Helse & Livsstil

Smiler øynene eller munnen?

Det er kulturavhengig.

Smiler øynene eller munnen?
Publisert
Sist oppdatert
Kulturen vår avgjør i aller høyeste grad hvordan vi tolker andres ansiktsuttrykk. For noen fra Japan kan det se ut som at du er i ferd med å ta til tårene, når du i virkeligheten ler deg skakk.Forskeren Masai Yuki ved Hokkaido universitet i Japan, har forsket på hvordan vi oppfatter folk vi møter. Han oppdaget at japanere gransker øynene til andre for å få en pekepinn på hvordan de har det. Amerikanere ser på munnen. Yuki tror denne forskjellen handler om at japanere i større grad undertrykker følelser; det ansees som høflig å være reserverte og ydmyke. Som vi kanskje vet forholder det seg annerledes i USA.- Da jeg var liten og så på bilder av amerikanske stjerner, syntes jeg smilene deres så rare ut. De gapte for mye, sier Yuki til forskningsnettstedet Live Science.Han fikk en gruppe amerikanske og en gruppe japanske studenter til blant annet å granske datamanipulerte bilder av ansikter, der munn og øyne i ulik grad uttrykte følelser. Japanerne la langt større vekt på øynenes uttrykk enn munnens, mens amerikanerne gransket munnen. Ikke uventet hadde de to gruppene nokså ulik oppfatning av hvilke sinnssteminger de betraktet.Tidligere undersøkelser har vist at øynene er mest til å stole på når følelser skal formidles. Det er rett og slett vanskeligere å styre øynenes uttrykk enn munnens. Så sett kan man konkludere med at amerikanere, og kanskje vi europeere også, er dårligere enn asiater til å lese andre mennesker. Ser du en person som smiler litt for stivt, kan du ta en nærmere kikk på øynene for å finne ut hvordan vedkommende egentlig har det. Hvis du virkelig vil vite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer