Depresjon

Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen!

Når det føles som blåmandag hele uka kan riktig mat og aktiviteter hjelpe humøret opp igjen.

DEPPA?: Prøv disse triksene for å se lysere på livet igjen! Foto: www.jupiterimages.com
DEPPA?: Prøv disse triksene for å se lysere på livet igjen! Foto: www.jupiterimages.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Føler du deg nedfor og lei? Henger det mørke skyer over horisonten?

Riktig kost og aktiviteter kan hjelpe deg å komme ut av tungsinnet. Det skriver Everydayhealth.com.

Det handler om å få i seg mat og gjøre ting som påvirker nivåene av endorfin, serotonin og dopamin i kroppen. Disse stoffene påvirker den delen av hjernen som regulerer humør, konsentrasjon, følelser osv. Det er ikke snakk om avanserte greier, men det er absolutt verdt etforsøk dersom du synes dagene er tunge.HAHA: Le deg glad! Foto: Per Ervland
HAHA: Le deg glad! Foto: Per Ervland Vis mer
SJOKOKICK: Vi VISSTE jo at sjokolade gjør oss glade! Foto: Thinkstock
SJOKOKICK: Vi VISSTE jo at sjokolade gjør oss glade! Foto: Thinkstock Vis mer

Opp med endorfinene

Du kjenner sikkert til godfølelsen etter at du har trent eller hatt sex. Denne er det endorfinene som sørger for. Det finnes også et par andre måter å få fart på endorfinene:

Trening
Som nevnt er trening en super måte å løfte humøret. Du trenger ikke trene beinhardt. Selv moderat trening vil hjelpe deg til å føle deg bedre etterpå.

Sex
Sex er også en ypperlig måte å løfte humøret ved hjelp av endorfiner. Men husk at du ikke skal tvinge deg til å ha sex hvis du ikke føler for det - da er det ikke sikkert du føler deg noe bedre etterpå.Le høyt
En god latter forlenger livet, sier man. Vel, en latterkule kan i hvert fall gi humøret et løft. Ny forskning fra Oxford University viser at å hygge seg og le sammen med venner utløser endorfiner, og hjelper på humøret i tillegg til å knytte sterkere sosiale bånd. Ingen kompiser å flire med? Se en komedie eller et stand up-show på tv, sett deg i sofaen og le høyt!

Spis sjokolade
Tjoho, sjokoladespising utløser endorfiner! For en gladnyhet! Forskere har funnet ut at det er kakaoen som trigger endorfinene i kroppen og hjelper på humøret. Derfor er det alle mest effektivt å spise mørk sjokolade.

Mer serotonin, takk

Serotonin er et stoff som egulerer søvn, smertefølelse og humør. Har du lave serotoninniåer er du mer utsatt for depresjon.

Tenk glade tanker
Det er ikke så lett hvis du har kommet inn i et negativt spor, men ved å skifte fokus fra det negative til det positive vil du øke serotoninnivåene i kroppen. Får du det ikke til? Sett deg ned og skriv ned ti ting du er glad for. Joda, du finner ti - spis litt sjokolade mens du skriver, så hjelper endorfinene deg!

Ut i sola
Sollyset hjelper kroppen å produsere mer serotonin. Nå er våren på vei og det blir lysere, så ta deg en luftetur i løpet av dagen og nyt solstrålene. Har du sjansen til å ta deg en joggetur ute, slår du to fuer i ett smekk, for da får du et hopp i både serotonin- og endorfinnivå.

Spis smart
Du kan også spise deg til høyere serotoninnivåer. Kroppen omdanner nemlig aminosyren tryptofan til serotonin. Tryptofan finnes i mat som brun ris, cottage cheese, kalkun, sesamfrø og peanøtter.

GLADMAT: Elsker du pizza? Spis det og kom i godt humør! Foto: Thinkstock
GLADMAT: Elsker du pizza? Spis det og kom i godt humør! Foto: Thinkstock Vis mer

Høy på dopamin

Dette stoffet er linket til belønning og motivasjon, og kan hjelpe deg å bli kvitt depresjonssymptomer som angst, tilbaketrekning og følelsen av at ingenting betyr noe.

Sett på yndlingslåta
Er det Roxettes «Dressed for success», Katrina and the Waves' «Walking on sunshine» eller Postgirobyggets «Idyll» som gir deg godfølelsen? Sett på sangen som gjør deg glad på full guffe, syng med og ta noen dansesteg til. Ifølge forskere ved McGill University kan det å lytte til musikk trigge dopaminproduksjonen.Spis favorittmaten
Yndlingsmaten gir deg også et dopaminløft. Er det pizza som står øverst på lista? Eller kanskje en skikkelig tacofest? Hvis det er pottis med dip så gi deg selv lov - men pass på å moderere deg.

Sunt er bra

En sunn livsstil med moderat inntak av alkohol og sukker, gode søvnvaner og lite stress er gunstig for å holde dopaminnivåene riktige. Spis frukt og grønt med masse antioksidanter - blåbær, bønner, bjørnebær, bringebær, paprika og tomater er gode kilder.

LES OGSÅ: Få kustus på kostholdet

Skjerp hjernen
Stoffene acetylcholin og gammaaminosmørsyre (GABA) kan også påvirke humøret. Aminosyren GABA kan hjelpe mot angstfølelse, mens acetylcholin skjerper hukommelse og konsentrasjon. De beste kildene for GABA er makrell og bran flakes av hvete, mens acetylcholin finnes i eggeplomme, hel hvete og soya.

LES OGSÅ: Mat som gjør deg smart

SNAKKIS: Ta en prat med en venninne, for å dele problemene med andre gjør dem mindre! Foto: Colourbox
SNAKKIS: Ta en prat med en venninne, for å dele problemene med andre gjør dem mindre! Foto: Colourbox Vis mer

Snakk med en venn

Vet du hva det er som gjør deg deppa? Et dødsfall, et samlivsbrudd eller sykdom? Snakk med en venn om det - det hjelper alltid å få luftet tankene sine. Da vil du også få bekreftet at følelsene dine er helt naturlige. Alle har opplevd perioder der livet butter imot.

Søk hjelp om du er deppa over tid

Du kan altså til en viss grad selv ta grep når tungsinnet siger over deg. Men vær obs på at om depresjonen ikke avtar, og det har gått et par uker uten t du ser lys i tunnellen, da bør du oppsøke lege eller psykolog. Det er ingen skam å få en depresjon - det skjer med 25 prosent av oss kviner en eller flere ganger i livet. Jo raskere du tar tak i problemet, jo enklere er det å komme seg ut av det! Les mer om depresjon på Lommelegen.

Mer info? Sjekk ut nettsidene til Rådet for psykisk helse.

Lommelegen.no og KK.no eies begge av Aller Internett.

SUPER KOMBO: En joggetur ute med godmusikk på øret - tre fluer i ett smekk! Og etterpå spiser du sjokolade :-) Foto: Colourbox
SUPER KOMBO: En joggetur ute med godmusikk på øret - tre fluer i ett smekk! Og etterpå spiser du sjokolade :-) Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer