Skader

Sliter du med vonde knær eller legger?

Da bør du droppe denne treningen.

SMERTER I BEINA: Skader i knær og legger er svært vanlig hvis man trener mye - særlig løping, på for eksempel asfalt.  Foto: Dirima - Fotolia
SMERTER I BEINA: Skader i knær og legger er svært vanlig hvis man trener mye - særlig løping, på for eksempel asfalt. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Smerter i knær, lår og legger er blant de vanligste skadesymptomene vi har i dag, og særlig blant personer som trener mye - og da gjerne løping, er kne- og leggskader et vanlig problem.

Ødelagt korsbånd, minisk eller tilbakevendende beinhinne- og senebetennelser er vanlige treningsskader vi får i beina.

Og i og med at knærne og leggene er blant kroppsdelene som demper og absorberer mye av vekten/støtet når du løper og hopper, er disse spesielt utsatt.

LES OGSÅ: Derfor bør du trene kjernemuskulaturen

DROPP LØPINGEN: Har du vondt i knærne bør du droppe trening som beslaster disse - som løping.  Foto: Dirima - Fotolia
DROPP LØPINGEN: Har du vondt i knærne bør du droppe trening som beslaster disse - som løping. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer

Dropp løpingen


Er du en av dem som sliter med vonde knær eller legger er det veldig viktig å være obs på treningen du driver med. Ellers risikerer du faktisk å forverre problemet.

- I utgangspunktet vil jeg be folk ta en pause fra den type aktivitet som gir plagene, både når det gjelder knær og legger. Enten det er å jogge eller en bestemt styrkeøvelse. Det er kroppens måte å gi beskjed om at det blir for mye eller gal belastning, sier treningsekspert Helle Bornstein fra Smart Trening til KK.no.

Også Øystein Jensen, som er trener og fysioterapeut ved Artesia Trening i Oslo, anbefaler deg å være forsiktig med treningen hvis du har slike problemer. Likevel trenger du ikke stoppe opp med alt av fysisk aktivitet.

- For vonde knær og legger så er det forskjellige regimer ut i fra hvilken skade/tilstand som har gjort de vonde. På et generelt grunnlag, så vil jeg si at man bør unngå hard og langvarig løping. Det er bedre å sykle og ikke minst å ta i bruk romaskinen, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Så ofte bør du trene rumpa

FÅ HJELP: Har du vondt i beina under trening bør du rådføre deg med en lege eller treningsekspert, som kan hjelpe deg med å finne ut om det er noe galt med treningsprogrammet ditt.  Foto: Dirima - Fotolia
FÅ HJELP: Har du vondt i beina under trening bør du rådføre deg med en lege eller treningsekspert, som kan hjelpe deg med å finne ut om det er noe galt med treningsprogrammet ditt. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer
BETENNELSER: Betennelser i sener eller beinhinne er også veldig vanlig - og kan være utrolig smertefullt og ødeleggende.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
BETENNELSER: Betennelser i sener eller beinhinne er også veldig vanlig - og kan være utrolig smertefullt og ødeleggende. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

Feil fører til skader


Ifølge Bornstein kan det være flere grunner til at denne typen smerter og skader oppstår.

- Sliter du med knærne kan det være mange grunner til det. Det samme med legger. Men ofte er muskulaturen på innsiden av lårene svak hos mange av de kvinnene jeg møter som sliter med knærne. I tillegg er det ofte en ubalanse i styrken i beina - de kan være sterkere på forsiden av lårene enn på baksiden for eksempel, sier Bornstein.

Jensen tror også smertene har sammenheng med typiske «feil» mange av oss begår både i hverdagen og på trening.

- De fleste smertetilstander folk sliter med kommer av funksjonelle feil vi gjør i hverdagen (dårlig arbeidsstilling, dårlig teknikk, overvekt, etc). Man vil derfor kunne rette på dette og trene normalt dersom disse tingene blir adressert på en god måte. Oppsøk hjelp, så vil det mest sannsynlig gå kort tid før du er i full vigør igjen, råder Jensen:

- Styrketrening er utrolig viktig for å endre smertetilstander i legger og knær. Det gjør vondt der og da, men vil føre til bedring på sikt.


LES OGSÅ: Slik unngår du treningsskader

Gjør alternative øvelser og treningsformer

Bornstein råder deg til å la være å overanstrenge de vonde områdene mens betennelsen fortsatt er til stede.

Unngå derfor jogging, squash og treningsformer hvor det krever veldig mye styrke og stabilitet rundt knær og ledd.

- Det er viktig å gjøre alternative øvelser og treningsformer i stedet. Eksempelvis å fokusere mer på overkropp og øvelser som skaper en bedre muskelbalanse i beina, sier hun:

- Man bør ikke jogge når man har senebetennelse i legger. En kombinasjon av å øke styrken og bevegeligheten i muskulaturen i beina pleier å ha en god effekt både på kneproblemer og vonde legger.

LES OGSÅ: For mye trening kan ødelegge fremgangen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer