Kramper I Beina

Sliter du med rastløse ben?

En underdiagnostisert, men vanlig lidelse som kan gå utover livskvaliteten.

RASTLØSE BEN: Det er flere ting som kan hjelpe, blant annet har mange god effekt av jerntilskudd. Men, vær klar over at du ikke skal ta jerntilskudd med mindre du har fått påvist jernmangel.   Foto: NTB Scanpix
RASTLØSE BEN: Det er flere ting som kan hjelpe, blant annet har mange god effekt av jerntilskudd. Men, vær klar over at du ikke skal ta jerntilskudd med mindre du har fått påvist jernmangel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ligger du ofte og prøver å sove, men kjenner at bena dine nekter å ligge stille? At du bare bare opp og røre på dem? 

Hele ti prosent av befolkning lider av rastløse bein, og flere kvinner enn menn er rammet. Noen kan også få det i armene. 

For noen kan tilstanden bli så ille at det går langt utover både søvnkvalitet og sosialt liv. 

LES OGSÅ: Smådeppa, tissetrengt og søtsugen? 

Akkurat hva rastløse bein kommer av er man ifølge leder for Foreningen rastløse bein, Britt Berntsen, foreløpig ikke helt sikre på. 

- Man tror det har å gjøre med en miss med dopaminet i hjernen. Om det er for mye eller for lite dopamin vet man ikke, men man har sett er at det hjelper å tilføre dopamin, forteller hun. 

Tilstanden kan behandles med preparater med dopamin, men selv vil ikke Berntsen anbefale å begynne på medisinering med mindre du er veldig plaget, da disse kan gi en del bivirkninger. 

LES OGSÅ: Slik påvirker søvnen kroppen

Kan bli vanskelig å være sosial

Tilstanden kan for mange gå hardt utover søvnen, og har du rastløse ben er heller ikke søvntabletter noen god løsning, mener Berntsen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer