Tørr Hud

Sliter du med tørre hender?

Det kan hende du bruker for lite, eller feil håndkrem.

RIKTIG KREM: Valg av håndkrem har mye å si for å unngå tørre hender.  Foto: Thinkstock
RIKTIG KREM: Valg av håndkrem har mye å si for å unngå tørre hender. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter en lang og kald vinter, er det mange av oss som merker at huden skriker etter fuktighet. Jobber du i tillegg med noe som gjør at du må vaske hendene ofte, har du sannsynligvis opplevd å få særdeles tørre hender.

Noen blir så tørre at huden faktisk sprekker og kan begynne å blø, men det trenger ikke å være dramatisk for å være både ubehagelig og irriterende.

– Hudens grad av tørrhet vil variere over tid og huden kan være ekstra tørr hos mange om vinteren, ved forverring av eksem dersom man har det, eller ved hyppig kontakt med vann, såpe og ulike kjemikalier, sier hudlege Darjosh Dinparvar ved Oslo Hudlegesenter.

– Du bør derfor selv lære din hud å kjenne og smøre så ofte som huden trenger det. I perioder når huden er ekstra tørr, har du behov for hyppig og rikelig med smøring.


LES OGSÅ: Derfor bør håndkremen din ha solfaktor

Fett og vann

– Gode fuktighetssalver skal støtte hudens beskyttende barriere og holde tilbake fuktighet slik at vannet ikke fordamper mer enn normalt. Bruk av lotions eller kremer med høyt vanninnhold kan virke mot sin hensikt, forklarer Dinparvar.

Helt generelt kan man si at om du har tørre hender, bør du velge de feteste salvene, fremfor kremer med masse vann i seg.

Hudens behov for fetere salver vil imidlertid variere fra person til person og også over tid hos samme person. Derfor bør du teste ulike salver og velge den som til enhver tid føles mest behagelig og gir deg nok fuktighet, sier hudlegen.

LES OGSÅ: Lag dine egne hudpleieprodukter

Ingredienser å se etter

Det finnes en rekke ingredienser i salver og kremer. Noen ingredienser, som vaselin, lanolin, mineraloljer, vegetabilske oljer, ceramider, lukker fuktigheten inne. Andre ingredienser, som som glycerin, propylen glycol og urea, trekker vannet til seg, forklarer hudlegen.

– Mange produkter inneholder en blanding av ulike ingredienser og den enkelte bør selv teste ut ulike produkter for å finne det beste for sin hud.

Dinparvar sier dessuten at du generelt bør unngå parfymerte produkter dersom du har eksem eller sensistiv hud.

– Noen kan også utvikle kontaktallergisk eksem mot innholdsstoffer som brukes i kremer og salver, som for eksempel lanolin. Dersom du opplever økt hudirritasjon eller utvikling av eksem ved bruk av salver og kremer bør du derfor rådføre deg med lege.

LES OGSÅ: Her er kjemikalene du bør unngå

Fete kremer er best

Mona Wahr-Hansen Ottho er ernæringsfysiolog og hudpleier hos kosthjelp.no og Dr. Bondeviks hudklinikk og foretrekker litt fete kremer.

– Personlig liker jeg en håndkrem som er litt fet, og da er det gjerne noe mineralolje i for å lage en beskyttende barriere, sier hun.

Huden reagerer ikke på mineralolje på hendene på samme måte som i ansikt, men har du eksem bør du være forsiktig med hva kremene dine inneholder. Og du bør sørge for å få dempet eksemet så du ikke har åpne sår før du bruker kremer.

Også hudpleieren advarer mot parfymerte produkter hvis du har eksem.

TOMMEL OPP: Olje er ypperlig til å gi hendene fukt og pleie. Velg en tørr olje som trekker raskt inn i huden, for eksempel mandelolje, jojobaolje eller arganolje.  Foto: Ronja Rognmo
TOMMEL OPP: Olje er ypperlig til å gi hendene fukt og pleie. Velg en tørr olje som trekker raskt inn i huden, for eksempel mandelolje, jojobaolje eller arganolje. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

Bruk mer enn du tror

Et annet vanlig problem når det gjelder tørre hender og krem, er at man ikke bruker nok krem når man smører seg.

Mange bruker for lite salve, kanskje fordi de er vant til at huden er tørr, eller fordi det er upraktisk å bruke fete, klissete salver. Man bør generelt smøre rikelig med salve, etter ditt eget behov, sier Dinparvar.

(Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Slik holder du hendene unge

Lag-på-lag

Det er ikke bare på motefronten at lag-på-lag-metoden kan gjøre underverker.

– Hvis huden er veldig tørr vil jeg anbefale en god fuktighetskrem først og la den trekke godt inn, for så å bruke en fetere variant over, foreslår Mona Wahr-Hansen Ottho.

Etter du har brukt en god fuktighetskrem, er det fint å bruke en olje, for eksempel mandelolje, og massere den godt inn rundt neglplate og neglebånd.

Dette kan du med fordel gjøre til rutine før du legger deg. Da får nemlig produktene trekke godt inn og virke gjennom hele natta.

Velg tørr olje før sengetid

De tørrere oljene – som mandelolje, jojobaolje, arganolje og druekjerneolje – er mer praktiske enn andre oljer, siden de trekker raskere inn i huden.

– Skal du ut i kulda, er det lurt å bruke den fetere varianten før dy går ut og alltid beskytte hendene med å bruke votter/hansker, da kulda i seg selv er en hard påkjenning for huden, sier hudpleieren.

Hvis ingenting ser ut til å virke, kan du kanskje unne deg selv en spabehandling med massasje og maske eller en innpakning med oppvarmet spesialvoks som gir masse fukt og pleie.

LES OGSÅ: Smør deg mens huden er fuktig

PØS PÅ: Du bør sannsynligvis bruke mye mer krem enn du tror for å bli kvitt tørrheten på hendene. Velg heller en fet salve enn en krem med høyt vanninnhold, og gjenta innsmøringen ofte.  Foto: Thinkstock
PØS PÅ: Du bør sannsynligvis bruke mye mer krem enn du tror for å bli kvitt tørrheten på hendene. Velg heller en fet salve enn en krem med høyt vanninnhold, og gjenta innsmøringen ofte. Foto: Thinkstock Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer