Akkurat dette med matprodusentenes datomerking, kan imidlertid være litt forvirrende. For hva betyr egentlig «best før» og «siste forbruksdato»?
Her er en enkel forklaring:
«Best før» er begrepet som gir størst slingringsmonn. Slik mat holder seg fint også etter datoen som er stemplet på den, men produsenten mener smaken er best før denne datoen. Bruk nesa og smaksløkene og vurder selv.
«Minst holdbar til» betyr også at produktet ikke er farlig å spise etter stemplingsdatoen. Det er ment som en anbefaling, og dersom produktet er oppbevart riktig - altså ved riktig temperatur - er det fullt spiselig også etter denne datoen.
«Siste forbruksdato» er den strengeste merkingen, og brukes gjerne på rå kjøttvarer som kyllingfileter og kjøttdeig, men også på kjøttpålegg, for eksempel. Det kan godt være maten kan spises en dag eller to etter datoen, men da skal du ta en skikkelig luktetest først, og kjenne etter at varen lukter friskt, og ikke surt eller bedervet.
LES OGSÅ: Ikke kast disse grønnsaksrestene

Ikke kast osten
Mange av produktene vi har i kjøleskapet går altså rett i søplekassen når disse datoene er forbigått, også ost.Ny forskning tyder imidlertid på at ost kan spises og smaker like godt lenge etter «best før»-datoen.
Matforskningsinstituttet Nofima har gjennomført en studie for å undersøke om forbrukere likte oster innenfor «best før»-dato bedre enn oster har gått over best før-dato, skriver Forskning.no.
Nofimas sensoriske dommerpanel bedømte de samme ostene for egenskaper som lukt, smak og tekstur. Og dommen - som kom fra både smakseksperter og vanlige forbrukere var klar - de smakte ikke forskjellig og de foretrakk ikke den gruppen ost framfor den andre.
LES OGSÅ: Når kan du ignorere datostempling?
Smak først
Margrethe Hersleth, seniorforsker i Nofima, har analysert resultatene fra testene som ble gjennomført.– Det var ingen betydelige forskjeller i preferanse for oster som hadde overløpt best før-dato med en måneds tid, sammenlignet med ost innenfor en måned av best før, sier Margrethe Hersleth, seniorforsker i Nofima, i forbindelse med studien:
– Jeg tror vi kan konkludere med at det vil være både miljøvennlig og ikke minst økonomisk å smake på osten før den går i søpla.
Mugg på osten er ikke et tegn på at du må kaste hele osten. Som KK.no tidligere har skrevet, er ikke dette farlig og som regel kan du bare skjære det vekk.
Bruk en kniv eller ostehøvel og fjern områdene med mugg med rundt 1 cm klaring, så kan du fint spise resten av osten. Men husk at du ikke skal spise smøreoster som har fått mugg på seg.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Pakk den inn i bakepapir
Hvis osten lagres optimalt, vil den også holde seg fin og god lengre. KK.no har tidligere gitt tips om å pakke osten inn i bakepapir. Noter «best før»-datoen på papiret, eller lukt/smak på osten regelmessig.Når osten er pakket inn i bakepapir, skal du legge den i en plastboks du ikke lukker lokket helt igjen på. Alternativt legger du den innpakkede osten i en plastpose som du lar være litt åpen.
Altfor glad i ost? Dette trikset gjør at du spiser mindre av den
Når osten lagres på denne måten holder den mye lenger, og eventuell amoniakk eller andre kjemikalier fordufter.
LES OGSÅ: Slik skal egg oppbevares
