Humørsvigninger:

Sliter du med store humørsvingninger?

Kan skyldes en lidelse som rammer fem prosent av alle kvinner.

HUMØRSVIGNINGER: Humørsvingninger, oppblåsthet og irritabilitet er symptomer kanskje mange av oss kan kjenne igjen i tiden rett før menstruasjon, men ved alvorlig PMS er dette bare toppen av isfjellet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HUMØRSVIGNINGER: Humørsvingninger, oppblåsthet og irritabilitet er symptomer kanskje mange av oss kan kjenne igjen i tiden rett før menstruasjon, men ved alvorlig PMS er dette bare toppen av isfjellet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gutta er slett ikke sene med å spørre om vi har mensen dersom vi er i litt krasse i tonen. Og dersom ikke sterke menssmerter har gjort oss sure fra før av, så blir vi det hvert fall da.

Vi liker riktignok ikke å få det slengt i trynet. Men sannheten er at syklusen vår faktisk har en innvirkning på humøret vårt. Dette kalles premenstruell tensjonssyndrom (PMS), og kan forekomme i flere ulike grader.

Ifølge Norsk Helseinformatikk har nærmere 80 prosent av alle kvinner ett eller flere symptomer på PMS, uten at det går ut over deres daglige aktiviteter. Men noen få er derimot ikke så heldige, og opplever mer ekstreme plager.

Humørsvingninger, oppblåsthet og irritabilitet er symptomer mange av oss kan kjenne igjen i tiden rett før menstruasjon, men ved alvorlig PMS er dette bare toppen av isfjellet.

SMERTER: Mange av oss sliter med sterke menssmerter, men ved alvorlig PMS er dette bare en brøkdel av problemene. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SMERTER: Mange av oss sliter med sterke menssmerter, men ved alvorlig PMS er dette bare en brøkdel av problemene. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Påvirker livskvaliteten

Ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen, kan PMS deles inn i flere ulike grader, og den verste graden kalles for «alvorlig PMS» (Premenstrual Dysforic Disorder på engelsk).

– Alle kjenner vel til PMS? Fagmiljøet har ikke ønsket å innføre et nytt begrep om samme tilstand. Vi har i Norge derfor valgt å bruke PMS for alle grader, sier hun til KK.no.

Det antas at rundt fem prosent av alle menstruerende kvinner sliter med alvorlig PMS – en lidelse som kan være svært slitsom for både kvinnen selv, og de rundt henne. I tillegg til oppblåsthet, vektøkning og generelle smerter, går mange av symptomene også på humør og sinnstilstand.

Angst og depresjoner er ikke uvanlig, men også tretthet og en følelse av at man ikke har kontroll. I tiden før menstruasjonen opplever du også at kognitive evner og konsentrasjonsevnen er dårlig, som gjør det vanskelig å utføre daglige gjøremål og opprettholde sosiale relasjoner.

LES OGSÅ: Søtsug skyldes ikke PMS

DEPRIMERT: Mange av symptomene på alvorlig PMS går på humør og sinnstilstand, og angst og depresjoner er ikke uvanlig. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
DEPRIMERT: Mange av symptomene på alvorlig PMS går på humør og sinnstilstand, og angst og depresjoner er ikke uvanlig. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

Usikker på hva det skyldes

Symptomene starter rundt to uker før menstruasjon, og forsvinner gjerne kort tid etter menstruasjonen starter. Kvinner med alvorlig PMS går derfor nesten halve måneden med disse plagsomme symptomene som kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten.

Men hva som er årsaken til denne lidelsen er fortsatt noe usikkert.

– Man vet ikke helt, men det dreier seg om at noen kvinner er følsomme for hormonet progesteron (eller progesteronmetabolitter) som produseres mellom eggløsning og menstruasjon. Det som på fagspråk heter lutealfasen, forklarer Moen.

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-piller

Over 300 behandlingsmetoder

Det finnes mange tips og råd som skal hjelpe mot PMS. Blant annet å holde seg unna kaffe – som kan gjøre humøret verre, og å drikke mer melk, fordi kvinner med mye PMS-plager kan ha en ubalanse av kalsium-omsetningen i kroppen. Men er du sterkt plaget er det nok best å kontakte legen for hjelp.

Det finnes nemlig mer enn 300 behandlingsmetoder, og legen kan hjelpe deg med å velge alternativ etter de mest plagsomme symptomene dine.

P-piller, hormonspiral og østrogentilskudd er noen av hjelpemidlene som kan dempe symptomene. Men det er anbefalt å starte med trening, stressreduksjon og kosttilskudd før du starter på medikamentell behandling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer