VANLIG PROBLEM: Store, synlige porer og svarte prikker er noe mange av oss irriterer oss over, og både økt talgproduksjon og solskader er vanlige årsaker. Foto: REX/Garo / Phanie/All Over Press
VANLIG PROBLEM: Store, synlige porer og svarte prikker er noe mange av oss irriterer oss over, og både økt talgproduksjon og solskader er vanlige årsaker. Foto: REX/Garo / Phanie/All Over Press Vis mer

Store Porer

Sliter du med store porer i ansiktet?

Kan skyldes både arv og livsstil.

Alle drømmer vi om lekker og feilfri porselenshud, men dessverre er dette forbeholdt de færreste.

Ja, selv ikke modeller og kjendiser er helt feilfrie. Selv om både sminketeknikker og bilderetusjering kan få oss til å tro det motsatte.

Sannheten er at vi alle har noe vi plages av, eller ikke er helt fornøyd med. Og store og synlige porer i ansiktet kan ofte være en av dem.

Store porer er slett ikke uvanlig, og er noe mange av oss irriterer oss over. Noen føler kanskje at de nesten alltid har hatt store porer, mens andre plutselig oppdager at huden har fått et grovere trekk.

Så hva skyldes det egentlig at vi får disse synlige porene? Og kan man bli kvitt dem?

LES OGSÅ: Med dette trenger du ikke botox

HUDPROBLEMER: Du er ikke alene om å slite med store porer i ansiktet, og det kan være flere årsaker til hvorfor de oppstår. Foto: Phasin Sudjai / Alamy/All Over Press
HUDPROBLEMER: Du er ikke alene om å slite med store porer i ansiktet, og det kan være flere årsaker til hvorfor de oppstår. Foto: Phasin Sudjai / Alamy/All Over Press Vis mer

Kan skyldes gener eller alder

Det er flere årsaker til at noen har store porer, og ifølge hudlege og akne-ekspert Michael Zangani ved Hud & Akne Klinikken, kan dette være gener, alder, solskader, og tette porer.

– Mange som har store porer har også familiemedlemmer med det. Hvis du i tillegg har fet hud kan talg i seg selv også føre til større porer, sier han til KK.no.

Også tette porer som komedoner fører til økt talgproduksjon, noe som også vider ut porene.

Dersom talget oksideres kalles dette åpne komedoner, også kalt for svarte prikker, som også blir synlig i ansiktet. Men alder og livvstil kan også være en grunn til at du får store porer.

– Det er kjent at med alderen taper man mye kollagen og elastin - noe som fører til at huden blir slapp og porene utvides. UV-skader vil også ødelegge bindevev som kollagen og elastin og dermed vide ut porene.

Rens og eksfoliering hjelper

Det finnes altså flere årsaker til hvorfor man får synlige porer i ansiktet, og hvorvidt du kan bli helt kvitt det vil derfor variere litt fra person til person. Likevel finnes det råd for hvordan det kan bli bedre.

– Gener og alder er dessverre ikke noe man kan gjøre noe med, men det betyr ikke at man skal leve med store porer, sier hudlegen.

DØDE HUDCELLER: Eksfoliering er viktig for å fjerne døde hudceller som kan tette igjen porene, og vide dem ut. Bruk gjerne et produkt med glykolsyre eller melkesyre. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
DØDE HUDCELLER: Eksfoliering er viktig for å fjerne døde hudceller som kan tette igjen porene, og vide dem ut. Bruk gjerne et produkt med glykolsyre eller melkesyre. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Det første du bør tenke på er å rense porene. Han påpeker at det er viktig å redusere talgproduksjonen og løse opp talg i porene, og dette gjør du best ved å bruke midler som inneholder Salicylsyre. Men regelmessig skrubbing kan også gjøre susen.

Å eksfoliere er meget viktig, da man vil kvitte seg med døde hudceller som ligger i porene og vider dem ut. Her kan man blant annet bruke glykolsyre eller melkesyre. Men også Vitamin A-syre kan hjelpe.

– Denne syren vil både eksfoliere, og øke produksjonen av kollagen og elastin som strammer porene. Den vil også kunne redusere talgproduksjon. Bruk av vitamin A-syre bør avtales med hudlege først.

ANSIKTSVASK: Gode renserutiner morgen og kveld er viktig for å holde huden din frisk og fin. Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press
ANSIKTSVASK: Gode renserutiner morgen og kveld er viktig for å holde huden din frisk og fin. Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press Vis mer

Ha gode renserutiner

De fleste er nok fullt klar over at det å legge seg med sminken på ikke er det lureste du gjør for huden din. Men dersom du ønsker å kvitte deg med hudproblemene dine er det altså viktig at du får inn gode renserutiner hver morgen og kveld. Det trenger ikke ta lengre tid enn det du bruker på å pusse tennene dine.

Tar du godt vare på huden din vil du også få et godt grunnlag å legge sminke på.

Og ifølge skjønnhetsjournalist og makeupartist i KK, Tone Skipa, kan riktig bruk av sminke hjelpe deg med å skjule nettopp store porer.

LES OGSÅ: Slik sminker du bort rynkene

Smink bort porene

– Bruk en primer som jevner hudoverflaten. Bruk alltid lite produkt av gangen, og kun på de aktuelle partiene. La produktet sette seg/smelte inn i huden før du legger på foundation, sier hun til KK.no.

Og når det kommer til foundation anbefaler hun at du velger en med mattende effekt, eller som er beregnet for fet hud og store porer.

SKJUL PROBLEMENE: Ifølge skjønnhetsjournalist Tone Skipa er det fullt mulig å sminke bort store porer, men hun anbefaler at du unngår å bruke pudderprodukter. Foto: REX/RESO/All Over Press
SKJUL PROBLEMENE: Ifølge skjønnhetsjournalist Tone Skipa er det fullt mulig å sminke bort store porer, men hun anbefaler at du unngår å bruke pudderprodukter. Foto: REX/RESO/All Over Press Vis mer

– Legg et tynt lag med foundation. Jo mer du legger på, jo mer vil porene synes hvis sminken sprekker opp etter noen timer. Og da ser huden skitten ut.

Vær obs på at pudder kan tette igjen porene, og huden vil gjøre alt for å få puste. Det resulterer i at huden blir veldig fort blank og glinsende, og porene blir nesten enda større.

Så om du har fet hud med store porer kan det være lurt å unngå pudder. I stedet anbefaler Skipa at du heller trykker et «blottingpapir» eller vanlig papir på huden hvis du skulle bli blank.

– Hvis det er sånn at du bare må bruke pudder, kan du legge et lett lag akkurat i t-sonen, men oppå foundation fordi pudder alene ikke fungerer så godt. Og husk – all pudder er pudder, også mineralpudder!