Trening

Småsyk? Da bør du gjøre dette

Kan booste immunforsvaret, mener treningsekspert.

SKADER IKKE: Ifølge treningsekspert Inge Thomas Ravlo vil det ikke skade å ta en lett treningsøkt ved moderat sykdom, som en lett forkjølelse.
SKADER IKKE: Ifølge treningsekspert Inge Thomas Ravlo vil det ikke skade å ta en lett treningsøkt ved moderat sykdom, som en lett forkjølelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt at du ikke bør trene når du er syk, og at dersom du gjør dette så vil du «bryte ned» mer enn du «bygger opp».

Ja, de fleste dropper nok treningen når feberen stiger og nesa renner - først og fremst fordi vi føler oss elendige og har mer enn nok med å ligge i senga, men også fordi vi tror det ikke er spesielt gunstig, hverken for formen eller for helsa.

Har du lungebetennelse eller annen alvorlig sykdom er det klart at det å legge ut på en lang løpetur ikke er spesielt bra, men hva om du bare er litt småforkjøla og føler deg småpjusk?

Er det nødvendig å droppe all trening da?

LES OGSÅ: Du kan bli syk av trening

Lett trening ved moderat sykdom

- Nei, sier ernæringsterapeut og personlig trener Inge Thomas Ravlo, som er ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden i Oslo, til KK.no.

Ifølge Ravlo kan trening ved moderat sykdom til og med være positivt for immunforsvaret.

- Man kan si det slik at muskulaturen og immunforsvaret jobber med mye av de samme næringsstoffene. Dermed vil hard trening under sykdom kunne gi lengre/verre sykdom. Samtidig vil trening kunne gi immunforsvaret en liten boost, da det aktiviserer viktige prosesser og øker sirkulasjonen i kroppen, forklarer han:

- Dermed vil lett trening ved moderat sykdom kunne være positivt (det vil uansett ikke gjøre det verre).

LES OGSÅ: Disse personene blir ikke like lett syke

Unngå svært tøffe økter

Treningseksperten fraråder imidlertid svært tøffe treningsøkter når kroppen ikke er på topp. Og du bør heller ikke forvente den største fremgangen.

- Styrketrening med litt pauser, eller frisk gange i terreng vil være å foretrekke fremfor tøffere gruppetimer som for eksempel spinning og Bodypump, sier han:

- Det er ikke under sykdom du skal sikte på den store fremgangen i trening, men det vil kunne hjelpe deg å holde formen ved like, muskulaturen stram og energiforbruket vil uansett være det samme, kanskje til og med litt høyere, sier han.

LES OGSÅ: Slik lurer du høstforkjølelsen

Kan forverre sykdom

Ifølge Ravlo er det viktig å vite hvor syk du egentlig er før du trener. Har du for eksempel influensa, lungebetennelse eller lignende infeksjoner bør du unngå trening til du er helt frisk igjen.

- Hvis kroppen først har fått en kraftig infeksjon trenger immunforsvaret alle tilgjengelig ressurser. En rolig tur vil være det første man prøver seg på når dette så er på vei ned igjen, forklarer han:

- Hard trening under slik sykdom vil kunne forlenge og forverre sykdommen drastisk, rett og slett fordi kroppen ikke klarer å bygge opp og drive kroppen hardt og samtidig bekjempe infeksjonen. Det blir på en måte to angrep samtidig.

LES OGSÅ: For mye trening kan ødelegge fremgangen din

Når er du frisk nok til å begynne igjen?

Ola Rønsen, Idrettslege og medisinsk ansvarlig for OL-helseteam (landslagslege) ved Olympiatoppen, har tidligere uttalt til DinSide.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) at du bør være feberfri i minst ett døgn før du gjenopptar trening etter infeksjonssykdommer.

Ifølge Rønsen bør du også avvente treningen til generelle sykdomstegn, som muskel- og leddverk, er borte.

- Men det går som regel bra å trene rolig selv om du er litt snørrete eller har litt sår hals, sier han.

LES OGSÅ: Tren bort forkjølelsen

Start i det små

Har du vært syk over lengre tid er det lurt å starte med lav belastning og lav intensitet når du begynner å trene igjen.

- Begrens treningen fra en halv til én time. Hvis det fungerer bra, kan du gradvis trappe opp de neste tre gangene og regne med å kunne trene normalt igjen etter tre-fire dager, har Rønsen uttalt.

Etter mer langvarig og alvorlig sykdom, som for eksempel ved kyssesyke, bør du være feberfri cirka én uke og kjenne deg helt frisk før du starter treningen. Og du bør ikke kjøre på med fullt tempo med en gang du tar på deg joggeskoene igjen.

Bruk tilsvarende lang tid på opptrapping til normal trening igjen som perioden du var syk.

- Har du vært syk i fire uker, må du beregne fire uker opptrapping før du er tilbake til normale treningsdoser igjen, har Rønsen sagt.

Det er også viktig å passe på at ikke selve treningen gjør deg syk.

- Kulde og varme stresser immunforsvaret vårt. Som en generell regel bør du derfor passe på at du ikke blir kald og våt under og etter trening, spesielt på den kalde årstiden. På samme måte bør du om sommeren unngå trening i direkte sol for ikke å bli overopphetet, forklarer han.

LES OGSÅ: Tre trinn til topp immunforsvar

Utløser gledeshormoner

Føler du deg skikkelig syk (og da snakker vi «ligge i senga - ikke orke å stå opp – syk») bør du altså ikke trene.

Neste gang du vurderer å bli liggende under dyna fordi du har lette menssmerter, litt hodepine eller føler deg litt snufsete bør du imidlertid huske på at trening utløser gledeshormoner som virker smertedempende på kroppen.

Ifølge en tidligere artikkel på Dinside.no vil også oksygenopptaket ditt øke under treningen, noe som kan ta brodden av hodepinen. Trener du deg varm og svett, vil du også få blodomløpet ordentlig i gang, samt svette ut avfallstoffer.

Om du bare føler at energien er borte, kan trening hjelpe deg opp igjen. Som Ravlo nevner lenger oppe i saken styrker nemlig trening immunforsvaret.

En kjapp gåtur renser bihulene bedre enn en ettermiddag på sofaen. Det hjelper å få igang blodsirkulasjonen.

LES OGSÅ: Trening for deg som elsker sofaen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer