TØRRE LEPPER: Mange sliter med tørre lepper i disse dager. Heldigvis finnes det gode råd!  Foto: Custom Medical Stock Photo / Alamy/All Over Press
TØRRE LEPPER: Mange sliter med tørre lepper i disse dager. Heldigvis finnes det gode råd! Foto: Custom Medical Stock Photo / Alamy/All Over Press Vis mer

Tørre Lepper

Sliter du med tørre lepper?

Da kan brystvortekrem være løsningen.

KK.NO: Høsten har meldt sin ankomst, og det er nok en gang høysesong for såre munnviker og tørre, sprukne lepper. 

Selv om det finnes det en rekke ulike leppepomader, salver og leppestifter som skal motvirke dette, har hudlegene et helt annet tips å komme med.  

LES OGSÅ: Dette kjennetegner tørr hud

Smør deg med brystvortekrem 

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber som privat hudlege i Trondheim på Dermatologi.no, er brystvortekremer noe av det beste du kan smøre på de tørre leppene dine

- Jeg vil anbefale deg å bruke brystvortekremer. Disse kremene fungerer like bra på såre lepper som på såre brystvorter, og selges reseptfritt på apoteket, har han tidligere fortalt. 

Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal, mener i likhet med Rørdam at dette er noe som kan anbefales. 

- Brystvortekremer fungerer såpass på tørre lepper fordi de er laget av ultrarenset ullfett, som er saueullens naturlige beskyttelse – fettet er svært fuktighetsgivende og legger en beskyttende film på huden. 

- Ullfett brukes også i hyppig i hudprodukter og kosmetikk, da det er lett å blande sammen med andre ting, sier han. 

BRYSTVORTEKREM: Brystvortekrem  fungerer utmerket på tørre lepper, forteller hudlegene.  Foto: KK
BRYSTVORTEKREM: Brystvortekrem fungerer utmerket på tørre lepper, forteller hudlegene. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Hold huden fresh i høst

Vi testet brystvortekrem 

KK.no har tidligere testet hudlegenes tips, og kom da frem til at brystvortekremen kunne minne litt om Elizabeth Ardens populære «Eight hour cream», både i konsistens og smak. 

Kremen satt lenge på leppene og fuktet og lindret godt. Etter å ha brukt den over natten var leppene til testpersonen mye mindre tørre og sprekkete.

Et godt tips er å ta den på rett før du legger deg, da får den god tid til å trekke inn i leppene.

Testpersonen brukte også kremen på de tørre fingrene sine, og resultatet var like bra som på leppene. 

LES OGSÅ: Sliter du med tørre hender?

Luften har blitt tørrere 

Lurer du på hvorfor det er vanlig å få tørre lepper på denne tiden av året? Dette har Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, gitt oss svaret på. 

- Vi er ekstra utsatt for plager som dette på denne tiden av året, da luften er tørrere, både inne og ute. Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kulden ute til den varme, tørre luften inne, noe som resulterer i at huden og leppene mister sin naturlige fuktighet.

- Prosessen kalles transepidermalt vanntap, da hudens fuktighet går tapt til de tørrere omgivelsene. Da etterlates leppene uttørket, stramme og til slutt flassende og irriterte, har hun tidligere fortalt.  

Dersom du ønsker å unngå å gjøre vondt verre, anbefaler eksperten deg å la være å slikke leppene for å få fuktet dem.

Dersom du stadig slikker deg rundt munnen vil enzymene fra spyttet, som er basiske, gradvis skade leppenes syrekappe og etter hvert vil du kunne utvikle eksem. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop