Halebein

Sliter du med smerter i halebeinet?

Det er særlig vanlig for kvinner, men betyr ikke nødvendigvis at det er brukket.

HALEBEIN: Jo, du kan slå dette ganske kraftig, og ja, det gjør sabla vondt! Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
HALEBEIN: Jo, du kan slå dette ganske kraftig, og ja, det gjør sabla vondt! Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er en grunn til at vi alltid ler når vi ser Bambi på glattisen, ingenting er vel så morsomt som å være vitne til komiske knall og fall.

Ja, til og med når vi selv går på snørra kan vi synes det er hysterisk morsomt – så fremst det ikke gjør så forferdelig vondt da. Og vondt kan det fort bli. Særlig dersom du lander rett på halebeinet.

Dette er nemlig en typisk årsak til plagsomme smerter i halebeinet.

LES OGSÅ: Derfor må vi på legevakten i jula

Blir sjeldent et brudd

– Det er ulike måter man kan skade halebeinet på, og et av de vanligste er å falle slik at man lander rett på halebeinet, for eksempel et ubeskyttet fall på glattis eller ski. Dette kan slå halebeinet litt forover, sier seksjonsoverlege ved St. Olavs Hospital, Rainer Günter Knobloch til KK.no.

Halebeinet utgjør den nederste delen av ryggsøylen og består av tre til fem virvler, med en rekke muskler og leddbånd som er festet til.

OISANN: Det er mange måter man kan skade halebeinet på, og å falle er et av de vanligste. Foto: (c) Liam Norris/cultura/Corbis/All Over Press
OISANN: Det er mange måter man kan skade halebeinet på, og å falle er et av de vanligste. Foto: (c) Liam Norris/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer

Å falle på rumpa på isen er noe de aller fleste av oss har opplevd en eller annen gang i løpet av livet. Og selv om det kan gjøre fryktelig vondt er det ikke dermed sagt at halebeinet er brukket.

Ifølge Knobloch er det nemlig veldig sjelden at det oppstår brudd i halebenet, vanligvis løsner halebenet på grunn av skade.

LES OGSÅ: De 10 vanligste sexskadene

Kvinner er særlig plaget

Halebeinssmerter er et reelt kvinneproblem, 4-5 ganger så mange kvinner som menn opplever dem.

Dette kan blant annet skyldes at bekkenet er bredere hos kvinner enn hos menn, som gjør halebeinet mer utsatt for skader. Noen har også «byggfeil» i både korsbein og halebein, som gjør at helebeinet peker feil vei.

KVINNEPROBLEM: Halebeinsproblemer skjer oftere med kvinner enn menn, blant annet fordi halebeinet kan løsne under fødsel. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
KVINNEPROBLEM: Halebeinsproblemer skjer oftere med kvinner enn menn, blant annet fordi halebeinet kan løsne under fødsel. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

– Halebeinet kan løsne under fødsler. For eksempel dersom barnets hode blir sittende fast og må dras ut med sugekopp, eller dersom det er en veldig rask fødsel.

– Siden halebeinet er det svakeste punktet er det det som gir etter, og det vil kunne løsne og forskyves bakover. Dette kan gi sterke smerter, vanligvis med en gang etter fødselen, slik at moren ikke er i stand til å sitte og amme barnet, forteller han.

Ofte blir den type plager forklart med at det er bekkenløsning, men det er altså halebeinet som har løsnet og ikke bekkenet.

LES OGSÅ: Stadig flere tar keisersnitt

Kan gå ut over jobb og sosialliv

Å skade halebeinet er altså ikke uvanlig, og det er heller ikke farlig. Derimot kan det være både plagsomt og smertefullt.

Ofte føles dette som skjærende smerter når man sitter eller reiser seg, men det kan også kjennes ubehagelig når man går eller bøyer seg fremover.

– Halebensrelaterte smerter fører først og fremst til problemer med å sitte normalt. Det gir smerter som kommer etter kort tid. De fleste lærer seg en teknikk hvor de sitter på en side av setet, men dette kan føre til ryggplager på grunn av asymmetrisk belastning, sier Knobloch.

Han forteller også at dette for noen pasienter kan bli invalidiserende i den forstand at de blir sykmeldt i jobber som krever mye sitting. Noen mister også helt evnen til å være sosial fordi de ikke greier å sitte i selskap eller på kafé sammen med sine venninner.  

Hjelpemidler som halebeinspute eller sitte-ring kan gjøre det lettere å sitte behagelig, men i enkelte tilfeller kan det være aktuelt at legen lindrer smertene ved å sette en sprøyte med kortison.

BEHANDLING: I de fleste tilfeller vil plagene gå over av seg selv etter en tid. Men det finnes behandlinger som kan gjøre det mindre smertefullt mens det er som verst. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
BEHANDLING: I de fleste tilfeller vil plagene gå over av seg selv etter en tid. Men det finnes behandlinger som kan gjøre det mindre smertefullt mens det er som verst. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

Blir bedre med tid

Det største problemet er at pasienter som har halebeinsrelaterte smerter ikke blir tatt på alvor av legen. Og mange leger sier til pasienten at dette er det ikke noe å gjøre med. Heldigvis er det slik at plagene med tid vil forsvinne av seg selv i 90 prosent av alle tilfellene.

– Skader på halebeinet vil stort sett bli bedre over tid, men pasientene som fortsatt har mye plager etter et år, bør få hjelp og henvises til spesialist.

– Halebeinsputer og injeksjoner i løsningsområdet kan hjelpe mange. Når dette ikke fører til smertefrihet, kan det å få fjernet den løse delen være den riktige løsningen for noen pasienter, forklarer han.

En operasjon vil være vellykket i 80 prosent av tilfellene, og innebærer fjerning av hele eller deler av halebeinet. Men husk at også dette vil medføre at det tar mange uker før du kan sitte normalt igjen.

- Vanligvis må en regne med at bedringen først blir merkbar etter tre måneder. Det tar ofte ett år før pasienten virkelig er fornøyd, sier Knobloch.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer