Tvangstanker

Sliter du med tvangstanker?

Rundt 15 prosent har eller har hatt symptomene på tvangslidelser.

VANLIGST: Vasketvang er mest utbredt. De som er hardest rammet kan stå i dusjen i opptil 12-13 timer om dagen uten å føle seg ren nok.  Foto: Fotolia
VANLIGST: Vasketvang er mest utbredt. De som er hardest rammet kan stå i dusjen i opptil 12-13 timer om dagen uten å føle seg ren nok. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Slo jeg av kaffetrakteren? Jeg må sjekke om jeg slo den av. Slo jeg den av? Jeg må sjekke igjen ...og kanskje jeg bør dobbeltsjekke, og så en gang til, bare for å være helt sikker...»

En tvangslidelse (OCD = Obsessive-compulsive disorder) er vanligere enn du skulle tro.

– Cirka 1-2 prosent av befolkningen har en OCD-lidelse og cirka 15 prosent har eller har hatt symptomene på tvangslidelser, opplyser Arne Strand, leder i Norsk OCD forening, Ananke, til KK.no.

Vasketvang er mest utbredt, ifølge Strand. Har du tvangstanker eller tvangshandlinger? Dette hjelper!

– Det kan omhandle å være redd for smitte, skitt, eller redd for å smitte andre, forteller han.

LES OGSÅ: Er du innadvendt eller utadvendt?

Slik er faresignalene

Faresignalene er at du får en del uhensiktsmessige tanker som du ikke blir kvitt. Det er forbundet med sterk angst, hvor tankene fester seg og du må utføre en del handlinger for å få kontroll på angsten.

– Hvis du bruker mye tid på det, for eksempel 1-2 timer per dag, er du i ferd med å utvikle en tvangslidelse.

- De som er hardest rammet kan ha ritualer som tar det meste av dagen. Typisk OCD er at de mister sikkerheten i seg selv.

STREIFTANKER: Du har helt sikkert tenkt "Slo jeg av kaffemaskinen?" eller "låste jeg ytterdøra?" etter at du har forlatt hjemmet ditt. Som oftest er dette bare streiftanker, men hos noen kan det bli en tvangstanke.  Foto: Fotolia
STREIFTANKER: Du har helt sikkert tenkt "Slo jeg av kaffemaskinen?" eller "låste jeg ytterdøra?" etter at du har forlatt hjemmet ditt. Som oftest er dette bare streiftanker, men hos noen kan det bli en tvangstanke. Foto: Fotolia Vis mer

- Noen kan stå i dusjen opptil 12-13 timer om dagen uten å føle seg ren nok. Andre må sjekke om døren er låst, at vinduene er lukket og at kaffetrakterne er av – hele tiden. Det er en forferdelig lidelse, sier Strand.

De fleste av oss har et snev av dette og det kalles for streiftanker i fagmiljøet. Det er tanker som: «slo jeg av kaffetrakteren før jeg gikk på jobb? Jo da, jeg gjorde sikkert det.»

Forskjellen er altså at du slår deg til ro med at du sannsynligvis gjorde det og tenker ikke noe mer på det.

LES OGSÅ: Kollapset på morens stuegulv

Når bør du oppsøke hjelp?

Ifølge Strand i Ananke bør du oppsøke hjelp hvis du føler at det blir et problem for deg. Tvangstanker tapper folk for krefter og gjør dem deprimerte.

– Folk venter i det lengste med å oppsøke lege. Dette er en lidelse som er veldig skam- og tabubelagt. Man vil ikke vise for familie, venner eller kolleger at man har tvangstanker. Disse personene fungerer tilsynelatende bra i arbeidslivet og utfører ritualene sine når de kommer hjem og er alene, forklarer Strand.

Det er heldigvis mye du kan gjøre for å bli kvitt OCD.

– Det første du bør gjøre er å kontakte fastlege, som kan henvise deg til et OCD-team. Dette er et resultat av et samarbeid vi i Ananke har hatt med Norsk Forening For Kognitiv Terapi (NFKT). 100 terapeuter blir utdannet og skal arbeide 50 prosent med OCD-rammede. Disse kartlegger hva problemet/utfordringen er og setter opp en behandling ut fra det, sier Strand.

Han forteller at alminnelig samtaleterapi virker svært lite på OCD-pasienter, og at på dagens behandling går de mer inn på tvangstanken metakognitivterapi.

TVANGSTANKE: For noen er offentlige toalett det aller verste.  Foto: Fotolia
TVANGSTANKE: For noen er offentlige toalett det aller verste. Foto: Fotolia Vis mer

– Pasienter får spørsmål om hva de tenker om tvangstankene sine, og så setter de opp en plan. Noen har bare tvangstanker, andre har bare tvangshandlinger/ritualer, mens noen har begge deler, påpeker Strand.

LES OGSÅ: Bård Tufte Johansen om angst - og crocs

Må ta hånden ned i toalettet

De som sliter med begge deler eller har kun tvangshandlinger ha eksponeringsterapi med responsprevensjon (ERP). Det kan være veldig tøft når det først står på.

– I korthet betyr det at hvis du har en vasketvang og er redd for skitt og smitte, er du kanskje redd for å gå på et offentlig toalett. Da får du en terapeut som tar deg til en offentlig toalett.  De øker vanskelighetsgraden etter hvert.

- Du får beskjed om å ta ned i toalettet uten at du får vaske deg på et antall timer. Hvis du er redd for HIV og Aids må du ta hånden ned i et søppelspann, foklarer Strand.

Om du blir frisk avhenger også av hvor motivert du er til å bli kvitt det. Terapeutene kan nemlig ikke utføre alt for deg. Du må trene selv.

–  Ja, du kan absolutt bli kvitt en tvangslidelse, men du klarer det ikke på egen hånd. Du må ha profesjonell hjelp, ellers vil det med stor sannsynlighet vare livet ut, sier lederen i Ananke.

LES OGSÅ: Får du ikke låten ut av hodet?

Kan skje hvem som helst

75 prosent av dem med OCD får en bedring eller blir helt friske.

– Det kan skje hvem som helst uansett hvilken posisjon vi har i samfunnet. Til og med leger kan få det. En traumatisk opplevelse kan utløse tvangstanker. Dødsfall og skilsmisser kan også trigge en tvangslidelse, det er et utrolig bredt spekter, forteller Strand.

Tvangstanker er ofte utbredt i kunstner-, teater- og musikkmiljøer, ifølge Strand.

– De som sliter med tvangstanker er oppegående og kreative mennesker, men de får en lidelse som tar over styringen av livet. Det handler om å ta tilbake livet sitt og bruke tid og energi på det som virkelig betyr noe, påpeker han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer