Tenner

Sliter du med tannlegeskrekk?

Da er du ikke alene - mange utsetter besøket år etter år.

TANNLEGESKREKK: Mellom 5 og 10 prosent lider av tannlegeskrekk i Norge, og utsetter besøket år etter år. Heldigvis finnes det noen tips som kan gjøre besøket langt mer behagelig. Foto: Fotolia
TANNLEGESKREKK: Mellom 5 og 10 prosent lider av tannlegeskrekk i Norge, og utsetter besøket år etter år. Heldigvis finnes det noen tips som kan gjøre besøket langt mer behagelig. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen som liker å gå til tannlegen.

Altså, en vilt fremmed som roter rundt i munnen din med all slags verktøy, mens de stiller deg en rekke spørsmål du - lite overraskende - ikke kan svare på fordi munnen er full av bomull? Nei, ikke gøy.

Enkelte misliker det imidlertid langt mer enn andre, og utsetter besøket år etter år.

For de som lider av tannlegeskrekk, stiger nok pulsen bare ved tanken på et tannlegebesøk. Heldigvis finnes det noen triks for å komme over angsten.

LES OGSÅ: Velger du rikitg tannbørste?

Bli kvitt tannlegeskrekk - uten lystgass eller medisiner

En undersøkelse utført i Danmark viser at omtrent 10 prosent av befolkningen lider av tannlegeskrekk.

Tall fra Norge viser lignende resultater. Mellom 5 og 10 prosent av den voksne befolkningen dropper tannlegebesøket som følge av angst - noe som tilsvarer mellom 70.000 og 100.000 personer (Kilde - Rosenkrantz Tannlegesenter).

Jesper Gilling - sjefstannlege ved tannlegeklinikken Tandlægerne i Studiestræde i København, mener imidlertid at han kan ha funnet en måte å behandle fobien på.

– Når du først innser at tannlegebesøket ikke nødvendigvis trenger å innebære kalde instrumenter eller smerte, vil det være en stor lettelse for de med tannlegeskrekk - faktisk kan det også smitte over til andre områder i livet ditt, sier han til Oestrogen.dk.

Og metoden hans innebærer verken lystgass, sløvende medisiner eller bedøvelse.

Han tror på å behandle tannlegeskrekken ved hjelp av kognitive, nevrofysiologiske og psykologiske prinsipper.

LES OGSÅ: Tannlege advarer mot ny trend

SNAKK MED TANNLEGEN: Også i Norge finnes det flere tannleger som har spesialisert seg på tannlegeskrekk og vet hvordan de kan hjelpe deg.  Foto: pressmaster - Fotolia
SNAKK MED TANNLEGEN: Også i Norge finnes det flere tannleger som har spesialisert seg på tannlegeskrekk og vet hvordan de kan hjelpe deg. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

10 grep som gjør tannlegebesøket lettere

Gilling mener at tannlegeskrekken er noe vi er tillært og at det derfor sitter i hodet.

Metoden hans handler om å betrakte tannlegeskrekk som en psykologisk barriere.


Ved hjelp av avspenning, pusteøvelser og kommunikasjon med tannlegen din skal du kunne gi slipp på tankemønsteret som gjør at du frykter tannlegestolen.

GILLING SINE 10 BESTE RÅD
1. Aller først - innse at du lider av tannlegeskrekk.
2. Deretter undersøk markedet. Finnes det en tannlege som er spesialist på tannlegeskrekk? For å finne ut av dette kan du også forhøre deg med venner og kjente.
3. Finn en tannlege som kan bruke den første timen til en uformell prat - med mindre du har veldig vondt og trenger hjelp med en gang.
4. Belønn deg selv når du har bestilt time, og snakk med en venn om at du endelig har gjort det. Ikke vær flau over at det er lenge siden sist.
5. Sørg for at du får time litt tidlig på dagen. På den måten trenger du ikke å være nervøs gjennom hele dagen. Og spis frokost, selv om du ikke har matlyst.
6. Avtal med tannlegen at han eller hun forteller om sine tanker rundt tannlegeskrekk. Etter at dere har fått en oversikt over tilstanden til tennene dine, kan dere sammen legge en plan for behandling.
7. Hvis du er mest redd for å bore, bekreft med tannlegen at dette eventuelt ikke skal skje på første time. Og be alltid om bedøvelse. Når du skal bore, kan du også avtale et tegn med tannlegen slik at du kan si fra hvis du vil stoppe, og dermed ha bedre kontroll over situasjonen. Be også om hjelp til å puste rolig.
8. Få avklart hvor mye det kommer til å koste, og legg en plan for betaling. Sørg også for å få en ny time så raskt som mulig. Med jevnlige besøk, er det lettere å komme over angsten.
9. Vær stolt over at du klarte ditt første besøk.
10. Til slutt, vurder om tannlegeklinikken fulgte opp det som ble lovet på nettsidene deres. Er dette riktig klinikk for deg?

LES OGSÅ: Her bør kvinner være ekstra obs

SENKER RISIKOEN MED 13 PROSENT: Det viser seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent. Foto: Colourbox.com
SENKER RISIKOEN MED 13 PROSENT: Det viser seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent. Foto: Colourbox.com Vis mer

Derfor bør du dra til tannlegen ofte

God munn- og tannhygiene er langt viktigere enn mange tror, og kan faktisk ha en stor innvirkning på din generelle helse.

Studier har blant annet vist at hvor ofte du besøker tannlegen påvirker risikoen for hjerte- og karsykdom.


Forskere fra Taiwan så nærmere på pasientjournaler fra mer enn 100.000 voksne over syv år og noterte seg hvor ofte de besøkte tannlegen eller en tannpleier. Det viste seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent.

Hvis du ikke pusser tenner ordentlig vil det bygge seg opp plakk på tennene, som kan føre til tannkjøttsykdom. Bakterier vil deretter bevege seg inn i blodstrømmen gjennom tannkjøttet, og det blir antatt at dette kan gjøre blodårene betent, som kan utløse hjerteinfarkt eller slag.

Bakteriene kan også bidra til fettavleiringer i blodet (åreforkalkning), som kan føre til hjerteproblemer.

- Det er allerede kjent at dårlig munn- og tannhygiene kan være assosiert med mer kjente risikofaktorer for hjertesykdom som røyking og et dårlig kosthold, fortalte Natasha Stewart, seniorsykepleier ved den britiske foreningen for hjertesykdom, til Daily Mail den gang.

LES OGSÅ: Slik slipper du unna den dårlige ånden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer