Ida

Smartere enn du tror

Ettåringer forstår mye mer enn at grøt er godt.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bak gigigi, dadada og fekting med armene ligger en klar forståelse av omverdenen. Allerede ved ettårsalderen har de en overraskende kompleks forståelse av verden, viser ny forskning.

Vet hva mamma kan

I et eksperiment som minner om 80-tallsfilmen «Se, han snakker» viser forskere hvordan babyer forstår mer enn at melk er deilig og at rangle er morsomt. Babyer viser evnen til å kartlegge hva personene som står de nærmest har kunnskap om, og har ofte et ønske om å hjelpe til hvis de kan.

Pekte på saksa

I eksperimentet deltok flere ettåringer. De satt på en av foreldrene sitt fang. Forskerne viste babyen en ting, enten en hullemaskin eller en saks. Tingen ble så plassert slik at den lett falt på gulvet. I noen av forsøkene så forskeren saksa eller hullemaskinen falle, i andre tilfeller hadde de ryggen til når tingen falt. Når forskeren åpenbart hadde sett hendelsen, var det ingen reaksjon fra babyen. Men når de ikke hadde sett hvor saksa ble av, så overrasket ut og spurte babyen hvor tingen hadde blitt av, engasjerte småbarna seg med å peke, pludre og strekke hodet i retning av tingen.

Forstår mer enn antatt

Denne studien er presentert i tidsskriftet Cognition, og tilbakeviser tidligere teorier om at babyer får evnen til å forstå hva andre mennesker vet eller ikke vet samtidig som de lærer å snakke. - Studien forandrer tidligere oppfatninger om småbarnskommunikasjon, sier forskerne ved det tyske Max Planck Institute. LES OGSÅ:
 • Trend-tassene
 • Babyboom i USA
 • Slik lurer vi barna
 • Har du et bøllebarn?
 • Trening med småtasser
 • Hva med en baby-tupé?
 • Slik takler dere skrikerungen
 • Vil ikke leke med slemminger
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer