SÅR PÅ LEPPA?: Forkjølelsessår har sammenheng med herpes simplex-viruset. Sjekk hvorfor du kan få dem lenger nede i denne saken! Foto: Doruk Sikman - Fotolia
SÅR PÅ LEPPA?: Forkjølelsessår har sammenheng med herpes simplex-viruset. Sjekk hvorfor du kan få dem lenger nede i denne saken! Foto: Doruk Sikman - Fotolia Vis mer

Forkjølelsessår

Sliter du med vonde forkjølelsessår?

Her er årsaken til at du får dem, og at de kommer tilbake.

Publisert
Forkjølelsessår kan både være sjenerende og vonde - og ikke minst irriterende, hvert fall når de kommer tilbake gang etter gang etter gang.

Men mens noen av oss sliter med stadig tilbakevendende forkjølelsessår, er det andre som ikke merker noe til det i det hele tatt.

Så hvorfor er det egentlig slik at det kun er noen av oss som er utsatt?

LES OGSÅ: Sliter du med blemmer i munnen?

FORKJØLELSESSÅR:Forkjølesessår kommer ofte tilbake, og er sviende, kløende og vonde.  Foto: uwimages - Fotolia
FORKJØLELSESSÅR:Forkjølesessår kommer ofte tilbake, og er sviende, kløende og vonde. Foto: uwimages - Fotolia Vis mer

Skyldes virus

Ifølge Ernst-Jan Veer, som er lege ved Oslo Hudlegesenter, er den vanligste årsaken til at vi får forkjølelsessår smitte av et virus som heter herpes simplex 1 (HSV-1). Dette viruset rammer hud og slimhinner.

Man kan også bli smittet av herpes simplex 2 (HSV-2), men dette viruset er vanligst ved herpes i underlivet.

– Årsaken til at kun noen er plaget av forkjølelsessår, skyldes det faktum at de har blitt smittet av det nevnte viruset. Altså hovedsakelig herpes simplex 1 - som er det vanligste, forteller Veer til KK.no.

LES OGSÅ: Herpes smitter selv om en ikke har utbrudd

BEHANDLING: Forkjølelsessår kan behandles med forskjellige salver som selges på apoteket.  Foto: Artyom Yefimov - Fotolia
BEHANDLING: Forkjølelsessår kan behandles med forskjellige salver som selges på apoteket. Foto: Artyom Yefimov - Fotolia Vis mer

Tilbakevendende problem

Dersom du tidligere har hatt et forkjølelsessår, er faren stor for at det kan komme tilbake. Ifølge Veer kan et nytt utbrudd utløses av forskjellige faktorer.

– Mange opplever oppbluss av herpes labialis når de utsettes for typiske utløsende faktorer som UV-stråling, annen forbigående sykdom som forkjølelse og når man er sliten etter for eksempel langvarig festing. Stress i hverdagen kan også utløse et nytt utbrudd.

Videre forteller han at de fleste kan kjenne det når et nytt utbrudd er på vei.

– Typisk for et nytt utbrudd er kiling, kløe og irritasjon i huden der man vanligst får forkjølelsessår, forklarer Veer.

LES OGSÅ: Sår i munnviken kan skyldes jernmangel

Trenger ikke behandling

Vanligvis trenger ikke forkjølelsessår behandling, fordi de fleste forsvinner i løpet av syv til ti dager.

– For de som får hyppige og plagsomme utbrudd er den anbefalte og mest effektive behandlingen en tablettkur som må foreskrives av lege. Det finnes også en langvarig behandling i 6 til 12 måneder for å se om det kan roe det hele.

– Alle hudleger er kjent med behandlingstilnærmingen og kan både diagnostisere, gi råd og behandle dersom det er nødvendig. Det er viktig å påpeke at man har med seg viruset for alltid selv etter behandling. Ofte ser man at utbruddshyppigheten roer seg med årene, sier han.

LES OGSÅ: Er det influensa eller forkjølelse?

Kan skyldes genene dine

Ifølge Huffington Post viser ny forskning - som er publisert i tidsskriftet plospathogens.org, også at genmutasjon kan være forklaringen på hvorfor noen personer er mer utsatt for forkjølelsessår enn andre.

Forskere fra Universitetet i Edinburgh har funnet ut at en mutasjon på genet IL28B gjør at kroppens immunforsvar ikke er i stand til å hindre herpes simplex virus 1, som utløser forkjølelsessår, i å utvikle seg.

Dette er heller ikke første gang gener har blitt koblet til forkjølelsessår.

En studie gjort i 2011 i Journal of Infectious Diseases, viste at to varianter av genet C21orf91 kunne beskytte mot herpesviruset som forårsaker forkjølelsessår.

LES OGSÅ: Vitamin C kan beskytte mot forkjølelse

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer