorten fjernes. Dette er små blodårer.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe neglebitingen

Hvordan blir du kvitt dem?

Den gode nyheten er at vortene i de aller fleste tilfeller forsvinner av seg selv. Hos noen tar dette bare noen måneder, for andre tar det lenger tid. Men ifølge Oslo Hudlegesenter vil 90 prosent oppleve at vortene er borte uten behandling i løpet av fem år.

Synes du fem år høres fryktelig lenge ut? Vel, det finnes behandlinger mot vorter, men de tar tid, og er ikke alltid like effektive. Det finnes nemlig ingen medikamenter som tar livet av viruset. Det behandlingene gjør er egentlig å skade området såpass at immunforsvaret rykker inn for å reparere, og dermed oppdages endelig viruset som har gjemt seg i huden.

Frysebehandling
Her skjæres øverste hudlag bort, og deretter fryses vevet med nitrogen. For å få has på viruset må behandlingen oftest gjentas flere ganger, med noen ukers mellomrom.

Canthacure
Øverste hudlag fjernes, før dette middelet smøres på av legen. Så settes det på plaster. Middelet irriterer huden og skaper en blemme. Det holder sjelden med en behandling, flere må til for å få knertet viruset.

Verrucid
Dette vortemiddelet får du kjøpt på apoteket, og kan brukes til hjemmebehandling. Samme sak, du fjerner øverste hudlag, og smører det etsende middelet på. Behandlingen må fortsettes til vorten er borte.

Hva med laserbehandling?
Ved hjelp av laser ødelegges blodårene som gir vorten næring. Flere behandlinger må til, så effekten er ikke egentlig bedre enn med metodene nevnt over, og det kan bli ganske dyrt.

LES OGSÅ: Ikke dusj barfot på treningssenteret

Hva med kjerringråd?

Legestanden er skeptisk til alle kjerringrådene som florerer. Noen går ut på å feste duct-tape på vorten så den ikke får luft, binde en tråd rundt den så blodtilførselen stanser, eller smøre vorten med innsiden av et bananskall.

Det er for så vidt ikke farlig å gi dem et forsøk, men du er ikke garantert at det virker.

For at vorteviruset skal forsvinne, må kroppens immunforsvar oppdage det, og deretter klare å mobilisere nok krefter til å knerte det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer