øyne

Sliter du med rennende øyne?

Her er mulige årsaker til problemet.

RENNENDE ØYNE: Rennende øyne kan komme av noe så ufarlig som en øyekatarr, men det kan også være et symptom på alvorlige øyesykdommer og det bør derfor sjekkes. Foto: auremar - Fotolia
RENNENDE ØYNE: Rennende øyne kan komme av noe så ufarlig som en øyekatarr, men det kan også være et symptom på alvorlige øyesykdommer og det bør derfor sjekkes. Foto: auremar - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svir og renner øynene dine ofte når du sitter foran dataskjermen eller når du går til jobb? Da er du ikke alene.

Mange lever med både såre, tørre og irriterte øyne, og opplever både tåreflod, lysskyhet og følelsen av å ha noe på øyet fra tid til annen.

Øyeplagene kan skyldes noe så ufarlig som et fremmedlegeme eller allergi, men det kan også være et symptom på alvorlige øyesykdommer og du bør derfor ta plagene på alvor.  

LES OGSÅ: Ta deg et glass rødvin med god samvittighet

Kan skyldes at øynene dine er tørre

Troy Hammer, som er farmasøyt hos Vitusapotek, forteller til KK.no at rennende øyne faktisk kan skyldes tørrhet.

- Personer med tørre øyne kan også være plaget med tåreflod på grunn av betennelse eller sår på øyets overflate som har oppstått som følge av tørrhet. Tilstanden er kjent for å gi blant annet ubehag, synsforstyrrelser og som nevnt en ustabil tåreflod, og kan også potensielt skade øyet, sier han.

Når øynene er tørre vil de kunne forsøke å kompensere for det ved å overprodusere tårevæske og gi rennende øyne. Dette kan virke motstridende med å ha problemer med tørre øyne, og det er derfor viktig å være klar over.

Tørre øyne skyldes nedsatt tåreproduksjon som følge av ulike årsaker. Enkelte legemidler, lav luftfuktighet, mye vind, klimaanlegg eller bruk av kontaktlinser kan gi dette.

Det er også mange som sliter med tørre øyne etter lange arbeidsdager med dårlig inneklima og langvarig titting på dataskjermer.

Dersom du er plaget med tørre øyne som renner og har en jobb hvor du sitter mye foran dataskjermen, kan dette være årsaken til problemet.

Nærarbeid og fokusering gjør øynene dine slitne og sårbare, i tillegg til å gjøre at selve øyemuskulaturen blir anstrengt. Derfor kan det være lurt å la øynene hvile innimellom. Ta deg en pause fra skjermen og kikk for eksempel ut av et vindu en liten stund.

Dersom du tror du er plaget med tørre øyne kan du se etter følgende symptomer:

•    Tørrhet
•    Sårhet, brenning eller smerter
•    Kløe
•    Tåreflod
•    Varierende synsskarphet
•    Røde øyne
•    Trette øyne
•    Ubehag ved bruk av kontaktlinser

SLITEN I ØYNENE: Det å sitte foran dataskjermen i mange timer i strekk kan slite ut øynene dine. Derfor bør du jevnlig ta pauser fra skjermen.  Foto: Thinkstock
SLITEN I ØYNENE: Det å sitte foran dataskjermen i mange timer i strekk kan slite ut øynene dine. Derfor bør du jevnlig ta pauser fra skjermen. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Kan kaffe svekke synet ditt?

Kan være tegn på sykdom

Rennende øyne kan ifølge Hammer være symptomer på mye forskjellig, men noe av det vanligste kan være allergi på øyet, fremmedlegemer i øyet og øyekatarr.

- Rennende øyne kan være tegn på konjunktivitt, også kjent som øyekatarr, som er en betennelsestilstand i den ytterste hinnen i øyet.

- Tilstanden skyldes bakterier eller virus, og gir ofte rødhet og svie i øyet kombinert med pussdannelse og økt tåreflod. Hvis øyeinfeksjonen er forårsaket av et virus, vil væsken fra øyet ha en vannaktig, tyntflytende konsistens. Ved en slik infeksjon kan mange oppleve smerte og ubehag, samt følelsen av å ha noe på øyet, sier han.

Rim N. Alme, som er øyelege, forteller til KK.no at rennende øyne også kan være et symptom på en rekke forskjellige øyesykdommer.

- Dette kan blant annet skyldes brillebehov, allergi, øyekatarr, regnbuehinnebetennelse, generelt tørre øyne og grønn stær. Noe som er litt sjeldnere, men som kan ha tørre øyne som symptom, er Sjøgrensyndrom og leddgikt.

- Siden røde øyne og rennende øyne er symptomer på det aller meste, er det vanskelig å lage en komplett liste over hva det kan skyldes, og derfor er mitt beste tips å kontakte en lege dersom du plages av dette han eller hun kan finne ut hva plagene dine skyldes.

LES OGSÅ: Grønnkål kan forbedre nattsynet ditt

ØYEKATARR: Dersom øynene dine renner kan det være du har fått øyekatarr. Da bør du ta kontakt med en lege for å få behandling.  Foto: cessna152 - Fotolia
ØYEKATARR: Dersom øynene dine renner kan det være du har fått øyekatarr. Da bør du ta kontakt med en lege for å få behandling. Foto: cessna152 - Fotolia Vis mer

Lege bør kontaktes

Alme forteller at alle tilstander som gir symptomer som lydømfintlighet eller vonde, rennende eller røde øyne, bør tas på alvor og vurderes av en lege og deretter en øyelege.

- Siden man ikke kan helbrede øyesykdommer selv uten en diagnose eller kunnskap om årsaken til problemet, er det viktig å få en lege til å se på det.

- Dersom du har plager med øynene kan det være lurt å være nøye med å føre en liten logg over hvordan dette kan ha artet seg, slik at du har litt informasjon når du kommer til legen for en undersøkelse. Du kan kanskje tenke over om du har husdyr eller om du har vært i kontakt med noe nytt. Kanskje du har gnidd deg i øynene etter å ha klappet en katt? Slik historikk er viktige opplysninger, sier hun.

Dersom du ofte er plaget med øynene kan du prøve ut noen av tipsene på listen nedenfor som skal gi sunnere øyne:

Blunk oftere: Vi blunker altfor sjelden i hverdagen fordi vi stirrer på skjermer og den slags, og da kan øynene bli tørre og irritert. Når du blunker, gjør du øynene fuktigere, noe som igjen beskytter dem fra irritasjon og tørrhet.

Unngå miljøgifter: Nikotin og passiv røyking er blant verstingene, og du bør derfor unngå disse.

Stirr mindre: Nærarbeid og fokusering gjør øynene dine slitne og sårbare. Det gjør også at selve øyemuskulaturen blir anstrengt, så du bør sørge for å hvile øynene innimellom.

Lys opp: Sørg alltid for å ha godt lys når du leser og jobber med øynene.

Trenger briller: Er du helt sikker på at du ikke trenger en brille, enten til nærjobbing eller når du skal fokusere på noe som er litt lenger unna?

LES OGSÅ: Lesetabben mange kvinner gjør

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer