SJEKK AT DET IKKE ER NOE MER ALVORLIG: Magesmerter er som regel noe som går over av seg selv, men det kan være greit å være på den sikre siden.  Foto: Thinkstock
SJEKK AT DET IKKE ER NOE MER ALVORLIG: Magesmerter er som regel noe som går over av seg selv, men det kan være greit å være på den sikre siden. Foto: Thinkstock Vis mer

Smerter

Smertene du bør være obs på

Vær sikker på at magesmertene dine ikke er noe mer alvorlig.

De fleste av oss opplever magesmerter fra tid til annen.

Kanskje du var fullstendig utsultet da du kom hjem og kastet i deg litt for mye mat litt for raskt, eller kanskje du har hatt en svært stressende uke og kjenner at magen er litt ekstra urolig.

Selv om magesmerter i de aller fleste tilfeller ikke er noe alvorlig, er det likevel greit å vite når du burde oppsøke hjelp.

Men hvordan skal du egentlig vite om symptomene dine er alvorlige nok til at du bør ta en tur til legen?

LES OGSÅ: Rumler det mye i magen din?

Kan det være irritabel tarm syndrom?

Symptomer: Kramper i sentrum av magen som kommer i bølger. Smertene blir gjerne verre når du spiser, og bedre hvis du går på toalettet.

Det kan være: «Irritabel tarm syndrom». Dette er ikke en sykdom, men en tilstand hvor fordøyelsessystemet er blitt ekstra sensitivt for mat som passerer gjennom, skriver Daily Mail.

Ditt neste steg: Irritabel tarm syndrom blir som regel trigget av enkelte typer mat og drikke. Derfor er det lurt å finne ut hvilke matvarer dette gjelder. Blir det verre, bør du imidlertid oppsøke legen din.

Vær obs på: Blod i avføringen, vekttap og vedvarende endringer i avføringen. Ifølge Dr. Anton Emmanuel, med spesialtfelt innen gastroenterologi ved University College Hospital, kan dette være tegn på tarmkreft. Hvis du får symptomene sammen med feber, oppkast og diaré kan dette være et tegn på matforgiftning. Hvis det er tilfelle bør du ta noe smertestillende, drikke mye vann og ta det med ro til det går over. Hvis ikke, tilkall lege.

LES OGSÅ: Vitamin C kan beskytte mot forkjølelse

Kan det være kolitt?

Symptomer: Krampeaktige smerter nederst i magen, som avtar hvis du går på toalettet. Du vil ofte også oppleve diaré, muligens med blod.

Det kan være: Kolitt eller divertikulitt. Kolitt er en infeksjonssykdom som rammer tykktarmen. Divertikulitt er en betennelse i divertiklene (de små utposningene i tykktarmsveggene) tykktarmen.

Ditt neste steg: Hvis symptomene er alvorlige og du har feber, så bør du besøke legen din. Du kan ha en akutt infeksjon som må behandles med antibiotika.

Vær obs på:
– Hvis du er kvinne, og opplever at smertene er tunge og ligger dypt inne i bekkenet, kan det være lurt å oppsøke en gynekolog. Legg også merke til om smertene fortsetter i flere uker og om du går ned i vekt. Da kan det være at du bør sjekkes for muskelknuter, endometriose, eggstokkreft eller livmorhalskreft, forteller Dr. Anton Emmanuel.

LES OGSÅ: Så fort blir du matforgiftet

Kan det være magekatarr?

Symptomer: Brennende smerter nedenfor eller bak brystbeinet som bli verre når du er sulten. Det er også vanlig at smertene kommer sammen med kvalme og at det kommer på natten.

Det kan være: Magekatarr eller gastritt. Det er en betennelse i magesekken, som kan være forårsaket av alkohol, sterk mat, oppkast, galle eller ulike bakterier.

Ditt neste steg: Problemet bør helst løse seg selv når du fjerner triggeren - som kan være alt fra alkohol til sterk mat.

Vær obs på:
– Hvis det ikke er noen åpenbar trigger, smertene fortsetter i mer enn to uker eller du mister appetitten, bør du oppsøke en lege. Det kan være at du bør sjekkes for magesår eller kreft. Hvis er vedvarende, og det blir verre når du ligger, bør du oppsøke en gynekolog. Det kan være kreft i bukspyttkjertelen, sier Dr. Emmanuel.

LES OGSÅ: Ikke drikk vannet for fort

Kan det være gallestein?

Symptomer: Ubehag øverst til høyre av magen, under ribbeina. Smerten er plutselig og intens, spesielt etter at du har spist noe som inneholder fett eller fløte.

Det kan være: Gallesteiner - små steiner som skyldes at kolesterol blir fanget i galleblæren.

Ditt neste steg: Smerten bør gå over av seg selv, men hvis du opplever smertene ofte eller får feber, bør du oppsøke en gynekolog. Da kan det vre at galleblæren må fjerne, ettersom det ikke finnes samme type behandling for gallestein, som det er for nyrestein. Hvis du først har hatt problemer, er det også stor sannsynlighet for at det kommer tilbake.

Vær obs på: Hvis du ofte får gallestein, får gulsot og høy feber, bør du oppsøke lege for å utelukke kreft i galleblæren.

LES OGSÅ: Grønn te holder kolesterolet i sjakk

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: