Sminketips

Smink øynene yngre

Med syv enkle grep kan du bruke sminke til å få et yngre utseende.

SMINKETIPS: Både teknikk- og fargevalg bør justeres når du blir eldre og huden rundt øynene forandrer seg. Lær hvordan du bruker øyeskygge, mascara, brynblyant eller -pudder og eyeliner til å sminke øynene yngre igjen.  Foto: Astrid Waller
SMINKETIPS: Både teknikk- og fargevalg bør justeres når du blir eldre og huden rundt øynene forandrer seg. Lær hvordan du bruker øyeskygge, mascara, brynblyant eller -pudder og eyeliner til å sminke øynene yngre igjen. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etterhvert som vi blir eldre, endrer huden rundt øynene seg en del. Det er ofte her vi merker og ser aldringstegn aller først, og det kan være både frustrerende og utfordrende å jobbe rundt små linjer i huden, stadig tyngre øyelokk og tynnere vipper. Heldigvis finnes det noen tips og triks for å se yngre ut også når aldringstegnene er kommet. Det amerikanske magasinet Allure.com har samlet sammen gode tips du kan bruke for å «sminke deg yngre».

KK.no har også bedt to eksperter utdype noen av disse tipsene:

1. Ikke overdriv nappingen

– Brynene bør ikke nappes for tynt, da dette ødelegger brynets naturlige form og ikke gir den rammen til øynene som brynene skal gi, sier Siw-Kristin Engebretsen, makeupartist og presseansvarlig i Make Up Store i Norge.– Napp bare bort hårene utenfor brynets form og ikke i overkant. Napp i underkant av brynet, da dette åpner blikket, råder hun. – Hold dem ryddige i formen. Overnappede bryn får deg til å se ut som et spørsmålstegn uansett, sier Tone Vid Skipá, skjønnhetsjournalist og makeupartist i KK.LES OGSÅ: Få perfekte bryn

2. Bruk en lysere brynskygge

Både Tone Vid Skipá og Siw-Kristin Engebretsen anbefaler deg å droppe brynblyanten og heller satse på en brynskygge. – Istedenfor en brynblyant vil jeg anbefale en brynskygge. Den legger seg mer naturlig i hårene og gir en mykere og mer naturlig markering, sier Engebretsen. – Jeg synes brynskygge er mye bedre. Det ser mer naturlig ut. Lyst er bra, bekrefter Tone Vid Skipá.

3. Bøy vippene

– Å bøye vippene vil også gi et mer åpent blikk, og det er viktig at dette gjøres før påføring av mascara, sier Engebretsen.Sørg for å bruke vippetanga riktig – eller gå for en vippepermanent dersom du sliter med å få bøy på vippene. – Og velg en maskara som også bøyer vippene. Bøyde vipper ser mer ungdommelig ut, sier Tone Vid Skipá.

4. Husk øyeskyggeprimeren

Om du opplever at øyesminken legger seg i striper eller forsvinner i løpet av dagen, kan du starte med en god primer for å få sminken til å sitte pent hele dagen. – En primer vil gi en sterkere, mer intens og mye mer holdbar øyesminke. Da slipper du at øyeskyggen striper seg eller sitter kort, sier Engebretsen.– Det kommer an på skyggen. Noen trenger ikke primer, sier Skipá. – Uansett, når du bruker mørk sminke er det en fordel at skyggen skal sitte på hele kvelden, ellers skiller den seg. Men jeg synes ikke det har noe med alder å gjøre, sier hun.

5. Gå for brun eyeliner – og dus den

– Brun eyeliner gir et mykere inntrykk enn svart, men jeg anbefaler også at du markerer øynene med en øyenskygge i stedet for eyeliner, da dette gir en mer naturlig markering.– Det myker jo opp, men jeg er ikke helt enig. Det skal ganske mye til for at du ikke kan bruke svart. Da vil jeg heller si at du bør bruke en kajal som du softer litt ut hvis lineren blir for hard, foreslår Skipá.LES OGSÅ: Få perfekt eyeliner hver gang

6. Ikke kast alt med skimmer

Nei, du trenger ikke å se ut som ei diskokule selv om du bruker litt skimmer. – Det er en myte at du ikke skal bruke skimmer i voksen alder. Det kan du godt gjøre, men pass på at du holder seg rundt øynene og ikke går for langt opp med det, sier Engebretsen. – Skimmer i øyekroken vil være med på å gi deg et åpent blikk.– Riktig. Det kommer an på hvordan du bruker det, bekrefter Skipá.– Spesielt er skimmer fint i øyekroken og rett under brynet. Heller det mer mot perlemor, kan du bruke det over hele lokket, forklarer hun.Tone Vid Skipá ønsker dessuten å legge til følgende om fargevalg på øyeskyggen: – Farger som aubergine, plomme, grått og gull på øynene skaper liv og kontraster, noe man trenger når man blir eldre.

7. Velg en forlengende mascara

– Velg gjerne en forlengende mascara til overvippene. Jeg anbefaler også å bruke litt mindre mascara generelt, så det ikke blir så voldsomt, sier Engebretsen.– Du mister både lengde og volum med årene, så du trenger både volum, lengde og bøy, sier Tone Vid Skipá, som er spesielt fornøyd med Helena Rubinsteins mascaraer for nettopp dette.Det kan dessuten være lurt å ta mascara bare på de øvre vippene. – Vær forsiktig med mascara på undervippene, da dette kaster mye skygge og gjør at du kan se mørk ut under øynene, sier Engebretsen. Ikke bare det, men mascara på de nedre vippene kan faktisk få deg til å se fem år eldre ut. Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer